Kestävät ja vastuulliset kalustehankinnat -webinaarissa 28.2.2023 keskusteltiin kalustehankintojen kestävyyden eri näkökulmista. Millaisia vaatimuksia, kriteereitä tai sopimusehtoja voi asettaa? Puheenvuoroissa keskityttiin erityisesti koulu- ja varhaiskasvatuksen rakennusten kalusteisiin. Tälle sivulle on koottu tilaisuuden esitysmateriaalit.

Kenelle?

Julkisten hankintojen parissa työskenteleville


1 Kestävät ja vastuulliset kalustehankinnat

Riikka Leskinen, muutosagentti | KEINO

Kuntien kalustehankinnoilla on merkitystä sekä paikallisesti että globaalisti. Varsinais-Suomessa on suunnitteilla ja käynnissä useita koulu- ja päiväkotihankkeita: sekä uudisrakennuksia että peruskorjaushankkeita. Tehtävänä on myös kalustehankintoja, joihin tässä ajassa kohdistuu uudenlaisia tarpeita esimerkiksi monikäyttöisyyteen ja ympäristökriteereihin liittyen. Lisäksi kansallinen kiertotalouden strateginen ohjelma asettaa kuntien hankinnoille tavoitteita luonnonvarojen kestävään käyttöön, resurssien tuottavuuteen ja kiertotalousasteeseen.

Lataa esitys (PDF)

2 Joutsenmerkin kestävyyskriteerit huonekaluille

Annika Hämäläinen, asiantuntija, Ympäristömerkintä Suomi Oy 

Jopa 80 % suomalaisista ajattelee, että kuntien tulee näyttää esimerkkiä vastuullisilla hankinnoillaan. Valinnassa auttaa esimerkiksi Joutsenmerkki, mikä on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki. Näitä tuotteita löytyy jo 55 tuote- ja palveluryhmästä. Esitys käsittelee merkin myöntämiskriteereissä asetettuja vaatimuksia sekä huonekaluvalmistajalle, kalusteelle kuin myös siinä käytetyille materiaaleille. Joutsenmerkin kalustekriteerit ovat voimassa 31.12.2025 saakka.

Lataa esitys (PDF)

3 Kestävyysnäkökulmat dynaamisessa hankintajärjestelmässä

Hanna Suono, kategoriapäällikkö | Hansel 

Useat julkiset organisaatiot tekevät hankintoja Hansel Oy:n dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS) kautta. Sähköinen järjestelmä on avoin asiakkaille ja kaikille soveltuvuusvaatimukset täyttäville toimittajille koko kestonsa ajan ja siinä on huomioitu vastuullisuus sekä ympäristöllisestä, sosiaalisesta että taloudellisesta näkökulmasta. Esityksessä kerrotaan erityisesti päiväkoti- ja koulukalustehankinnoista, joiden osalta puitesopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun saakka.

Lataa esitys (PDF)

4 Kokemuksia käytettyjen huonekalujen puitesopimuksesta

Tarinka Ringvall | Lahden kaupunki

Yhteenlaskettuna suomalaisten kuntien hankinnoista muodostuu merkittävä kokonaisuus sekä määrällisesti että euroissa. Usein hankintaosaaminen jakaantuu kunnissa eri yksiköihin. Esimerkiksi Lahden kaupungilla ei ole keskitettyä hankintayksikköä, vaan hankintoja toteuttavat yksiköt omaan toimialaansa liittyen. Esitys antaa konkreettista tietoa Lahden kaupungin ensimmäisestä kierrätettyjen kalusteiden puitesopimuksesta sekä kokemuksista itse prosessista.

Lataa esitys (PDF)

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö
riikka.leskinen@valonia.fi
044 907 5995