Ilmasto- ja luontokatouutisointia seuratessa moni pohtii omia vaikuttamismahdollisuuksiaan. Keskustelut synnyttävät usein jakolinjoja. Tämä ei ole ihme, sillä esimerkiksi puhe luontokadosta voi tuntua kaukaiselta, mikäli omassa pihapiirissä kaikki näyttää olevan kuten ennenkin. Keskusteluista voi jäädä voimaton olo, ja epämukavien tunteiden vallassa on vaikeampi ryhtyä konkreettisiin toimiin kestävämmän tulevaisuuden hyväksi.

Keskustelu vaikuttamisesta keskittyy usein demokraattiseen osallistumiseen ja toisaalta kulutusvalintoihin. Näiden lisäksi vaikuttaa voi ja kannattaa kaikissa omissa yhteisöissä – lähipiirin kesken, taloyhtiössä, työ- tai opiskelupaikalla ja harrastuksissa. Käytännön toimien kautta voidaan purkaa myös ilmastokeskustelun poteroita ja löytää eri ihmisille arjessa toimivia ratkaisuja. Konkreettisten asioiden edistäminen ja muutoksen näkeminen arjen ympäristössä lieventää voimattomuuden tunnetta ja auttaa käsittelemään laajaa kokonaisuutta.

Sosiaalisen piirin vaikutus käyttäytymismalleihimme on kiistaton. Mikäli suositus kokeilla jotain uutta tulee henkilökohtaisesti luotettavana pidetyltä taholta, tartumme siihen suuremmalla todennäköisyydellä.  Kertomalla valinnoistasi muille voit kasvattaa tekemäsi kestävän valinnan merkitystä ja vaikuttavuutta huomattavasti. Ympäristövaikutusten ohella kestävämmät teot tuovat usein myös talouteen ja hyvinvointiin liittyviä hyötyjä. Nämä vaikutukset näkyvät arkielämässä, joten nostamalla niitä esiin saadaan laajempi joukko innostumaan kestävistä valinnoista.

Seuraavaksi, kun kerrot tekemistäsi ekoteoista, korostakin mitä iloa juuri sinä, taloyhtiösi, tai esimerkiksi harrasteporukkasi on niistä saanut. Pudottiko energiaremontti taloyhtiösi lämmityskustannuksia? Oletteko menneet kimppakyydillä treeneihin ja tutustuneet samalla toisiinne paremmin? Oletko tutustunut kasvisruokareseptien kautta uusiin mausteisiin tai ruokakulttuureihin, tai ehkä huomannut voivasi paremmin? Onko pyöräily töihin parantanut vireystasoasi?

Kerro tekemistäsi kestävistä valinnoista ja inspiroi muita kokeilemaan. Nosta keskusteluun käytännön kehityskohteet työpaikalla, harrastusporukassa tai taloyhtiössä. Tunnista omassa arjessasi kestäviä valintoja vaikeuttavia tekijöitä ja anna työnantajalle, taloyhtiölle tai kunnalle käytännön palautetta ja kehitysehdotuksia näiden parantamiseksi.

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi:


Anna von Zweygbergk

Anna työskenteli Valoniassa ilmastoasiantuntijana huhtikuuhun 2023 asti.