Varsinais-Suomen vuoden 2023 Työmatkaliikkumisen edelläkulkijaksi on valittu Säästöpankki Kalanti-Pyhäranta Uudestakaupungista. Tunnustus jaettiin työpaikalle, joka on aktiivisesti kehittänyt työntekijöiden kestävää ja hyvinvointia edistävää liikkumista työ- ja työasiamatkoilla.

Tarkkoja valtakunnallisesti saneltuja kriteereitä tunnustuksen myöntämiselle ei ole, mutta keskeisiä asioita, joihin kiinnitetään huomiota saajaa valittaessa ovat työpaikalla tehdyt liikkumisen toimenpiteet, esimerkiksi panostukset pyöräilyinfraan, turvalliseen liikkumiseen ja latauspisteisiin, työsuhdematkaliput tai yhteiset liikkumisen kampanjat. Huomioon otetaan myös liikkumisen ja liikenteen tavoitteiden sitominen osaksi työnantajan muita tavoitteita ja strategioita – esimerkiksi yhteiskuntavastuuta tai henkilöstö- ja ympäristöstrategioita. Lisäksi toimenpiteiden vaikutuksien seuraaminen ja tulosten keruu on toivottavaa. 

eltainen ympyrä jonka keskellä kävelevää ihmistä esittävä ikoni, ympärillä teksti työmatkaliikkumisen edelläkulkija tunnustus 2023

Monipuolisesti hyödynnetyt kestävän työmatkaliikkumisen keinot siivittivät voittoon

Kalanti-Pyhärannan Säästöpankissa kestävän työmatkaliikkumisen edut ovat hyvin esillä: työntekijät hyödyntävät kestävään liikkumiseen kannustavia veroetuja kuten työsuhdepolkupyöräetua ja joukkoliikenteen työsuhdematkalippuetua. Työsuhdeautotkin ovat sähkökäyttöisiä ja Uudenkaupungin konttorin pihalta löytyy kaksi sähköautojen latauspistettä. Pankin muut konttorit sijaitsevat Turussa, Laitilassa ja Raumalla, joissa työskentelee yhteensä noin 30 henkilöä. 

Säästöpankki Kalanti-Pyhäranta sai palkinnoksi kunniakirjan sekä oikeuden käyttää viestinnässään Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnusta ja nimikettä. Tunnustuksen hyödyntäminen viestinnässä on voittajalle oivallinen keino viestiä työpaikalla tehdyistä ilmastoteoista. Voittaja sai myös 500 euron arvoisen lahjakortin valitsemaansa kestävään liikkumiseen kannustavaan kohteeseen. Kalanti-Pyhärannan Säätöpankki valitsi lahjakortin paikalliseen Kesportiin, josta myös muiden konttoreiden työntekijät saavat valita itselleen esimerkiksi tarpeellisia pyöräilyn turvavarusteita. 

Olemme otettuja tästä huomionosoituksesta. Aina ei itse huomaa omia tekojaan ja nyt tunnustuksen myötä ymmärsin, että mehän olemme tehneet paljon asioita oikein. Tähänkin kilpaan osallistuimme ihan viime hetkillä, kertoo Säästöpankin HR-asiantuntija Maija Hyytiä.

Voittajatyöpaikalle tehtiin myös kiinteistökartoitus: Valonian asiantuntijat katselmoivat tilat yhdessä työpaikan edustajien kanssa, ja työpaikka sai konkreettisia kestävää liikkumista edistäviä kehittämisehdotuksia esimerkiksi pyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi. 

viisi naista seisoo vierekkäin ja hymyilee, keskimmäinen nainen pitää käsissään kunniakirjaa

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva myöntää Työpaikkaliikkumisen Edelläkulkija -tunnustuksen vuosittain työpaikoille, jotka ovat esimerkillisellä tavalla edistäneet kestävää ja hyvinvointia lisäävää työ- ja työasiamatkaliikkumista. Alueellisen tunnustuksen jakamisesta vastasi Valonia ja voittajan valitsi Varsinais-Suomen liikennejärjestelmätyön kestävän liikkumisen alatyöryhmä. Tunnustukset jaettiin Euroopan Liikkujan viikolla, jota vietetään vuosittain 16.–22.9. 

Länsirannikon Työterveydelle kunniamaininta pitkäjänteisestä työstä

Raati halusi voittajan lisäksi antaa kunniamaininnan Länsirannikon työterveyden Turun Hämeenkadun yksikölle. He osallistuivat kilpaan myös viime vuonna ja voittivat kaikkien osallistujien kesken arvotun kestävän liikkumisen työpaikkakartoituksen. Yksikön tiloihin on tulossa remontti ja suunnitelmissa on otettu huomioon kartoituksessa mainittuja asioita.

Raadin mielestä on todella hienoa, että kestävää työmatkaliikkumista pidetään esillä ja toimia tehdään. Vaikka joskus asiat tapahtuvat hitaasti, on hienoa, että asioissa edetään määrätietoisesti, kehuu Valonian kestävän liikkumisen asiantuntija Marja Tommola.

Tänä vuonna kaikkien osallistujien kesken arvotun kiinteistökartoituksen voitti Uudenkaupungin aktivointikeskus Puusti. Puustissa on työasiamatkailu hyvin huomioitu yhteiskäyttöisten pyörien myötä ja parhaillaan siellä suunnitellaan kuntouttavaan työtoimintaan osallistujien kesken käytetystä pyöräkatoksesta kunnostettavaa pyöräparkkia aktivointikeskuksen tarpeisiin. 

 

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515