Varsinais-Suomi on luonnoltaan ainutlaatuinen alue, jota määrittää suuri, Saaristomereen laskeva valuma-alue lukuisine pienempine jokineen ja puroineen. Julkaisimme kolmiosaisen videosarjan, jossa kerrotaan maakunnan luonnon ominaispiirteistä sekä luonnon monimuotoisuuden eteen tehtävästä työstä: kuntien ja vapaaehtoisten toimijoiden rooleista ja merkityksestä sekä keinoista, joiden avulla arvokkaasta luonnosta huolehditaan nyt ja tulevaisuudessa. Vuonna 2022 kuvattu videosarja koostaa myös yhteen useiden Valonian luontohankkeiden toimia.

Kenelle

  • Kuntien asiantuntijoille ja päättäjille
  • Oppilaitoksille
  • Yhdistyksille ja aktiiveille
  • Varsinais-Suomen asukkaille

Osa 1: Erityispiirteitä ja historian vaikutuksia

Ensimmäisessä osassa tarkastellaan sitä, miten suuret vesistöt muodostuvat pienistä puroista ja miten maisemaa on ajan saatossa muokattu. Videolla tutustutaan metsiin ja niiden arvokkaisiin pienvesiin, soiden merkitykseen, Saaristomereen laskeviin virtavesiin, Saaristomeren valuma-alueen kokonaiskuvaan ja perinnemaisemien hoitoon.

Osa 2: Kunnan rooli luontokadon pysäyttäjänä

Toisessa osassa perehdytään kunnan rooliin. Kunnat ovat erityisen tärkeässä roolissa siinä, että luontokato pysäytetään ja luontokohteita ennallistetaan. Ne ovat merkittäviä maanomistajia ja niiden omistamat alueet tuottavat myös erilaisia palveluja kuntalaisille. Luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa kunta voi tehdä vaikuttavaa työtä yhteistyössä asukkaiden ja esimerkiksi yritysten kanssa sekä toimimalla esimerkkinä.

Osa 3: Keinoja ja yhteistyötä monimuotoisuuden vaalimiseen

Kolmannessa osassa aiheena on yhteistyö ja keinot: luonnon monimuotoisuutta voi huomioida usealla eri tavalla – yksin tai yhdessä. Eri lajit vaativat hyvin erilaisia elinympäristöjä. Jossakin tarvitaan varjostavan puuston poistoa, jotta avoimilla paahteisilla niityillä viihtyvät lajit löytävät elintilaa. Toisaalla hoitamaton ryteikkö onkin monimuotoisuuden kannalta tärkein elinympäristö. Tärkeätä on löytää sopivat konstit, joilla tuetaan luonnon eri ominaispiirteitä oikeissa paikoissa.

Lisätiedot

Videosarja on tehty osana Puujalka- ja Varsinais-Suomen Helmikunnat -hankkeita.

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Jussi Aaltonen

Jussi työskenteli Valoniassa vesistöasiantuntijana helmikuuhun 2024 saakka.

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411

Anna Sampo

viestintävastaava
anna.sampo@valonia.fi
040 197 2257