Elämäntapamme urbaanissa ympäristössä, yhä korkeampi hygieniataso ja vähentynyt vietetty aika luonnossa johtavat elimistömme yksipuolisempaan mikrobistoon, mikä puolestaan lisää allergioita ja muita immuunijärjestelmän häiriöitä. Luonnonvarakeskus tutki hiljattain, miten monimuotoinen luonto päiväkotipihalla vaikuttaa 3–5-vuotiaiden lasten immuunijärjestelmään. Päiväkotipihalle tuotiin siirtonurmea, kunttaa ja viljelylaatikoita. Tulosten mukaan lasten ihon sekä suoliston mikrobisto monipuolistuu ja immuunipuolustus paranee jo kuukaudessa, kun viherkosketus mahdollistetaan viisi kertaa viikossa. Taso oli vastaava kuin päivittäin metsässä retkeilevillä lapsilla.

Jotta lasten immuunijärjestelmä pääsee kehittymään vahvaksi, tulee luontokosketusta tuoda lapsen arkeen. Kannusta siis lapset ulos kuraleikkeihin, hyppimään lehtikasoihin ja työntämään sormet multaan. Myös päiväkodeilla on tässä iso rooli ja päiväkodin pihaan voi lisätä monimuotoisuutta monella eri tapaa. Lehtikasojen jättäminen, multalaatikoiden tuominen pihaan kuraleikkien mahdollistamiseksi tai vaikka laatikkoviljelmän perustaminen ovat hyviä esimerkkejä. Suuret, lahot puut ovat hyviä kiipeilyyn! Säännölliset lähimetsäretket ovat mainio tapa lisätä luontokosketusta, jos piha on päällystetty muovilla tai asfaltilla.

Vanhempana huolehdi, että lapsella on päiväkodissa hyvät ja mukavat säänkestävät varusteet, jotta ulkoleikit ovat mahdollisia säällä kuin säällä. Päiväkodille ja omalle kotikunnalle voi myös antaa palautetta luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä lapsen kehityksen kannalta. Anna palautetta kotikunnan palautepalvelun kautta tai kerää nimilistaa ja tee päiväkodin johtajalle tai kuntapäättäjällesi aloite lisätä luontokosketusta lapsen päiväkotiarkeen.

Jos päiväkodissa leikitään lätäköissä ja lapsesi on yltä päältä likainen, kun haet hänet päivän päätteeksi, voit iloita ja olla kiitollinen: lapsesi saa päiväkodissa mahdollisuuden temmeltää huoletta ja altistua monipuolisesti eri vastustuskykyä kasvattaville mikrobeille!

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418

Tilaa Ekovinkit sähköpostiisi: