Valonian lisäksi monet muut toimijat tuottavat tietoa ja ohjeita kestävän elämäntavan teemoihin kaikkien saataville ja hyödynnettäväksi. Olemme koonneet tähän listaukseen teemoittain linkkivinkkejä sekä omiin, että muiden tuottamiin materiaaleihin. Näiden avulla perheet voivat tutustua eri teemoihin ja löytää erilaisia hauskoja materiaaleja yhteiseen tekemiseen ja oppimiseen lasten kanssa.

Valonian tuottamat materiaalit tunnistat logostamme:

Kenelle

  • Perheille ja kotitalouksille
  • Opettajille ja kasvattajille

Tilaamalla uutiskirjeemme saat kuusi kertaa vuodessa sähköpostiisi koosteen Valonian kuulumisista ja uusista materiaaleista.

Sähköpostiosoitteesi:


Ruokakasvatus

Ruokatieto.fi -sivustolla käsitellään laajasti ruokakasvatusta, ruoan elinkaarta ja kiertoa. Opetukseen kootut materiaalit soveltuvat hyvin kotitalouksien ruokateeman käsittelyyn koko perheen näkökulmasta.

Esimerkkejä materiaaleista:
Tietoa maidon reitistä ja kuvamateriaali: Maidon reitti
Tietoa kalan reitistä ja kuvamateriaali: Kalan reitti
Ruoan reitti -pelikortit

Ruokahävikki

Saa syödä -sivustolta ja Hävikkiviikon -sivuilta löytyy ruokahävikkiin liittyvää ajankohtaista tietoa sekä materiaalia.

Open ruokaopas

Uudessa Open ruokaoppaassa tarkastellaan vastuullista ruokaa ja kestävää ruoantuotantoa sekä ympäristöllisestä että yhteiskunnallisesta ja eettisesti oikeudenmukaisesta näkökulmasta. Materiaali tarjoaa tietopaketin vastuullisen ruuan teemoihin 12 eri oppiaineen näkökulmasta sekä lisäksi runsaasti tehtäväideoita ja kuvamateriaalia. Materiaalista löytyy hyviä ideoita ja vinkkejä kotitalouksille.

Esimerkiksi:
Suunnistusopas supermarkettiin (video)

Multaa ja Mukuloita – ruoan kiertotalouden toimintamalli

Kiertotalouden oppimispolut -toimintamalli sisältää runsaasti materiaalia ruoan kiertokulun ja kiertotalouden konkretisoimiseksi jokapäiväisessä arjessamme. Varhaiskasvatukseen suunnitellut tehtäväkortit soveltuvat erinomaisesti myös perheiden käyttöön.

Kiertotalous

Havainnollinen video kiertotaloudesta.

Elämäntapatesti ja 100 fiksua ideaa

Sitran Elämäntapatesti ja 100 fiksua ideaa -sivustoilla voi laskea oman hiilijalanjälkensä sekä löytää itselle sopivat keinot muuttaa elämäntapojaan. Elämäntapatesti ja 100 fiksua arjen tekoa on konkreettinen esimerkki toimista, joilla edistetään vastuullista kuluttamista ja tuetaan luonnon kantokykyä kunnioittavia elämäntapoja. Sivulta löytyy myös lyhyt video.

Ellan eväät -videosarja

Ellan eväät on Ekokumppaneiden tuottama videosarja, jossa Ella pohtii ilmastonmuutosta ja kestävää kehitystä eri toimintojen kautta.

Tekstiilit

Nyt puhutaan tekstiileistä! -videosarja esittelee  poistotekstiilien hyödyntämistä ja kiertotaloutta monipuolisesti tekstiilialan ammattilaisten vinkkelistä.

Ekovinkit

Valonian asiantuntijoiden kirjoittamista ekovinkeistä löytyy taustatietoa ajankohtaisista ympäristöasioista sekä vinkkejä kohti vastuullisempaa arkea. Aiheita ovat muun muassa energiatehokkuus, kestävä liikkuminen, vastuullinen kuluttaminen ja luonnonsuojelu.

Tilaa viikoittain julkaistavat Ekovinkit sähköpostiisi:

Vesiensuojelu

Mökkiläisen vesiensuojeluvinkit

on koottu osana Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston työtä. Se on tiivis tietopaketti vesistön rannalla aikaansa viettävälle. Vinkit on jaettu teemoittain:

  • Jätevedet ja vedenkulutus
  • Piha ja ranta
  • Kalastus ja veneily
  • Vesikasvit ja ruoppaus

Luonnon tutkiminen

Vesiötökkäkortit

Vesiötökkäkorttien avulla oppii tunnistamaan lähipuron tai -rannan 18 yleisintä vesiötökkää hauskojen, havainnollisten kuvien ja tuntomerkkien avulla. Kortit voi ladata sähköisesti tai tulostaa ja päällystää, jotta ne kestävät pieniä vesiroiskeita. Nappaa mukaasi haavi, luuppi sekä Valonian vesiötökkäkortit ja vie perheesi tutkimusretkelle.

Energia

Energiaviisas koululainen

Materiaalipaketti, joka sisältää julisteita ja runsaasti tietoa erilaisiin energiaviisaisiin valintoihin erityisesti kouluympäristössä, mutta moni oppi on sovellettavissa yhtä lailla myös kotona.

WATTIMAISTERI

Wattimaisteri on Motivan ja kuluttajien energianeuvonnan kampanja, joka kannustaa kaikkia suomalaisia tutustumaan sähkönkulutukseensa oman energiayhtiön online-palvelussa. Syksyn aikana voi suorittaa Wattimaisterin tutkinnon ja osallistua kisaan, jossa voi voittaa sähköpyörän.

Koti ja asuminen Motivan sivuilla

Motivan sivuille on kootu kattava tietopaketti, josta löytyy tietoa mm. arjen kestäviin valintoihin, hankintoihin ja kuluttamiseen, rakentamiseen ja remontointiin ja energiaratkaisuihin liittyen.

Kestävä liikkuminen

Kestävää menoa! Viisasta liikkumista luokassa ja ulkoilmassa.

Valonian tuottama oppimateriaali soveltuu kokonaisuudessaan hyödynnettäväksi monialaisena oppimiskokonaisuutena, mutta kaikki tehtävät toimivat myös yksittäisinä.

Filla&Rilla

Liikenneturvan Filla&Rilla-oppimisympäristön tavoitteena on lasten turvallisen pyöräilyn edistäminen. Filla&Rillasta löytyy tehtäviä koulun lisäksi myös kotona, yhdessä huoltajien kanssa tehtäväksi. Lasten liikennetaitojen kehittäminen on tärkeää, jotta perheen arkiliikkuminen kestävillä kulkutavoilla olisi turvallista ja mutkatonta.

Jaana Itälä-Laine

Jaana jäi eläkkeelle Valonian erikoissuunnittelijan työstä syksyllä 2022.