Keväällä käynnistetty aurinkosähkön yhteishankinta Naantalissa on saatu päätökseen ja osallistujien yhteenvetotilaisuus pidetty. Hanke sai alkunsa yksittäisen asukkaan aloitteesta ja kun Naantalin kaupunki lupasi olla viestintäkanavana, osallistujien kokoaminen aloitettiin infotilaisuudella.

Kiinnostuneita pientaloja oli kilpailutuksessa mukana 23 ja niihin kaikkiin tehtiin kohdekäynti järjestelmän sopivuuden ja kokoluokan määrittämiseksi. Kohdekäyntien jälkeen osallistujamäärä väheni hieman ja lopulta aurinkosähköjärjestelmiä asennettiin 17 pientaloon. Osallistujista muutama päätyi tarkastelun jälkeen vaihtamaan suunnitellun pienen kokoluokan järjestelmän keskikokoiseen. Poisjäämisen syinä oli muun muassa katon lappeen huono sijainti aurinkoon nähden. Yhteishankinnan kilpailutuksen suoritti Valonia. Tarjouksia saatiin lähes kymmenen, joten vertailun tekeminen oli mahdollista. Kokoluokista oli mahdollista valita, pieni, keskikokoinen ja suuri järjestelmä (3, 5 ja 7 kW).

Kaikkiaan yhteishankinnan aikana kohteisiin asennettiin 290 aurinkosähköpaneelia, joiden teho on hieman yli 97 kW. Hankinnan arvo on yhteensä noin 108 000 euroa.

Kysy kokemuksia, jos yhteishankinnan järjestäminen kiinnostaa

Yhteishankinnan hyötynä on, että liittyminen on osallistujille helppoa. Kilpailutuksen tuloksena yksittäisen järjestelmän hinta on ollut edullinen verrattuna yritysten yleisiin tarjouksiin. Osallistujalle hankinta tehdään helpoksi, sillä tuotteiden vertailu ja kilpailuttaminen tehdään keskitetysti. Yhteishankinnassa kuluttaja ei jää yksin, palveluista saa valmiiksi selvitettyä tietoa ja muilta osallistujilta saa vertaistukea.

Naantalin yhteishankinta oli kolmas Valonian organisoima. Kokemuksia ja vinkkejä on jaettu aikaisemmin ja tullaan antamaan jatkossakin muille hanketoimijoille ja kunnille.

Yhteishankinnan infomateriaali on koottu Naantalin kaupungin sivuille.

Lisätietoja

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Kuvassa näkymä pientalon katolta. Etualalla aurinkopaneelit, taustalla vehreää maisemaa.
Valkoinen pientalo, jonka katolla aurinkopaneelit, edessä pihaistutuksia.
Edestä päin kuvattu kerrostalo, jossa parvekkeita ja katolla aurinkopaneelit.