Alueelliset energianeuvojat muodostavat kaikissa maakunnissa Motivan ja Energiaviraston kanssa verkoston, joka palvelee kuluttajia, taloyhtiöitä, kuntia ja yrityksiä energia-asioissa. Alueellisen neuvojan tavoittaa sähköisesti, puhelimitse, neuvontatapahtumissa ja verkossa. Varsinais-Suomen alueellista energianeuvontaa antaa Valonia.

Kuluvana vuonna neuvontaverkoston yhteinen teema on ollut asunto-osakeyhtiöille ja vuokrataloyhtiöille suunnattu kampanja, jossa lanseerattiin taloyhtiön energiatarkastus ja taloyhtiöfoorumi sekä toteutettiin asukaskampanjoita vuokrataloyhtiöille. Kevään 2021 aikana ympäri Suomea tehtiin energiatarkastuksia monille taloyhtiöille, käynnistettiin taloyhtiöfoorumeita ja tavoitettiin yli 250 000 vuokratalon asukasta.

Nyt jaetaan taloyhtiökampanjan kokemuksia ja tuloksia

Alueelliset energianeuvojat ovat koonneet taloyhtiökampanjan kokemukset ja havainnot yhteen Motivan ja Energiaviraston kanssa. Syyskuusta alkaen julkaistaan eri kanavilla muun muassa tiedotteita, artikkeleita, blogeja ja vinkkejä taloyhtiöille.

Varsinais-Suomen energianeuvonta tuo esiin, että taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen ja ylläpito vaatii jatkuvaa työtä. Kaikkia remontteja ei välttämättä tarvitse tehdä samanaikaisesti – pitkäjänteinen työ pitää kustannukset kohtuullisina ja edellisten toimien säästöillä voi rahoittaa seuraavaa hanketta. Näin vältytään vastikkeiden korotuspaineilta. Pääasia on, että korjauksiin varaudutaan ja niitä suunnitellaan hätiköimättä. Taloyhtiöiden hallitusten ja isännöinnin voi kuitenkin olla hankala löytää luotettavaa ja ajantasaista tietoa remonttien ja energiatehokkuustoimien toteuttamiseen. Energianeuvontaverkosto on juuri siksi työstänyt tietoa ja apuvälineitä taloyhtiöitä varten, esimerkiksi energiatarkastuksen, taloyhtiöfoorumin ja energiatehokkuuden asukasviestintämateriaalin.

”Taloyhtiöissä oikea-aikainen korjaus pitkäjänteisen suunnitelman pohjalta ja hyvä ylläpito on kaikkien etu. Hallituksella ja asukkailla on vaikutusmahdollisuus siihen, miten kiinteistön energiatehokkuus toteutuu ja miten korjaus- ja kunnossapitosuunnitelmat on tehty. Ennakoinnin avulla voidaan välttää suuren korjausvelan syntyminen”, sanoo energianeuvoja Liisa Harjula Valoniasta.

Energianeuvonta tukenasi -kampanjan aineisto kootaan syksyn aikana Valonian taloyhtiökampanjan hankesivulle. Taloyhtiön hallitukset ja asukkaat voivat kysyä neuvoa Valoniasta mieluiten sähköpostitse Liisa Harjulalta.

Lisätietoa Motivan sivuilla

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412