Suomen pienvesien, eli norojen, purojen ja lampien tila on heikko. Kunnostustöille on tarvetta, sillä pienvesillä on suuri vaikutus ekosysteemien toimintaan – pienvedet kytkevät erilaisia elinympäristöjä toisiinsa ja niissä elää monia uhanalaisia lajeja.

Suomen vesistösäätiön vetämä hankekonsortio on saanut merkittävän avustuksen pienvesien tilan parantamiseen tähtäävälle Pienvesi-Helmi -hankkeelle ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmasta. Kaksivuotinen hanke toteutetaan yhdessä Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry:n, Länsi-Uudenmaan vesi- ja ympäristö ry:n, Valonian ja Pyhäjärvi-instituuttisäätiön kanssa.

Pienvesi-HELMI -hanke lisää pienvesien ennallistamiseen liittyvää osaamista valtakunnallisesti erityyppisten esimerkkikohteiden ja niissä järjestettävien koulutustyöpajojen avulla. Työpajoissa kertyvien kokemusten pohjalta laaditaan ohjeita, testataan ja lisätään vertaisoppimista sekä kasvatetaan pienvesiin liittyvää tietoisuutta alueella. Samalla kehitetään alueellista viestintää ja pienvesien inventointi- ja seurantamenetelmiä.

Valtakunnallista hanketta koordinoi Suomen vesistösäätiö sr. Hanke jakautuu viiteen osahankkeeseen, joista Varsinais-Suomen osahanketta koordinoi Valonia. Muita alueellisia koordinaattoreita ovat Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry., Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry. ja Pyhäjärvi-Instituutti. Lapin osahankkeen koordinaatiosta vastaa Suomen vesistösäätiö.

Hankkeen toimenpiteet edistävät Helmi-ohjelman tavoitteita Suomen luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Pienvesien tilan parantaminen on myös osa EU:n biodiversiteettistrategian, vesipuitedirektiivin ja siihen liittyvän kansallisen Pienvesien suojelu- ja kunnostusstrategian tavoitteiden toimeenpanoa.

Hankkeen toimintaa voi seurata somessa tunnisteella #Pienvesihelmi.

Varsinais-Suomen osahanke

Varsinais-Suomen osahankkeessa kerätään ajantasaista tietoa pienvesien tilasta ja
tehdään sekä pienvesien kunnostussuunnitelmia että itse kunnostusta. Näiden toimien ohella tavoitteena on kehittää pienvesien kunnostukseen liittyvää osaamista Varsinais-Suomessa ja valtakunnallisesti, yhdessä hankekonsortion kanssa. Pienvesien tilan merkitystä luonnon monimuotoisuudelle korostetaan lisäksi viestinnän ja sidosryhmätyön avulla.

Pienvesi-Helmi -hankepartnerien logot: Helmi-elinympäristöohjelma, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, Valonia, Suomen vesistösäätiö, Keskisuomen vesi ja ympäristö ry ja Pyhäjärvi-instituutti.

Hankeaika

Hankkeen toteutusaika on 1.5.2022–31.10.2023.

Rahoitus

Hanke on saanut Helmi elinympäristöohjelman avustuksen Uudenmaan ELY-keskukselta. Avustuksen määrä on enintään 80 % hankkeen  hyväksyttävistä kustannuksista. Hankkeen rahoitukseen osallistuvat lisäksi Rapala VMC EcoChoice Program, UPM, Stora Enso, Rovaniemen kylien kehittämissäätiö, Simon kunta, Saarijärven kaupunki sekä hankkeen toteuttajat Suomen vesistösäätiö sr., Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry, Länsi-Uudenmaan vesi- ja ympäristö ry, Valonia ja Pyhäjärvi-instituutti.

 

Hankkeessa inventoidaan savimaan ja maatalousalueiden puroja Saaristomeren rannikkoalueelta ja Saaristomereen laskevista savimaan joista (mm. Paimionjoki ja Uskelanjoki). Metsähallituksen kehittämä purojen inventointimenetelmä on suunniteltu erityisesti metsäpuroille, joten se ei sellaisenaan sovellu erityisen hyvin avoimien maatalousalueiden purojen inventointiin. Savimaan purojen inventointien yhteydessä kehitetäänkin puroinventointimenetelmää soveltumaan paremmin myös maatalousalueiden purojen inventointiin. Savimaan purot on Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa arvioitu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Lue lisää puroinventoinneista esityksestä: Virtavesien inventointi (Pirkko-Liisa Luhta, Metsähallitus. Esitys Virtavesikunnostuskurssin webinaarissa 26.11.2020)

Hankkeessa toteutetaan myös purokunnostuksia Salon Teijossa sijaitsevassa Punassuon Lohiojassa.

