• Haluatko parantaa sosiaalisen median taitojasi sometähti Karoliina Tuomisen opastuksella?
  • Oletko kiinnostunut ilmastovaikuttamisesta?
  • Onko sinulla idea siitä, mitä laitteita tai tarpeistoa hankkisit 500 eurolla somekamppista varten parisi kanssa?

Etsimme innokkaita nuoria mukaan syksyllä toteutettavaan kokeiluun, jossa ikäihmisiä kannustetaan Turun seudun joukkoliikenne Fölin palveluiden, mm. kaupunkipyörien ja digipalveluiden käyttämiseen. Valitut nuoret mentoroivat ikäihmisiä ja tekevät kokeilusta somesisältöjä mm. Valonian ja Fölin kanaviin.

MITÄ?

Nuoret koutsaavat senioreita pareittain Fölin ja Fölläreiden käyttöön ja jakavat kokemuksiaan mm. Valonian ja Fölin somekanavissa valittuina teemapäivinä. Ennen kokeilua somevaikuttaja Karoliina Tuominen valmentaa nuoria tehokkaiden somesisältöjen tekemiseen, minkä lisäksi valitut parit saavat käyttöönsä 500 euroa laitehankintoja varten. Jokainen pari suunnittelee itselleen sopivimman somekampanjan, apua saa myös Valonian ja Fölin viestintäasiantuntijoilta.

Kokeilun aikana osallistujat käyttävät Fölin palveluja maksutta 30 päivän ajan. Kokeilu aloitetaan ryhmän yhteisellä tapaamisella, jonka jälkeen nuoret ja seniorit tapaavat sovitusti 4–6 kertaa kokeilujakson aikana. Jokainen pari tapaa 1–2 senioria Föliä & Fölläreitä käyttäen. Somelähettiläiden tehtävä on opastaa, haastatella ja kuvata tilanteita kampanjasuunnitelman mukaisesti. Tilanteen mukaan tapaamisia voidaan toteuttaa osittain etäyhteydellä. Turun AMK:n fysioterapeuttiopiskelijat ovat mukana kahdessa tapaamisessa arvioimassa Fölläreiden käyttöä senioreiden näkökulmasta.

Parit saavat tehokkaan somekampanjoinnin lisäksi koulutusta myös Fölin palveluiden käyttöön, mutta aiemmasta Föli- ja Föllärikokemuksesta voi olla hyötyä.

KENELLE?

Somelähettiläiksi etsitään ensisijaisesti toisen asteen opiskelijoita, mutta mukaan voivat hakea muutkin nuoret. Kokeilusta saavat eniten irti ne, joilla jo valmiiksi on visuaalista silmää esimerkiksi tehokkaille somekuville ja -videoille ja jotka haluavat syventää tietämystään. Pareilta toivotaan myös toimittajamaista lähestymistapaa: toinen voi esimerkiksi keskittyä kuvaamiseen, toinen haastattelemiseen ja ikäihmisten ohjaamiseen. Tärkeintä on kuitenkin olla läsnä, kuunnella ja keskustella ikäihmisten kanssa esimerkiksi heidän kohtaamistaan haasteista joukkoliikenteessä.

MISSÄ?

Kokeilu järjestetään Turun alueella. Koulutuspäivä (la 5.9.) järjestetään etäyhteydellä.

MILLOIN?

Kokeilu toteutetaan 14.9.-13.10.2020. Alustava aikataulu:
Haku auki 27.8. asti, minkä jälkeen valitaan kolme paria Fölin somelähettiläiksi.
Yhteinen koulutuspäivä lauantaina 5.9. klo 11-15, jolloin Karoliina Tuominen kertoo parhaat kikat vaikuttavan somesisällön tekemiseen! Lisäksi koulutuksessa perehdytään kestävän liikkumisen teemaan ja ilmastovaikutuksiin. Tämän jälkeen somelähettiläät suunnittelevat viestintäkampanjansa.
Ma 14.9. klo 15-17 Teams-palaveri
To 17.9. klo 16-18 tavataan Fölläripisteellä Turussa

Seuraavat tapaamisen parien ja seniorien kesken sovitaan erikseen kokeilun alkaessa omien aikataulujen mukaan.

MIKSI?

Senioreissa on paljon potentiaalia siirtyä yksityisautoilusta kestävämpiin kulkumuotoihin, kuten joukkoliikenteen käyttäjiksi. Usein esteenä on kuitenkin tiedon ja uskalluksen puute sekä totutuista tavoista pois oppiminen. GreenSAM (Green Silver Age Mobility) -hankkeen tavoitteena on selvittää uudenlaisia tapoja ikäystävällisen liikenteen edistämiseen ja kannustaa seniorit mukaan liikkumaan ilmaston, mutta myös terveyden kannalta kestävämmällä tavalla.

Osana hanketta Valonia pilotoi Fölin kanssa mentorointimallia. Ensimmäisessä kokeilussa seniorit opettivat toisiaan joukkoliikenteen käyttäjiksi, toisessa osassa mukaan tulevat myös nuoret ja kaupunkipyörät. Kokeilujen pohjalta toteutetaan myöhemmin viestintäkampanja, joka kannustaa kaikenikäisiä kaupunkilaisia ikäystävällisyyteen ja auttamaan muita joukkoliikenteessä. Somelähettiläiden kuvaamaa materiaalia voidaan hyödyntää myös kampanjassa ja käyttää osana kansainvälistä GreenSAM-hankeviestintää.

Selvä juttu, haluan mukaan! Mitä seuraavaksi?

Ilmoittautukaa parin kanssa mukaan 27.8. mennessä tästä linkistä.

Mukaan valitaan kolme paria. Tärkeimpiä valintakriteerejä ovat innostunut ote asiaan ja ideat visuaaliseen somekampanjointiin. Aiempi kokemus luovien somesisältöjen tekemisestä, vapaaehtoistyöstä tai seniorien kanssa toimimisesta on plussaa, mutta ei välttämätöntä. Kampanja suunnitellaan yhdessä myöhemmässä vaiheessa ja apunanne on ammattilaisia.

Valinnoista ilmoitetaan sähköpostitse hakuajan jälkeen.

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986

Kuvia somejakoon (klikkaa suuremmaksi)

Kuva älypuhelimesta selfiekepin päässä ja teksti: Haussa somevaikuttamisesta ja ilmastoasioista kiinnostuneita nuoria joukkoliikennekokeiluun!
Kuvassa kaupunkipyöräsema ja teksti: Etsimme 16-19-vuotiaita somelähettiläitä mentoroimaan ikäihmisiä joukkoliikenteessä ja jakamaan tunnelmia somessa.
Kuvassa Karoliina Tuominen ja teksti: Somelähettiläiden koulutuspäivässä sparraajana tubettaja Karoliina Tuominen!
Kuvassa vihreä tausta, päällä ikonikuva bussista ja kaupunkipyörästä ja logot: valonia, GreenSAM, Föli, TurkuAMK ja Interreg EU.