Aneriojoen Holstenkosken pato puretaan osittain ja koski kunnostetaan talven, kevään ja syksyn 2024 aikana. Työt käynnistyivät maaliskuussa ja ne keskeytetään lintujen pesimäkauden ajaksi, joka kestää huhti-heinäkuun ajan. Urakkasopimus kirjoitettiin helmikuussa Matti Hakamäki Oy:n kanssa ja työt aloitetaan lähiviikkoina. Hanke tehdään Valonian, Salon kaupungin ja WWF Suomen yhteistyönä. Rakennustöiden valvojana toimii Rakennuttajatoimisto HTJ.

Koskessa on ollut vesivoimalaitos-, mylly-, ja sahatoimintaa, joka on päättynyt vuosikymmeniä sitten. Museoviranomaiset suhtautuvat purkuun myönteisesti, sillä kaikkiaan n. 45 metrin mittaista patorakennelmaa ei poisteta kokonaan. Kiskonjoen-Perniönjoen vesistö on valtakunnallisesti arvokas vaelluskalavesistö, jonka lajistoon kuuluu alkuperäisen meritaimenkannan lisäksi muun muassa merilohi, vaellussiika ja vimpa sekä lukuisia muita lajeja. Vesistön kannalta purku-urakalla on mittavat ekologiset vaikutukset – sen myötä Kiskonjoen vaelluskaloille avautuu yli 40 kilometrin laajuinen uomaverkosto. Padon purkamisen jälkeen Kiskonjoen vesistö on osittain vapaa mereltä Varesjoelle asti.

Lue lisää taustoitusta sekä yhteistyökumppaneidemme kommentteja mediatiedotteestamme.

Työt etenevät vaiheittain kevään ja alkusyksyn aikana

Purkutyössä patoon avataan noin 12 metrin levyinen virtausaukko. Padosta puretaan yksi betonipilari ja sen vieressä olevat seinämät. Purettavan osuuden ympärille on rakennettu työpato, joka ohjaa purkutyön ajan veden padon itäosan kautta alapuoliseen koskeen. Pato avataan kahdessa vaiheessa, jotta veden pinnan lasku tasoittuu hallitusti. Patoallasta myös ruopataan tarvittavilta osin. Työn aikana veden näkösyvyyttä tarkkaillaan.

Lintujen pesimärauhoituksen jälkeen työt jatkuvat elokuussa, jolloin padosta alavirtaan päin toteutetaan Holstenkosken kalataloudellinen kunnostus, jonka päämääränä on koskialueen ekologisen tilan parantaminen.

Työmaa-alueella liikkuminen on kiellettyä. Syksyllä töiden valmistuttua padolla vietetään yleisölle avoimet avajaiset.

Syksyllä 2024 padon alapuolista koskea kunnostetaan lähelle luonnontilaa. Koskikunnostusalue ulottuu myös padon yläpuolelle, jotta virtauksen aiheuttama kaivautuminen saadaan estettyä vanhan patoaltaan puolella.

 

Padon purku-urakasta kuvataan myös video, jolla halutaan havainnollistaa purkamisen lisäksi vaelluskaloille avautunutta reittiä Saaristomereltä aina Aneriojoelle asti. Video valmistuu syksyllä 2024.


Holstenkosken padonpurkuhanke on saanut rahoitusta Maa- ja metsätalousministeriön Vaelluskalakantojen elvyttämisohjelma NOUSUsta.

Hankkeen omarahoitusosuudesta vastaavat WWF SuomiRaija ja Ossi Tuuliaisen säätiöSalon kaupunki, Valonia, Kiskon Kirkkojärven hoitoyhdistys ryLounais-Suomen kalatalousalue ja Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri.

Jasper Pääkkönen piirretyn kaivinkoneen ratissa, taustalla valokuvassa Holstenkosken pato. Kuvassa myös piirrettyjä kaoja.

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Jussi Aaltonen

Jussi työskenteli Valoniassa vesistöasiantuntijana helmikuuhun 2024 saakka.