Toimialapäällikön kesäterveiset

Alkuvuonna olemme Valoniassa vahvistaneet työtä ilmastonmuutokseen sopeutumisen aiheissa. Käynnistimme uusia hankkeita ja toimia, joilla edistetään muun muassa luonnonmukaista vesienhallintaa ja siihen liittyvää yhteistyötä. Juuri ennen lomia saimme vielä muutaman iloisen hankeuutisen ja pääsemme ensi vuonna olemaan mukana mm. laajan Biodiversiteettipuiston rakentamisessa ja jatkamaan alueen kiertotaloustyötä uudesta vinkkelistä – näistä uusista tuulista lisää tietoa lomien jälkeen!

Työtä on paljon tehtävänä. Käymme parhaillaan kohti kesälomaa hankalassa kuivuudessa ja vastaavat haasteet tulevat todennäköisesti lisääntymään, sillä alueemme on kuivuusriskien osalta hyvin haavoittuvainen – Varsinais-Suomen luonto ja viljelymaat kaipaavat kovasti vettä. Maakuntamme on luonnoltaan ainutlaatuinen kokonaisuus, jota määrittää suuri, Saaristomereen laskeva valuma-alue lukuisine pienempine jokineen ja puroineen. Julkaisimme juuri kolmiosaisen videosarjan, jossa kerrotaan maakunnan luonnon ominaispiirteistä sekä luonnon monimuotoisuuden eteen tehtävästä työstä: kuntien ja vapaaehtoisten toimijoiden rooleista ja merkityksestä sekä keinoista, joiden avulla arvokkaasta luonnosta huolehditaan nyt ja tulevaisuudessa.

Näiden videoiden myötä toivotan kaikille rentouttavaa kesäaikaa, sopivasti sateita ja säästeliästä veden käyttöä!

Valoniassa lomaillaan pääosin heinäkuussa. Kiireellisissä asioissa voi olla yhteydessä allekirjoittaneeseen.

Motivan Asiaa energiasta -kuluttajien energianeuvonta päivystää läpi kesän.

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö
riikka.leskinen@valonia.fi
044 907 5995


Ensimmäisessä osassa tarkastellaan sitä, miten suuret vesistöt muodostuvat pienistä puroista ja miten maisemaa on ajan saatossa muokattu. Videolla tutustutaan metsiin ja niiden arvokkaisiin pienvesiin, soiden merkitykseen, Saaristomereen laskeviin virtavesiin, Saaristomeren valuma-alueen kokonaiskuvaan ja perinnemaisemien hoitoon.

Toisessa osassa perehdytään kunnan rooliin. Kunnat ovat erityisen tärkeässä roolissa siinä, että luontokato pysäytetään ja luontokohteita ennallistetaan. Ne ovat merkittäviä maanomistajia ja niiden omistamat alueet tuottavat myös erilaisia palveluja kuntalaisille. Luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa kunta voi tehdä vaikuttavaa työtä yhteistyössä asukkaiden ja esimerkiksi yritysten kanssa sekä toimimalla esimerkkinä.

Kolmannessa osassa aiheena on yhteistyö ja keinot: luonnon monimuotoisuutta voi huomioida usealla eri tavalla – yksin tai yhdessä. Eri lajit vaativat hyvin erilaisia elinympäristöjä. Jossakin tarvitaan varjostavan puuston poistoa, jotta avoimilla paahteisilla niityillä viihtyvät lajit löytävät elintilaa. Toisaalla hoitamaton ryteikkö onkin monimuotoisuuden kannalta tärkein elinympäristö. Tärkeätä on löytää sopivat konstit, joilla tuetaan luonnon eri ominaispiirteitä oikeissa paikoissa.