Ilmastonmuutos lisää sään vaihtelua, sen olemme saaneet tänä talvena huomata: 20 asteen pakkaset ovat vaihtuneet vesikeleihin muutamassa päivässä. Kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin, on liukkaisiin keleihin sopeuduttava. Vaikka kuntien talvikunnossapito tekee pitkiä päiviä ja hiekkaa kuluu ennätysmäärät, eivät hekään kaikkialle ennätä – varminta on, että varaudut liukkaisiin keleihin myös itse.

Vuosittain arviolta yli 15 000 suomalaista joutuu hoitoon liukastumistapaturman seurauksena ja talven liukasteluista koituva vuodeosastohoito aiheuttaa noin 18 miljoonan euron kustannukset (THL 2019). Liikenneturvan kyselyn (2023) vastaajista 44 % liukastui 2022–2023 talven aikana. Neljäsosa vastaajista myönsi, että liukuesteet olisivat olleet tarpeellinen varuste.

Monella voi olla kenkiin kiinnitettävät liukuesteet hankittuna, mutta oikealla hetkellä väärässä paikassa. Aamulla mukavan luminen pakkaskeli saattaa muuttua iltapäivän jäätäväksi tihkuksi ja erittäin liukkaiksi tienpinnoiksi. Liukuesteitä kannattaakin kuljettaa mukana kassissa tai hankkia niitä varmuudeksi myös työpaikalle tai kouluun. Työnantajaa voi myös pyytää hankkimaan lainattavia liukuesteitä työntekijöiden käyttöön.

Liukuesteitä on useita, erilaisiin kenkiin sopivia malleja. Myös nastakengät ovat oiva vaihtoehto. Sisätiloihin piipahduksia varten kannattaa hankkia nastasuojat kenkien päälle – ne säästävät lattioita, mutta tekevät lisäksi kävelystä miellyttävämpää ja turvallisempaa kovilla, liukkailla lattiapinnoilla. Nastakenkien rinnalle on tullut myös kitka- eli pitopohjakenkiä. Suositusten mukaan nastakengät on tarkoitettu ulkoiluun, kitkakengät kaupunkioloihin.

Kiinteistönomistajan vastuulla on huolehtia talvikunnossapidosta, kuten lumen ja jään poistosta sekä hiekoituksesta, myös tonttiin rajoittuvalla jalkakäytävällä – poikkeuksena alueet, jotka kunta on ottanut hoitaakseen. Jalankulkija ei vastuunjaosta tiedä, joten usein puutteellisesta kunnossapidosta kipakan palautteen saa kunta. Laiminlyödystä kunnossapidosta kiinteistönomistaja voi joutua vastuuseen vahingon tuottamuksesta.

Pääasia on, ettei aktiivista liikkumista lopeta talven ajaksi, vaan kävely voi jatkua turvallisesti liukkaista huolimatta – oli allasi sitten väliaikaiset liukuesteet, nastat tai kitkat. Jalankulkusään voi tarkistaa ilmatieteen laitoksen sivuilta ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515