Hankkeessa tehdään Hyyppäränharjun kahdelle lammelle kunnostussuunnitelma, jonka yhteydessä kehitetään lampien kartoitusmenetelmiä ja kunnostusosaamista. Samalla pohditaan tarkasti lampikunnostusten tavoitteenasettelua ja soveltuvien kunnostustoimienvalintaa erityyppisille lammille. Kokemuksista laaditaan lampikartoitusten ja kunnostussuunnittelun opasmateriaalia.

Hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan kolmen lähteen/lähteikköalueen kunnostus Varsinais-Suomen alueella. Kunnostuksilla pyritään ennallistamaan lähteiden hydrologiaa, käyttäen kunnostustoimina esimerkiksi lähteiden ojitusten tukkimista, purku-uomien ennallistamista ja vedenottorakenteiden poistamista. Hydrologian ennallistamisen lisäksi tavoitteena on parantaa lähteiden luontotyyppien tilaa kokonaisuudessaan. Lähdekohteet valikoidaan olemassa olevien luontoselvitysten ja materiaalien perusteella.

Kunnostussuunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnetään keväällä 2023 julkaistun lähdekunnostusoppaan oppeja. Kunnostusoppaan on koostanut Pohjois-Savon ELY-keskus Helmi-ohjelman rahoituksella.

Hankkeen uutiset ja materiaalit

tapahtumat

muuta materiaalia ja lisätietoa

RSS Hankkeen uusimmat mediaosumat

  • Paikallislehti Somero 23.2.2024, p. 1 22.2.2024
    , mutta myös muille asiasta kiinnostuneille. MITÄ KUULUU SOMERON PIENVESILLE? Tilaisuuden järjestävät Valonia ja Someron kaupunki osana Helmikunnathankeyhteistyötä. TUNNETKO SOMERON PIENVESIALUEITA? OLETKO METSÄNOMISTAJA TAI ASIASTA MUUTEN KIINNOSTUNUT? TERVETULOA KAIKILLE
    Paikallislehti Somero - näköislehti
  • Vakka-Suomen Sanomat 20.10.2023, p. 5 19.10.2023
    Arvokkaiden pienvesikohteiden etsintä on jo alkanut Priodiversity hanketta täydentävissä hankkeissa muun muassa Varsinais Suomen liiton Valonian hankkeissa. Lisäksi hanke osallistuu uhanalaisten lajien suojelun suunnitteluun ja toteutukseen metsäympäristöissä. Hankkeen kestoaika
    Vakka-Suomen Sanomat - näköislehti
  • Perniönseudun Lehti 19.10.2023, p. 10 18.10.2023
    Helmiohjelman puitteissa kohennetaan luonnon monimuotoisuutta niin metsissä, soilla, perinnemaisemilla kuin vesistöissäkin. Lohiojalla tehtiin kunnostustöitä Pienvesi Helmi hankkeen nimissä. Tätä hanketta VarsinaisSuomen osalta koordinoi Valonia. Vesistöasiantuntija Jussi
    Perniönseudun Lehti - näköislehti
  • Turun Sanomat 19.10.2023, p. 8 18.10.2023
    Arvokkaiden pienvesikohteiden etsintä on jo alkanut Priodiversity hanketta täydentävissä hankkeissa muun muassa Varsinais Suomen liiton Valonian hankkeissa. Lisäksi pilottihankkeena on tarkoitus edistää niittohoidon aloittamista Someron Rekijoen Helmi keskittymässä ja osallistua
    Turun Sanomat - näköislehti
  • Teijon Lohioja sai päivässä koskia ja kutupaikkoja - Perniönseudun Lehti 18.10.2023
    kuin vesistöissäkin. Lohiojalla tehtiin kunnostustöitä Pienvesi-Helmi-hankkeen nimissä. Tätä hanketta Varsinais-Suomen osalta koordinoi Valonia. Vesistöasiantuntija Jussi Aaltonen tuumi Lohiojan olevan monipuolinen kohde. –Fokus on ollut myös maatalousympäristön vesissä ja tämä
    Perniönseudun Lehti

Tämän hankkeen parissa työskentelevät asiantuntijat

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Anna Sampo

viestintävastaava
anna.sampo@valonia.fi
040 197 2257

Jussi Aaltonen

Jussi työskenteli Valoniassa vesistöasiantuntijana helmikuuhun 2024 saakka.

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.