Vieraslajit ovat kasveja, eläimiä tai muita eliöitä, jotka ihminen on tuonut niiden luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Vesien vieraslajit voivat levitä esimerkiksi laivojen painolastivesien mukana tai ihmisten ajattelemattomuuden seurauksena, kun vaikkapa akvaarioeliöitä viedään luvattomasti luonnonvesiin. Tulokaslajeiksi puolestaan kutsutaan eliöitä, jotka ovat levinneet uusille alueille omin avuin ihmisestä riippumatta.

Vieraslajia pidetään haitallisena erityisesti, jos se uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Vesistöissä haitalliset vieraslajit leviävät usein nopeasti ja syrjäyttävät alueen alkuperäisiä lajeja. Suomessa ja EU:ssa on omat luettelot haitallisista eläin- ja kasvilajeista, joita ei saa tuoda EU:n alueelle. Näiden lajien päästäminen ympäristöön on kielletty eikä lajeja saa myöskään kasvattaa, myydä tai kuljettaa EU:n sisällä.

Suomen vesistöissä eläviä haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi kanadanvesirutto, täplärapu, aurinkoahven ja useat vihersammakkolajit. Lisäksi on monia haitallisiksi vieraslajeiksi nimettyjä eliöitä, joita ei vielä ole tavattu Suomessa, mutta joiden leviämisriski on selvästi tunnistettu. Tällaisia vesilajeja ovat esimerkiksi amerikankääpiörapu, rohmutokko ja akvaariokasvi vesikaijanlehti. On tärkeää, että vieraslajien leviämistä torjutaan toimimalla vastuullisesti akvaarioiden ja puutarhojen vieraslajien kanssa – ethän siis levitä niitä luontoon. Lemmikki- ja kasviostoksilla kannattaa lähtökohtaisesti suosia Suomen luontoon kuuluvia alkuperäislajeja.

Vesistössä vieraslaji voi pysyä ensin pitkäänkin piilossa ja tulla julki vasta levittyään vaikeasti hallittavaksi. Luontoon päässeen vieraslajin torjunta onnistuukin parhaiten, kun esiintymä on vasta paikallinen ja pienialainen. Ilmoita siis kaikista vieraslajiepäilyistä osoitteessa vieraslajit.fi/ilmoita. Mikäli löydät vesistöstä oudon näköisen lajin, ota siitä valokuva ja kirjaa ylös löytöpaikan koordinaatit. Jos mahdollista, voit ottaa näiden lisäksi myös näytteen tunnistamisen helpottamiseksi.

Pidä silmällä erityisesti näitä lajeja (päivitetty kesällä 2022)

Vinkissä mainittujen lajien lisäksi vesistöissä ja niiden lähettyvillä on monia muitakin haitallisia vieraslajeja ja myös uusia lajeja valitettavasti löytyy jatkuvasti. Uusimpia havaintoja on muun muassa kesällä 2021 muutamasta Varsinais-Suomen lammesta löytynyt vesikasvi kiehkuravesirutto ja keväällä 2022 itäiseltä Suomenlahdelta löytynyt kalalaji idänsieraintokko. Esimerkiksi kanadanvesirutto- ja kiehkuravesirutto voivat levitä vain pienestä kasvin palasta. Ilmoittaminen vieraslajihavainnoista on tärkeää, sillä torjunta on tehokkainta, kun se aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lajin havaitsemisesta. Pidä silmällä ja ilmoita myös havainnot seuraavista:

  • keltamajavankaali
  • vieraskalalajit mustatäplätokko ja hopearuutana
  • erityisesti Saaristomerelle levinnyt liejutaskurapu
  • ulpukkaa muistuttava vesikasvi lammikki
  • rantavesiin laajoja kasvustoja muodostava heinäkasvi isosorsimo
  • myös vesistöjen rannoilla viihtyy useita vieraslajeja, muun muassa jättipalsami ja erityisesti hiekkarannoilla viihtyvä kurtturuusu

Listan päivitys kesällä 2022: Janne Tolonen

Lue lisää

Listaa päivitetty kesällä 2022:


Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi:


Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265