Taloyhtiöille syys-lokakuussa järjestetyt aurinkosähköinfot ympäri maakuntaa ovat loppusuoralla. Tilaisuuksissa on kerrottu aurinkosähköstä taloyhtiössä sekä avattu energiayhteisön käsitettä ja sen hyötyjä. Lisäksi mukana on ollut sähköverkkoyhtiön ja yritysedustajan puheenvuorot. Keskustelu on ollut vilkasta ja kysymykset ovat liittyneet pääosin energiayhteisöön sekä mahdollisen ylijäämäsähkön myymiseen sähköyhtiölle. Maakuntakiertueen kysymyksistä tehdään kooste vastauksineen marraskuun alussa ja se julkaistaan Valonian sivuilla.

Taloyhtiöiden Energiamurros – kysely taloyhtiötoimijoille

Samanaikaisesti kiertueen kanssa on laadittu kysely varsinaissuomalaisille taloyhtiötoimijoille (Webropol), jotka ovat kiinnostuneita kestävistä energiaratkaisuista. Kysely on avoinna edelleen ja siihen voivat vastata asukkaat, osakkaat, hallituksen jäsenet sekä isännöitsijät. Saatuja vastauksia hyödynnetään hankkeen seuraavien toimenpiteiden suunnittelussa. Turun Ammattikorkakoulun kanssa kehitämme hankkeessa muun muassa työkaluja hankinnan, tarjouskilpailun ja tarjousten vertailun eri vaiheisiin.

Etsimme aurinkosähkön pilottikohteita Varsinais-Suomen alueella

Jotta Taloyhtiöiden energiamurros -hanke voi tuottaa uutta tietoa ja esimerkkejä taloyhtiöille, tarvitaan pilottikohteita testaamaan ratkaisuja. Toistaiseksi kohteita on Turusta, Naantalista ja Marttilasta, mutta ehdotuksia kartoitettaviksi kohteiksi kaivataan edelleen. Tavoitteena on löytää 4–6 eri kokoista ja -ikäistä taloyhtiöitä Varsinais-Suomesta kokeilemaan esimerkiksi seuraavia ratkaisuja:

  • koko taloyhtiön käytössä oleva aurinkovoimala
  • toisesta sijainnista erillislinjalla taloyhtiöön liitetty aurinkovoimala
  • aurinkovoimalan ja sähköautojen latausjärjestelmien älykäs integraatio
  • akkuenergiavarastot omavaraisuuden parantamiseksi

Kun ilmoittautuneiden taloyhtiöiden joukosta on löydetty lopulliset kohteet, aloitetaan kohteisiin sopivien energiaratkaisujen suunnittelu ja järjestelmien optimaalinen mitoitus simulointiohjelmien avulla. Lopulliset pilotoitavat ratkaisut valikoituvat taloyhtiöiden mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaisesti. Pilottien toteutus on taloyhtiöiden vastuulla, mutta niitä tuetaan kilpailutuksessa ja hankintaprosessissa. Samalla hanke huolehtii laadunvarmistuksesta. Kun aurinkosähköjärjestelmät pilottikohteisiin on hankittu ja asennettu, pilottikohteiden kanssa sovitaan seurantasopimus tutkimusdatan keräämiseksi.

Joko taloyhtiössänne on aurinkosähköjärjestelmä?

Lisäksi kaipaamme taloyhtiöiden kokemuksia aurinkosähköjärjestelmistä, niiden hankintavaiheista, asennuksesta tai esimerkiksi energiayhteisötoiminnasta. Ota yhteyttä ja kerro, miten järjestelmä on toiminut tai mikä prosessissa jätti toivomisen varaa? Käytämme saamaamme tietoa tulevissa tilaisuuksissa ja tuotettavan materiaalin taustatietona. Esimerkkikohteita voidaan esitellä myös nimettöminä ja sijaintitietoja mainitsematta. Yhteyttä voit ottaa Liisa Harjulaan.

Taloyhiöiden energiamurros (TEMU) -hanketta toteuttavat Turun ammattikorkeakoulu sekä Valonia. Hanke kestää huhtikuuhun 2026 ja se on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelmasta.

Logot: Turku AMK, Valonia, Varsinais-Suomen liitto, EU-lippu

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412