Valonian järjestämässä webinaarissa helmikuussa 2023 käsiteltiin erilaisia tapoja hyödyntää työsuhdepolkupyöräetua kunnissa ja yrityksissä. Markkinoilla on nykyisin esimerkiksi palveluntarjoajia, jotka hoitavat käytännön järjestelyt työnantajan puolesta kokonaispalveluna.

Webinaarissa kuultiin kannustavia käytännön esimerkkejä, sekä kuntien ja yrityksien kokemuksia työsuhdepolkupyöräedusta. Tälle sivulle on koottu webinaarin videotallenne sekä esitysmateriaaleja.

Kenelle

  • Kuntien työntekijöille
  • Yrityksille

Videotallenne

Esitykset ladattavina pdf-tiedostoina

Työsuhdepyöräetu ja verotus (PDF) | Antti Näkyvä, ylitarkastaja, Verohallinto
Työsuhdepolkupyöräetu Raision kaupungilla (PDF) | Mirja Arola, henkilöstöasiantuntija
Työsuhdepyörä Turku Energialla (PDF) | Heidi Järvenpää, HR-päällikkö
Fintrafficin työsuhdepyöräetu (PDF) | Hanna Hovi, HR-johtaja ja Heikki Silvennoinen, työhyvinvointipäällikkö

Vastauksia webinaarissa esitettyihin kysymyksiin

Verohallinnon luontoisetuohjeen kohdassa 1.4. todetaan, että: ”Työnantaja ei ole velvollinen tarjoamaan luontoisetuja lomautuksen tai palkattoman vapaan (esimerkiksi vanhempainvapaa ja vuorotteluvapaa) ajalta, ellei toisin sovita (poikkeuksena asuntoetu, ks. työsopimuslain 13 luvun 5 §). Jos työnantaja ja työntekijä ovat sopineet, että työntekijä saa pitää luontoisedun lomautuksen tai palkattoman vapaan aikana, etu voidaan myös tällä ajalla arvostaa luontoisetupäätöksen mukaisesti, koska työntekijän työsuhde pysyy voimassa.”

Webinaarissa esillä olevissa yrityksissä oli pääsääntöisesti lyhytaikaisen palkanmaksun keskeytyksen ajalle kohdistuvat maksut sovittu maksettavan joko etukäteen tai jälkikäteen. Työnantajilla on kuitenkin erilaisia käytäntöjä, jotka on määritelty kunkin työnantajan työsuhdepolkupyöräetua koskevassa henkilöstöpolitiikassa.

.Suurin osa pyöräedun ottajista lunastaa pyörän lopulta itselleen. Kun etua on maksettu pois kuukausimaksulla, voi lopullinen lunastussumma olla esimerkiksi joitain kymmeniä euroja, riippuen pyörän arvosta.

Leasing-sopimuksissa määritellään tarkemmin, missä kunnossa pyörä tulisi palauttaa, mikäli pyörää ei kuitenkaan halua lunastaa itselleen. Huomaathan, että pyöräetuun on mahdollista sisällyttää säännölliset huollot, jolloin pyörä pysyy todennäköisesti paremmin kunnossa.

Jos työsuhde päättyy, eikä etua ole mahdollista siirtää tulevalle työnantajalle tai ei pysty lunastamaan sitä, mutta on maksanut itse arvokkaammasta pyörästä ekstraa ostohetkellä. Hyvitetäänkö myös se jollain lailla?

Mikäli pyörää ei halua lunastaa itselleen, maksettuja osuuksia ei valitettavasti saa takaisin. Tämäkin käytäntö kannattaa selvittää palveluntarjoajalta.

Pyöräedun ohella työnantaja voi tarjota esimerkiksi työsuhdematkalippua, jonka voi käyttää liikennöijästä riippuen esimerkiksi työmatkakorttina tai työmatkasetelinä. Jos työntekijälle on tarjolla sekä työsuhdematkalippuetu että polkupyöräetu, verovapaa enimmäismäärä on yhteensä 3 400 euroa vuodessa.

Työsuhdepyörä kuuluu joko työnantajan tai leasing-yhtiön vakuutuksen piiriin, riippuen sopimuksesta.

Syksyllä 2022 Pyöräliitto arvioi, että pyöräetu on käytössä 30 000 suomalaisella.

Matkakuluvähennykset käsitellään kokonaisuutena, johon vaikuttaa kaikki työmatkoilla käytetyt kulkutavat. Verohallinnon verkkosivuilla käsitellään palkansaajan vähennysoikeuksia esimerkkilaskelmien kautta.

Työsuhdepolkupyöräily kiinnostaa yhä enemmän – Pyöräliiton kyselyn tulokset julki

Pyöräliiton kyselyyn polkupyöräetua saaville vastasi helmi-maaliskuussa 2023 yhteensä 1 395 henkilöä. Tulokset osoittivat, että etu kannustaa pyöräilemään ympäri vuoden. Kyselyn tuloksista laadittuun raporttiin pääsee tutustumaan Pyöräliiton sivuilla.

Lisätiedot

Webinaari järjestettiin osana Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa -hanketta.

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986

Olli Haapanen

projektiasiantuntija

Vanhempainvapaalla syyskuuhun 2024 saakka.