Salon kaupungin omistamalla Peppursuon alueella kunnostettiin lähdepuroa toukokuun 2023 aikana. Lajistollisesti erittäin monipuoliselta lähteikköalueelta alkunsa saava lähdepuro oli aikoinaan suoristettu ja virtaama ohjattu rinteeseen kaivettuun ojaan. Puron alkuperäistä uomaa ei ole maastossa enää havaittavissa, joten kunnostussuunnittelun aikana päädyttiin monipuolistamaan nykyistä uomaa lisäämällä puusuisteita. Puun lisäyksen tavoitteena on saada puroon syvyys- ja leveysvaihtelua, pienipiirteistä mutkittelua ja lisätä monipuolisia elinympäristöjä lähdevesiympäristöissä viihtyvälle sammallajistolle ja muulle kasvillisuudelle. Lisäksi puroon rakennettiin puusta kaksi pientä patoa, joiden avulla saatiin muodostettua voimakkaasti pohjavesivaikutteinen kosteikko. Puron vedet laskevat lopulta Kiskonjoen-Perniönjoen vesistön Perniönjokeen.

Kunnostustoimet tehtiin puron latvavesillä alueilla, josta pohjavesi on aikoinaan purkautunut harjualueelta harjun kupeessa sijaitsevalle suolle, josta varsinainen puro on saanut alkunsa. Kunnostustyö toteutettiin Valonian ja kahden ammattiopisto Livian ympäristöhoitajaopiskelijan yhteistyönä osana Pienvesi-Helmi-hanketta. Opiskelijat tekivät hankkeelle työtä koulutussopimuksella ja saivat siten suoritettua näyttötutkinnon.

Salon kaupunki edistää luontokohteiden huomioimista omistamillaan metsäalueilla

Kunnostettu lähdepuro ja lähteikkö sijaitsee Salon kaupungin omistamalla metsäalueella Peppursuon tuntumassa. Kyseinen puro on malliesimerkki siitä, miten huonosti pienvesiluontotyypeistä on olemassa tietoa: lajistoltaan arvokasta ja monipuolista lähteikköaluetta ei oltu aiemmin tunnistettu eikä siten sitä oltu huomioitu esimerkiksi metsänhoidon suunnittelussa. Peppursuon alueen kunnostusmahdollisuuksia tarkasteltiin aiemmin vuoden 2022 aikana Valonian ja Salon kaupungin PUUJALKA-hankkeen toimesta, jolloin etsittiin erityisesti ennallistettavia suoalueita. Tuolloin Suomen lajitietokeskuksen tietokannasta (laji.fi) löytyi 1990-luvulla tallennettu tieto harsosammaleen esiintymisestä Peppursuon läheisyydestä. Koska harsosammal on vaarantunut, kasvupaikoiltaan vaatelias ja erityisesti lähdeympäristöissä esiintyvä sammallaji, heräsi epäilys, että alueella voisi olla laajemminkin arvokasta pienvesiluontoa. Maastossa kohteesta löytyikin oikein edustava, laajan tihkupinta-alueen ja lähdepuron muodostama lähteikkö. Etelä-Suomessa kaikki lähteikköluontotyypit ovat uhanalaisia.

Salon kaupungin ja Valonian yhteistyönä puro ja lähteikköalue rajattiin metsänkäyttötoimien ulkopuolelle. Rajaus tehtiin jo vuonna 2022, mutta vielä alueen harvennushakkuiden yhteydessä keväällä 2023 rajausta laajennettiin, jotta uhanalainen pienvesiluonto saadaan alueella turvattua. Jatkossa kohteen annetaan kehittyä entistä monipuolisemmaksi luontokohteeksi.

Pienvesikohteiden tunnistaminen ja niiden rajaaminen ei ole kaikkina vuodenaikoina maastossa helppoa ja ne voivat vahingossa jäädä huomioimatta, elleivät ole merkittynä paikkatietoaineistoihin. METSO-rantajatkumot hankkeessa ja osana Helmikunnat-hanketta kartoitetaan myös Salon kaupungin omistamilta alueilta tarkemmin pienvesikohteita. Kartoitusten tuloksia käytetään pienvesikunnostusten suunnittelussa, kaupungin metsänhoitosuunnitelman päivityksessä sekä muun maankäytön suunnittelussa.

Pienvesitietoutta webinaareista

Kevättalven 2023 aikana Pienvesi-Helmi hankkeessa järjestettiin webinaarisarja pienvesistä. Webinaarit käsittelevät pienvesien tunnistamista, inventointeja ja kunnostuksia. Webinaaritallenteet ja esitykset on saatavilla Suomen vesistösäätiön sivuilla.

Valtakunnallinen Pienvesi-Helmi Hanke saa rahoituksen ympäristöministeriön Helmi-ohjelmasta, jossa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja niiden laadun heikkenemiseen. Hanketta koordinoi  Suomen vesistösäätiö ja se toteutetaan yhdessä Keski-Suomen vesi ja ympäristö ry:nLänsi Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:nPyhäjärvi-instituutin ja Valonian kanssa. Valonia koordinoi Varsinais-Suomen osahanketta.

Lue lisää Pienvesi-HELMI-hankkeesta Vesistösäätiön hankesivulta.

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.

Jussi Aaltonen

Jussi työskenteli Valoniassa vesistöasiantuntijana helmikuuhun 2024 saakka.

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Harsosammalta puron varressa
Puroon rakennettu puupato
Puusuisteita purossa.