Kesällä 2023 RESIST-hankkeen kansainvälinen konsortio vieraili tutustumassa alueeseemme sekä ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin, joihin etsitään ratkaisuja niin maaseudulla kuin kaupunkialueilla. Samalla hankkeen pääpartnerin toimesta tehtiin viisiosainen videosarja, jossa ilmastonmuutoksen vaikutukset konkretisoituvat mm. viljelijöiden kertomana. 

Logot: RESIST-hanke ja EU-lippu, Turun yliopisto, Turku AMK, Luke, Turun kaupunki, Valonia, Varsinais-Suomen liitto

Vaikutuksia maataloudessa (osa 1)

Martti Hyssälä muistaa lapsuutensa kesien olleen paljon sateisempia kuin tätä nykyä. Viljellessään suvun maatilaa hän on pannut merkille pidemmät ja kuumemmat kesäkaudet sekä leudot ja sateiset talvet. Olosuhteet ovat pakottaneet muutoksiin maaviljelyssä, kuten lannoitteden käyttöön sekä viljelykasvien lajivalintoihin ja menetelmiin.

Miten Varsinais-Suomi maamme vilja-aittana vastaa tuleviin haasteisiin?


Vaikutuksia maataloudessa (osa 2)

Marita ja Liisamari Rasimus työskentelevät Ketolan tilalla Liedossa, jossa he viljelevät viljaa ja tomaatteja. Marita on viljellyt tilaa isänsä jälkeen vuodesta 1995 saakka, joten hänellä on perspektiiviä muutosten havaitsemiseen. Suurimpia muutoksia on mm. suorakylvöön siirtyminen. Tytär Liisamari jakaa positiivisen viestin nuoremmille sukupolville ja rohkaisee heitä tarttumaan muutokseen – lamaantumisella ei saada aikaiseksi mitään.

Videolla myös Luonnonvarakeskuksen tutkija Marko Keskitalo kertoo mm. tutkimustyöstä talvilajikkeiden parissa.


Palstaviljelyä Turussa

Tuula Hannula on 4H-yhdistyksen vuokrapalstaviljeliänä Turun Katariinanlaaksossa. Kymmenen vuoden viljelyaikana hän on pannut merkille pahentuneet tulvat rankkasateiden aikana sekä pitkät hellejaksot, jolloin ollaan pelkän kasteluveden varassa. Hän on bongannut palstalla mm. perhoslajeja, joita ei ole koskaan aiemmin nähnyt. Hän toteaa myös, ettei hänen lapsuudessaan olisi tullut mielenkään esimerkiksi viljellä tomaattia avomaalla.


Turkulaisten havaintoja

Myös turkulaiset kaduntallaajat ovat huomanneet ilmastonmuutoksen merkkejä – lämpimämmät talvet ja kuumemmat hellejaksot kesäisin. Vanhempi polvi kaipailee entisenkaltaisia talvia ja myös Itämeren tila ravinnevalumineen aiheuttaa huolta. Ratkaisuiksi ehdotetaan muunmuassa kiertotaloutta ja energiankäytön muutosta.


Ratkaisuja haasteisiin

Turun ammattikorkeakoulun Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusvastaava Piia Leskinen kertoo RESIST-hankkeessa testattavista ratkaisuista. Yhteistyössä suunnitellut luontopohjaiset ratkaisut voivat auttaa Lounais-Suomen aluetta toteuttamaan systemaattista muutosta niin julkisella kuin yksityisellä puolella. Hän korostaa, etteivät ratkaisut aina vaadi suuria investointeja, vaan pienilläkin hyvin kohdennetuilla teoilla saadaan vaikutusta aikaan.


Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411