Tekstiiliteollisuus on yksi maapalloa saastuttavimmista teollisuuden aloista; se tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä. Vaatteiden valmistamiseen kuluu usein valtavat määrät vettä ja pikamuotia teetetään epäinhimillisissä olosuhteissa kaukana vaatteiden loppukäyttäjistä. Luemme uutisia vaatekasoista, joita luksusmerkit polttavat, jotta myymättömiä edelliskauden tuotteita ei tarvitsisi myydä alennuksella. Rekat suhaavat pitkin maanteitä, laivat meriä ja lentokoneet taivaankantta kuljettaen edestakaisin vaatteita, jotka ensin ostetaan ja sitten palautetaan tai heitetään käyttämättömänä pois, kun halpa hinta ja hätiköidyt ostopäätökset sumentavat harkintaa.

Samalla, kun olemme huolissamme luonnonvarojen kestävyydestä, haluamme kuitenkin näyttää hyvältä, ilmentää persoonallisuuttamme pukeutumisella tai vähintään viihtyä päällämme olevissa vermeissä. Tähän löytyy muitakin ratkaisuja kuin vaatteen ostaminen uutena kaupasta – esimerkiksi vaatelainaamot.

Suomen ensimmäinen vaatelainaamo avattiin yli kymmenen vuotta sitten. Nyt eri periaatteilla toimivia lainaamoja ja vuokraamoja on jo ympäri maata niin kivijaloissa kuin verkossa, kun kestävät ja vastuulliset valinnat kiinnostavat yhä useampia myös pukeutumisen saralla. Lainatessa saa kokeilla eri tyylejä ja saattaa tykästyä vaatteisiin, joihin ei olisi tullut muuten mieleen pukeutua. Jos vaate tuntuukin alkuihastuksen jälkeen väärältä valinnalta, sen voi aina palauttaa. Näin voi kokea vaihtelun ja uuden vaatteen ilon niin, että luonnonvarojen kuluttaminen jää potentiaalisesti vähäisemmäksi kuin omaksi hankittaessa.

Toki vaatteita ja muuta tavaraa voi jakaa pienemmässäkin mittakaavassa kuin ammattimaisen lainaustoiminnan puitteissa. Harvakseltaan käytettävän vaatekappaleen, kuten esimerkiksi iltapuvun, voi hyvin omistaa yhdessä vaikkapa yhden tai useamman ystävän kanssa. Tällöin vaateparka ei joudu viettämään suurinta osaa vuodesta kaapissa – sitten vain sopimaan, kuka saa luomuksen käyttöönsä milloinkin. Ystävien kanssa voi myös pistää pystyyn vaihto- ja -lainarinkejä.

Vastuullisuus toteutuu lainaamisessakin parhaiten, kun valmistus-, kuljetus- ja pakkauspäästöt jäävät vähäisiksi, kun vaatteille kertyy runsaasti käyttökertoja, niitä pidetään pitkään ja pestään vähän, ja kun lainaamolla asioidaan muiden menojen ohessa – mieluiten tietysti myös mahdollisimman päästöttömästi jalan tai polkupyörällä. Ympäristöteko niin lainaamolta kuin yksityiseltä omistajalta on mahdollisuuksien mukaan korjata rikkoontunut vaate sen sijaan, että sen heittäisi pois. Ja kun vaate lopulta tulee tiensä päähän, sen paikka ei ole sekajätteessä, vaan tekstiilinkierrätyksessä.

Matilda Gronow

Matilda toimi Valoniassa viestinnän projektityöntekijänä kesään 2023 saakka.