Onko sinulla mielessäsi vesistökunnostuksiin liittyvä tarina tai kokemus, jonka haluaisit jakaa muille kiinnostuneille? Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto kerää maakunnan toimijoilta kunnostustarinoita, jotka tullaan myöhemmin julkaisemaan avoimessa karttapalvelussa. Kokemukset kiinnostavat ja auttavat muita kunnostusaktiiveja omien vesistöjensä hoidossa ja kunnostusten suunnittelussa. 

Kunnostustarinat voivat koskea esimerkiksi tiettyä kohdetta, kuten kosteikkoa, tai laajempia alueita, kuten järveä, jokea tai merenlahtea. Joissain vesistöissä on hoito- ja kunnostustoimenpiteitä tehty jo vuosikymmenien ajan ja myös niiden tietoja on tärkeää kerätä talteenYksittäisten kohteiden lisäksi kunnostustarina voi sisältää useita valuma-alueella tehtyjä vesiensuojelutoimia. Tarina voi olla myös esimerkiksi vesiensuojeluyhdistyksen perustaminen.  On kiinnostavaa, jos mukana on myös tilanteita, jotka eivät sujuneet odotetunlaisesti.

Taustakuvassa ihmisiä purokunnostustalkoissa, päällä teksti

Avoin tieto tehdyistä kunnostustoimista palvelee monia

Aineistoa kerätään palvelemaan esimerkiksi kohdevesistön nykyisiä ja tulevia kunnostajia, muiden vesistöjen kunnostusaktiiveja sekä mahdollisia yhteistyökumppaneita. Tarpeellisia tietoja kunnostustoimista ovat ainakin ajankohta, paikka, toimenpide, toteutustapa, rahoittajat ja toteuttaja. Lisäksi kunnostusten suunnitteluun ja kustannuksiin liittyvät tiedot ovat muille kunnostajille hyödyllisiä. 

Kunnostustarinoissa kiinnostavaa luettavaa ovat mm. kokemukset siitä, mikä onnistui, mitä olisi voitu tehdä paremmin ja onko kunnostustoimia kenties tarkoitus jatkaa.

Tutustu esimerkkeihin ja lähetä kunnostustarinasi verkostolle

Tässä vaiheessa keräämme kunnostustarinoita ja -toimia aineistoksi, joka myöhemmin julkaistaan kaikkia vesistökunnostajia palvelevassa valtakunnallisessa karttapalvelussa. Kunnostustarinoita ja -toimia on jo julkaistu myös muilla alueilla. Voit tutustua Länsi-Uudenmaan vesiensuojeluyhdistyksen karttapalveluun täällä ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen karttapalveluun täällä. 

Voit lähettää kunnostustarinasi oheisella lomakkeella ja liittää mukaan myös kuvia, dokumentteja tai linkkejä. Voit kirjoittaa myös sähköpostitse jarkko.leka@valonia.fi. Kirjoituspyyntöä saa mielellään jakaa eteenpäin kiinnostuneille!

  Kunnostustarinoita kaikkien luettavaksi!

  Kirjoita vapaamuotoisesti jonkin tietyn kohteen (esim. kosteikko) tai vaikka koko vesistön (järvi, joki, merenlahti) kunnostuksesta. Kiinnostavaa luettavaa ovat mm. miksi kunnostuksiin ryhdyttiin, mikä oli kunnostuksen tavoite sekä kokemukset siitä, mikä onnistui, mitä olisi voitu tehdä paremmin ja onko kunnostustoimia kenties tarkoitus jatkaa.

  Voit kirjoittaa tarinatekstiä tai listata tehtyjä toimia. Pituutta tai tyyliä ei ole rajattu.

  Kirjoitukseni ja nimeni saa julkaista avoimessa karttapohjassa.Kirjoitukseni saa julkaista avoimessa karttapohjassa, mutta ilman nimeäni.Kirjoitustani ja nimeäni ei saa julkaista. (Aineisto jää vain vesistökunnostusverkoston käyttöön.)

  Halutessasi voit liittää tarinan oheen liitteitä (kuvia, tiedostoja). Lataamalla tiedostot sallit niiden julkaisemisen tarinan yhteydessä. Muista mainita kuvaajan nimi joko tiedostonimessä tai alla olevassa lisätietokentässä.

  Jarkko Leka

  vesi- ja luontoasiantuntija
  jarkko.leka@valonia.fi
  040 197 2265

  Kuva kaivurista