Toimiva kunta nojaa kuntalaistensa osallistumiseen ja laissa määritellään yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen. Kunnilla on velvollisuus edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa, järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla sekä huolehtia asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista. Ilmastonmuutos, siihen sopeutuminen ja luontokato vaikuttavat yhä laajemmin eri tavoin yhteiskunnassa ja arjessamme.

Osallisuutta ei ole ihan yksinkertaista määritellä. Se on yhdessä tekemistä ja eri näkökulmien sovittamista. Osallisuutta on myös tunne, kokemus ja toimintamahdollisuudet. Ihminen voi kokea osallisuutta, kun hän tulee kuulluksi ja nähdyksi toivomallaan tavalla, elää omannäköistään elämää ja edistää itselleen tärkeitä asioita.

Kansalaisyhteiskunta, kuten järjestöt, yhteiskunnalliset yritykset, osuuskunnat, eri yhteisöt ja yksittäiset asukkaat ovat aina saaneet liikkeelle muutoksia. Kansalaistoimijoiden ja yhteistyön merkitys korostuu kriisitilanteissa – niiden rooli voi olla yhä merkittävämpi myös käsillä olevien hankalien haasteiden ratkaisemisessa.

Viestinnälläkin on tärkeä rooli: kenelle asioista viestitään, miten heitä puhutellaan ja mitä kanavia käytetään? Miten tavoitetaan myös hiljaisimmat? Työpajoja, asukasbudjetteja, kyselyjä tai muita vuorovaikutustapoja käytettäessä on tärkeää, että osallistujat saavat tietoa koko prosessista. Mihin ja miten he voivat vaikuttaa, kuka asioista loppu viimein päättää ja miten ne etenevät? Osallistumista voi myös rajoittaa tunne, ettei annetusta ajasta ja omasta panoksesta ole aidosti hyötyä.

Osallisuutta onkin hyvä tarkastella monesta suunnasta. Kunta voi edistää yhdessä tekemisen paikkoja ja hyödyntää paikallisia voimavaroja. Kuntalaisten aktiivista ja omaehtoista toimintaa kannattaa tukea ja vahvistaa. Asukkaiden taas on hyvä miettiä, millä tavoin voidaan luoda osallisuuden kokemuksia toisille. Millaisiin tekoihin luonnon, ilmaston ja hyvinvoinnin eteen voisit esimerkiksi yhdistystoimijana tai yrityksesi kautta ryhtyä? Mikä olisi sinulle mieluisin tapa osallistua? Muutosvoima voi lähteä yllättävistäkin ideoista, kun takana on aloitteellinen porukka.

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083