Anerionjoen Holstenkoskella on jo päästy purkamaan patorakennetta, minkä myötä Kiskonjoen vesistö on osittain vapaa mereltä Varesjoelle asti. Urakka jatkuu lintujen pesimäajan jälkeen elokuussa. Padonpurun rahoitukseen saatiin myös kansainvälistä nostetta, kun Open Rivers programme liittyi mukaan tukemaan hanketta.

Toinen kohde Suomessa – Open Rivers rahoittaa merkittäviä monimuotoisuusprojekteja

Open Rivers -ohjelma on perustettu Euroopan virtavesiekosysteemien, eli jokien ja purojen sekä niissä elävien lajien pelastamiseksi. Ohjelmaa koordinoidaan Alankomaissa. Sen taustalla toimii hyväntekeväisyysjärjestö Arcadia, joka työskentelee luonnon suojelun, kulttuuriperinnön säilyttämisen ja tiedon avoimen saatavuuden parissa. Vuodesta 2002 lähtien Arcadia on myöntänyt yli miljardi dollaria apurahoja organisaatioille ympäri maailmaa.

Vuodesta 2021 alkaen ohjelma on rahoittanut jo 81 projektia eri puolilla Eurooppaa ja avannut lähes 250 km virtavesiuomaa vaelluskaloille. Suomessa rahoitusta ohjelmasta on aiemmin saanut mittava Hiitolanjoen ennallistamishanke Etelä-Karjalassa, jossa avustus mahdollisti voimalapadon purkamisen Ritakoskella. Valonialle / Varsinais-Suomen liitolle myönnetty avustussumma on 54 000 euroa.

Työt etenevät aikataulussa, syksyllä kunnostetaan koskea ja juhlitaan avajaisia

Kevään aikana padosta purettiin 12 metrin kaistale. Työ saatiin tehtyä ripeästi ja suunnitelmien mukaisesti. Myös ruoppaustyö valmistui maaliskuussa, hieman esitettyä suunnitelmaa laajempana. Padon yläpuolista kalliota oltiin varauduttu louhimaan, mutta tälle ei ollutkaan tarvetta, koska sen taso oli alempana kuin suunnitelmassa esitetty louhintatarpeen kynnystaso – näin louhintaan varattuja kustannuksia säästyikin tärkeään koskikunnostusurakkaan.

Lintujen rahoitusaikana 1.4.–31.7. työt on alueella keskeytetty. Elokuussa tekemistä kuitenkin vielä riittää, kun työmaalle palataan kunnostusten merkeissä – kalataloudellisten kunnostusten myötä saadaan lisäpontta alueen ekologisen tilan parantamiselle. Koskea kunnostetaan esimerkiksi kiviainesta lisäämällä sekä padon ala- että yläpuolelta. On tärkeää, että muuttuvan virtauksen vaikutuksia ennakoidaan esimerkiksi kaivautumisen estämiseksi vanhan patoaltaan kohdalla. Kunnostuksien tarkemmat aikataulut ja käytännön toimet suunnitellaan kevään aikana maastokäynnillä. Kunnostuksia ohjaa WWF Suomen suojeluasiantuntija Manu Vihtonen, jonka lisäksi suunnitteluun osallistuvat urakoitsijana Insinööritoimisto Kalin Oy, Varsinais-Suomen ELY-keskus sekä Salon kaupunki

Kunnostussuunnitelman myötä varmistuu myös avajaisten aikataulu. Tarkoituksena on järjestää paikalle yleisötilaisuus, jossa esitellään kunnostuksen hyötyjä ja vaiheita. Alueelta kuvataan myös videomateriaalia, joka julkaistaan syksyllä. Videolla havainnollistetaan vaelluskaloille avautuvaa reittiä mereltä sekä padonpurkuhankkeen etenemistä. Toivomme, että hanke toimii innostavana esimerkkinä myös muille kunnille.

Kaivinkone hajottamassa patoa, virtaavaa vettä.
Kaksi kaivuria ja kuorma-auto padon vieressä.
Purettua pato-osuutta, vapaana kuohuva koski.

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411