Loppukesän aikana Salossa Hyyppäränharjulla kunnostettiin lähteikköaluetta. Kunnostusten tavoitteena on parantaa lähteikön vedenlaatua ja lisätä elinympäristön monimuotoisuutta. 1970-luvulla voimakkaasti ojitetulta Mustasopan suo- ja lähteikköalueelta tukittiin noin 270 metriä metsäojia kaivinkoneella. Lisäksi lähteikköalueelta laskevaa uomaa padotettiin ja uomaan lisättiin puusuisteita.

Metsäojien tukkimisella vähennetään lähteikköalueelle päätyneitä pintavesiä, joiden mukana alueelle on valunut ravinteita, humusta ja kiintoainetta. Padotuksella nostettiin lähteikön vedenpintaa ja uoman puusuisteilla lisättiin uomaan puromaisia piirteitä, kuten virtausolojen vaihtelua.  Ojien tukkimisen myötä myös lähteikön lähiympäristö, ojitusten seurauksena kuivumaan päässyt korpi, alkaa vettyä ja ennallistua. Kunnostustoimet toteutettiin Pienvesi-Helmi hankkeessa, joka on rahoitettu Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmasta.

Lähteiköt ovat useiden uhanalaisten lajien ensisijaisia elinympäristöjä. Mustasopan alueella esiintyy muun muassa etelänkoipikorri, joka on erittäin uhanalainen, erityisesti suojeltu koskikorentolaji. Sammallajeista alueelta on löydetty muun muassa vaarantuneet isonauhasammal ja putkilokasvi röyhysara. Luonnontilaiset ja luonnontilaisen kaltaiset lähteet on suojeltu sekä vesi- että metsälailla. Lähteiden tilaa ovat heikentäneet erityisesti ojitukset, metsien uudistamis- ja hoitotoimet ja virtavesien perkaukset. Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa lähteiköt arvioitiin koko maassa vaarantuneiksi (VU) ja Etelä-Suomessa erittäin uhanalaisiksi (EN).

Ilmasto- ja luonnonmonimuotoisuus huomioidaan Salon seurakunnan metsien hoidossa

Mustasopan ennallistamistyö toteutettiin Salon seurakunnan omistamassa metsässä. Seurakunta oli jo aiemmin metsänhoitosuunnitelmassa rajannut alueen talousmetsäkäytön ulkopuolelle ja ennallistamisen suunnittelu ja toteutus sopi siten hyvin myös seurakunnalle. Salon seurakunta on tehnyt päätöksen hoitaa metsiään jatkuvan kasvatuksen periaatteella ilman avohakkuita. Seurakunta on aiemmin myös perustanut suojelualueita.

Lue lisää:

Kunnostustoimia myös puroilla

Myös Hyyppäränharjun kupeessa virtaavaa Varesjokea on loppukesän aikana kunnostettu Helmi-työnä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimesta. Aikoinaan voimakkaasti perattuun Varesjoen koskipaikkaan palautettiin kiveä. Kivien lisäyksellä koskialue monimuotoistui ja jatkossa koski tarjoaa suojapaikkoja ja lisääntymisalueita muun muassa vesistön uhanalaiselle taimenkannalle. Aiemmin keväällä kunnostettiin lähdepuroa Salon kaupungin omistamalla metsäalueella. Lokakuun aikana toteutetaan purokunnostuksia Salon Teijon alueella virtaavassa Punassuon Lohiojassa.

Lisätietoja

Suojele- ja kunnosta pienvesiä -webinaarisarja

Valtakunnallinen Pienvesi-Helmi -hanke (Suomen vesistösäätiö)

Hyyppäränharjun hoitosuunnitelma (Valonia)

Metsässä henkilö oransseissa suojavarusteissa kypärä päässään asettelemassa puunrunkoa patoon.
Röyhysaratuppaita, taustalla kuusista metsää.
Syksyinen metsämaisema, paljon lehtiä maassa. Oranssiliivinen henkilö kävelee tukittua ojalinjaa.

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Jussi Aaltonen

Jussi työskenteli Valoniassa vesistöasiantuntijana helmikuuhun 2024 saakka.