Onko sinulla ollut monelle nettikirppisten käyttäjälle tuttuja hankaluuksia löytää myyjälle ja ostajalle sopivaa ajankohtaa tavaroiden toimitukseen, tai oletko joutunut tuskailemaan lähiruokapiirin hankalien noutoaikojen kanssa? Näissä tilanteissa toivoisi, että olisi jokin paikka, jonne myyjä voisi vain jättää tavaran, josta sen voisi noutaa oman aikataulunsa mukaan. Tätä tarkoitusta palveleva yhteiskäyttöinen lähilokerikko on helppo perustaa ja sellainen voisi palvella esimerkiksi kylien ja kaupunginosien asukkaiden tarpeita.

Lähilokerikko voi olla ratkaisu moniin tavaroiden noutamiseen liittyviin pulmiin. Lokerikko toimii ikään kuin lähetysten välivarastona. Yksityishenkilöt sekä yritykset voivat jättää lokeroon tavaroita jonkun toisen noudettavaksi. Lähilokerikkoa voisi käyttää myös esimerkiksi kunnan lainaamien tai vuokraamien harrastusvälineiden noutopisteenä. Käyttöajat riippuvat siitä, mihin lokero on sijoitettu: ulkotiloissa lokero on avoinna kellon ympäri, mutta samalla ilman valvontaa altis vahingonteolle. Kaupat ja muut palvelut voivat sijoittaa lähilokerikon tiloihinsa täydentämään paikallisia palveluita. Livonsaaren Osuuskaupalla Naantalissa on tänä kesänä kokeilukäytössä lähilokerikko, joka toimii vapaavalintaisen numerokoodin avulla. Lokerikkoa on käytetty etenkin tavaranvaihtoon paikallisten kesken sekä unohtuneiden tavaroiden ja erilaisten papereiden toimittamiseen.

Teknisiä ratkaisuja lokerikon lukitsemiseksi löytyy jo moneen makuun. Yksinkertaisimmillaan lokerikko voi olla kaappi, joka on varustettu numerokoodilla lukittavalla riippulukolla, jollaisia myydään marketeissa muutamalla eurolla. Markkinoilla on myös lokerikkoratkaisuja, joissa koodilukitus on sisäänrakennettuna. Monipuolisempia käyttötapoja kaipaavalle on tarjolla kokonaisuuksia, joissa tilan voi varata etukäteen ja varausta hallinnoidaan älypuhelinsovelluksella.

Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana uusien lähijakelun ratkaisujen hyödyntämisessä. Kylissä ja asuinalueilla kannattaa yhdessä miettiä omalle alueelle sopivin ratkaisu ja lähteä rohkeasti kokeilemaan. Lisätietoa ja vinkkejä toimintamalleista saa esimerkiksi Valonian verkkosivuilta.

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986