Teksti: Anni Himberg

Salon Perniössä kunnostettiin Nairassuon suoaluetta syksyllä 2022 Valonian Puujalka-hankkeen myötä. Kun hankkeeseen mietittiin sopivia kohteita, nousi Nairassuon paikoitellen hieno suoluonto esiin.

”Meillä oli tiedossa, että ojitukset ovat muuttaneet suota aikojen saatossa. Valonia näki, että suo olisi oiva kohde vesitalouden kunnostamiseen ja tämä kohde oli myös merkittävän iso. Kaupunki omistaa alueesta 160 hehtaaria”, kertoo Salon kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Jaana Röytiö.

Suunnitteluvaihe sujui mallikkaasti ja Röytiö kertoo kaupungin olleen lähinnä nyökyttelijän roolissa. ”Kaupungin maankäyttöpuolen näkemys oli hankkeen osalta ratkaiseva. Vaikka kyse on suosta, on se tavallaan talousmetsää. Tässä tapauksessa nähtiin, ettei metsätaloudellinen kato ole liian suuri, jotta se voidaan muuttaa tällaiseen käyttöön. Maankäyttöpuoli suhtautui asiaan heti positiivisesti, jonka jälkeen Valonia teki suunnitelmat”.

Suokunnostusta tai vesien pidättämistä tehtäessä on tärkeää, ettei siitä aiheudu naapurikiinteistöille haittaa. Suota kunnostettiin valuma-alueen latvuksilla, eikä alueen yläpuolella ollut juurikaan maita. ”Siellä oli riittävä korkeusero, joten paikka oli hyvä. Valonia keskusteli keskeisten naapureiden kanssa ja eräs naapureista innostui asiasta. Lopputulemana myös tämän naapurin puolelle tehtiin kunnostusta”.

Röytiön mukaan suoluontoa on helpompi lähteä vahvistamaan siellä, missä on selkeästi avosuota. Jos alueella on taas metsätaloudellista arvoa, suhtaudutaan kunnostamiseen  varauksellisemmin.

Pelkkää positiivista

Röytiö ei keksi hankkeesta negatiivista sanottavaa, sillä koko hanke sujui helposti ja nopeasti. ”Tällaisella sijainnilla riskit voisivat liittyä enemmän haittaan, joka aiheutuu toiselle kiinteistölle, mutta hyvällä suunnittelulla ne pystytään välttämään”.

Kaupunkilaiset suhtautuvat tämän tyyppisiin hankkeisiin hyvin positiivisesta ja etenkin sosiaalisessa mediassa hanke keräsi tykkäyksiä. ”Lehdistöä tämä kiinnosti myös, joten sillä oli varmasti vaikutusta asiaan. Vesien pidättämisessä nähtiin myös monimuotoisuus asiat linnustolle ja muulle eliöstölle”.

Tukkimalla ojat reilun kahden kilometrin matkalta sekä tekemällä 10 metriä pitkiä ojakatkoja entisen pehkuturvetehtaan alueelle suo palautui. Ennallistamisen hyödyt näkyivät heti. Jopa kuivan kesän jäljiltä vettä oli pidättynyt hyvin ja suo hyllyi jalkojen alla.

Vesistöjen ennallistamisen hyödyt

  • vähennetään ravinne- ja kiintoainekuormitusta
  • pyritään palauttamaan luonnon monimuotoisuutta
  • vähennetään kuivuus- ja tulvariskejä
  • sitoo hiiltä, etenkin suoalueilla

”Asiat onnistuivat kuten oli tarkoituskin. Nyt seuraamme, ilmeneekö jatkotarpeita”, Röytiö summaa.

Anni Himberg

Anni suoritti Valoniassa ympäristöviestinnän harjoittelua talvella 2024.