Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on myös taloudelle ja liiketoiminnalle keskeinen uhka ja sillä voi olla joko suoria tai epäsuoria vaikutuksia yksittäiselle yritykselle. Monet yritykset huomioivat luontoriippuvuutensa ja -vaikutukset liiketoiminnassaan sekä päätöksissään. Jotkut ympäristö- ja vastuullisuusteot voivat tuntua epäkonkreettisilta tai jäädä etäisiksi toimipaikkakunnasta. Ydinliiketoimintaan liittyvien toimien ohella yrityksillä olisi mahdollisuus ottaa aktiivinen rooli myös lähiympäristössään. Vaihtoehtoja toiminnalle on lähes yhtä monta kuin yrityksiäkin, sillä jokaisella on omanlaisensa lähiympäristö, toimiala ja olemassa olevat resurssit.

Pienetkin luonnonhoitotyöt ovat tärkeitä ja jokainen teko luontokadon torjumiseksi on merkittävä. Erityisesti hoitotöille, joissa pitää raivata esimerkiksi keto- ja niittykasvillisuutta tukahduttavaa kasvustoa, kitkeä haitallisia vieraslajeja tai kunnostaa arvokkaita puroja ja ranta-alueita, on tarvetta. Aloittaa voi yrityksen toimipaikan lähiympäristöstä. Yrityksen tyky-päivä niitto- ja haravointitalkoissa tai vieraslajeja torjuen voi auttaa huomattavasti yhden yksittäisen kohteen suojelussa. Talkoissa tehty työ voi kannustaa työntekijöitä huomioimaan luonnon monimuotoisuutta myös vapaa-ajallaan.

Jos katseen suuntaan yrityksen omaa takapihaa pidemmälle, voi yrittää löytää kummikohteen, jossa hoitotöitä tehdään joka vuosi. Tällöin saa jo näkyviä tuloksia aikaiseksi. Kummikohde voi sijaita vaikkapa jonkin päiväkodin tai koulun lähellä, jolloin samalla tehdään lapsille monimuotoisia retkeilypaikkoja.

Usein vähin resurssein tehtävissä luonnonhoitotalkoissa on tarvetta myös monenlaisille materiaaleille jätesäkeistä ja työhanskoista lähtien. Yritys voi esimerkiksi tarjota kivi- tai puumateriaalia purokunnostuksiin tai tarjoutua kuljettamaan niitto- tai raivaustalkoiden jätteet pois talkoopaikalta. Teot voivat inspiroida muitakin yrityksiä toimimaan. Yritys voi myös tukea työntekijöidensä aloitteellisuutta tarjoamalla palkallisen työpäivän vapaaehtoistöihin, kuten luonnonhoitotalkoisiin osallistumiseen.

Tärkeää onkin selvittää yrityksen arvot: miten yritys haluaa toimia lähiympäristössä ja luonnon monimuotoisuuden eteen? Kohteiden ja keinojen löytämiseksi kannattaa ottaa yhteyttä kuntaan ja selvittää, mitä monimuotoisuudeltaan arvokkaita kohteita yrityksen lähiympäristöstä löytyy ja missä yritys voisi konkreettisesti auttaa monimuotoisuuden lisäämisessä. Kunnasta voidaan ohjata eteenpäin esimerkiksi paikallisten yhdistystoimijoiden suuntaan sopivien yhteistyömahdollisuuksien löytämiseksi.

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369