Tilaisuudessa keskustellaan ja kartoitetaan Savijoen alueen vesienhallinnan haasteita, potentiaalisia kunnostuskohteita ja kuivuus- ja tulvariskejä muuttuvassa ilmastossa. Savijoki on pilottikohteena maa- ja metsätalousalueiden kestävien vesienhallinnan ratkaisujen kehittämisessä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Maanomistajien paikallistuntemus ja osallisuus on tärkeää onnistuneessa valuma-aluesuunnittelussa sekä sopivien ja toimivien ratkaisujen toteutuksessa. 

Järjestämme kevään 2024 aikana yhteensä kolmen tilaisuuden sarjan, joista tämä on ensimmäinen. Toinen tilaisuus järjestetään 21.3.2024 klo 17 Parmaharjulla, jolloin esittelemme ensimmäisen työpajan keskusteluista nousseita tuloksia ja sopivia ratkaisuja vesienhallintaan. Kolmas tilaisuus järjestetään kesäkuussa maastoretkenä, jolloin tutustutaan erilaisiin kestäviin valuma-alueen vesienhallintakeinoihin käytännössä.

Kenelle?

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille maanomistajille, maanviljelijöille ja metsänomistajille Savijoella, mutta myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Aika

Maanantaina 12.2.2024 klo 17-19 (kahvitarjoilu 16:30 alkaen)

Parmaharju, Bränikkäläntie 66, 21420 Lieto

Paikka

Parmaharju, Bränikkäläntie 66, 21420 Lieto

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumislomake avoinna maanantaihin 12.2. asti, kiitos jo ilmoittautuneille!

Ohjelmassa

Tervetuloa, kahvi- ja sämpylätarjoilu klo 16:30 alkaen

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja tavoitteet Varsinais-Suomessa – mitä ja miksi?
Katariina Yli-Heikkilä, Valonia / RESIST-hanke

Kuivuus- ja tulvariskit vesienhallinnan tulevaisuus
Pasi Valkama, Suomen ympäristökeskus

Työpaja: Millaisia vesienhallinnan haasteita ja mahdollisuuksia alueella on?

Työpajassa tarkastellaan karttatyöskentelyn avulla Savijoen valuma-alueen kuivuus- ja tulvariskejä, vesien viivyttämiseen soveltuvia potentiaalisia kohteita ja muita vesienhallinnan ongelmakohtia. Tuloksia hyödynnetään valuma-aluesuunnittelussa ja Turun yliopiston tekemässä mallinnuksessa, joka auttaa arvioimaan erilaisia vesienhallintaratkaisuja ja niiden vaikutuksia tulva- ja kuivuusriskeihin.

Työpajan ennakkovalmisteluja varten pyydämme ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittamaan osallistujan hallinnoimat kiinteistötunnukset Savijoen alueella. Kiinteistötunnusten ilmoittaminen ei ole pakollista, mutta se helpottaa työpajajärjestelyjä. Työpajatyöskentelyä varten tulostamme valmiiksi karttoja niiltä alueilta, joille kiinteistötunnuksia on ilmoitettu ja jotka ovat siten tutumpia osallistujille. Ilmoitettuja kiinteistötunnuksia ei esitetä kartoilla erikseen eikä niitä käytetä muuhun tarkoitukseen kuin työpajan valmisteluun.

Tilaisuuden järjestävät Valonia/Varsinais-Suomen liitto, Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu osana EU-rahoitteista viisivuotista RESIST-hanketta. Savijoen valuma-alue toimii pilottialueena, jossa tarkastellaan hankkeen aikana maa- ja metsätalouden luonnonmukaisen vesienhallinnan mahdollisuuksia ja ratkaisuja. Hankkeessa tuotetaan neuvontamateriaalia valumavesien luonnonmukaiseen hallintaan, kuten kosteikkojen tai tulvatasanteiden suunnitteluun ja suunnitellaan konkreettisia vesienhallinnan toimenpiteitä ja rahoitusmahdollisuuksia niille yhdessä maanomistajien kanssa. Hanke on käynnissä vuoden 2027 loppuun asti.   

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083