Kävelyn ja pyöräilyn edistämisellä on monenlaisia positiivisia vaikutuksia ja hyötyjä ihmisten terveyteen, liikenteen päästövaikutuksiin sekä kaupunkitilan käyttöön. Edistämistyö edellyttää yhteistyötä kunnan eri sektoreiden välillä ja jotta kaikkien halukkaiden ääni saadaan kuuluviin, tulee kuulla myös kuntalaisia. Kävelyn ja pyöräilyn rakenteita tuleekin suunnitella käyttäjälähtöisesti, jotta niistä saadaan aidosti kävelyyn ja pyöräilyyn houkuttelevia. Osallistavalla suunnittelulla voidaan edistää myös kuntalaisten kiinnostusta omaan arkiympäristöönsä.

Tiedätkö, miten juuri sinun toimialallasi voidaan edistää kuntanne kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita? Entä miten asukkaat saadaan mukaan pyörä- ja kävelyverkoston suunnitteluun? Tutustu webinaarissa kuultuihin esimerkkitapauksiin ja Valonian materiaaleihin, jotka auttavat osallistavan suunnittelun toteuttamisessa.

Valonian järjestämässä webinaarissa kerrottiin kunnille suunnatuista työkaluista ja niiden hyödyntämisestä. Lisäksi kuultiin esimerkkitapauksia Turusta, Raisiosta ja Somerolta siitä, kuinka kävelyä ja pyöräliikennettä edistetään yhdessä asukkaiden kanssa heidän tarpeensa huomioiden.

Kenelle?

  • kuntien toimihenkilöt (teknisen toimen ja suunnittelun, vapaa-ajan palveluiden, kasvatuksen ja koulutuksen, hyvinvoinnin ja osallisuuden parissa työskentelevät)
  • vanhus- ja vammaisneuvostot
  • kuntien luottamushenkilöt

1. Vinkkejä osallistavaan suunnitteluun

Mistä liikkeelle osallistavassa suunnittelussa? Valonia esitteli sidosryhmäkartoitusta, osallistamisen keinovalikoimaa sekä näihin perehdyttäviä materiaaleja sekä karttakyselyä keinona kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisessä.

Esittäjät: Kestävän liikkumisen asiantuntijat Olli Haapanen & Marja Tommola, Valonia

Lataa esitys (PDF)

2. Osallisuus kestävän liikkumisen edistämisessä Turussa

Turussa on tehty asukkaiden kanssa vuorovaikutuksessa muun muassa kävelyn ja oleilun kehittämisohjelma 2029. Myös Space4People -hankkeessa kehitettiin julkista kaupunkitilaa asukasosallisuus edellä. Kävelyn edistämisessä on hyödynnetty myös palvelumuotoilun keinoja luomalla osallistavan prosessin myötä erilaisia liikkujatyyppejä. Kestävän liikkumisen ja kaupunkisuunnittelun sijaintitietoa sekä asukkaiden mielipiteitä on kerätty esimerkiksi Kerro kantasi -palvelulla ja Arkiulkoilua Turun viheralueilla 2021 -kyselyllä.

Esittäjä: Marie Nyman, maisema-arkkitehti, Turun kaupunki

Lataa esitys (PDF)

3. Koululaisten osallisuus Raision kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmassa

Raisiossa tehtiin vuoden 2023 aikana kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma, jonka tekemiseen osallistui Raision asukkaita ja kuntalaisia. Ohjelman tavoitteissa huomioidaan erityisesti koululaiset yhtenä kävely ja pyöräliikenteen tärkeimpänä käyttäjäryhmänä ja tämä näkyy jatkossa myös ohjelman toimeenpanossa.

Esittäjä: Virpi Hirvensalo, Raision perusopetuksen ilmastokoordinaattori

Lataa esitys (PDF)

4. Kävelyn, pyöräilyn ja liikunnan olosuhteiden karttakysely Somerolla

Karttakysely on yleinen työkalu kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisessä, koska toimenpiteet vaativat sijaintitietoa ja kuntalaisilla on usein ajankohtaisin tieto omasta välittömästä lähiympäristöstään. Someron kaupungissa tunnistettiin tarve kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiseen ja tämän tueksi haluttiin tietoa, jotta toimenpiteitä voidaan priorisoida kuntalaisten tarpeet huomioiden. Karttakyselyn tulokset toimivat lähtökohtana osallistavan suunnittelun jatkotoimenpiteille.

Esittäjä: Olli Haapanen, projektiasiantuntija, Valonia

Lataa esitys (PDF)

Olli Haapanen

projektiasiantuntija

Vanhempainvapaalla syyskuuhun 2024 saakka.

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515