Ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa vaihdellen eri kalalajeja. Kala on mainio proteiinin, monityydyttämättömien rasvojen ja D-vitamiinin lähde. Terveyshyötyjen lisäksi kala on ympäristö- ja ilmastoystävällinen vaihtoehto. Kotimaisen kalan suosiminen on myös vesiensuojeluteko, sillä kalansaaliin mukana vesistöistä poistuu rehevöittäviä ravinteita.

Valtioneuvoston heinäkuussa hyväksymän uuden kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä. Nykyisin vain parikymmentä prosenttia kulutetusta kalasta on kotimaista. Hyvä keino lisätä kotimaisen kalan kulutusta olisi silakan elintarvikekäytön lisääminen, sillä valtaosa silakkasaalista päätyy nykyisin rehuksi. Arvioiden mukaan silakan käyttöä elintarvikkeena voitaisiin jopa kymmenkertaistaa. Toimeen on myös tartuttu kehittämisrahoituksella, jonka turvin kuusi kotimaista yritystä kehittää nyt uusia tuotteita vajaasti hyödynnettävistä kaloista – tulevina vuosina markkinoille odotetaan esimerkiksi uusia välipala- ja kuivatuotteita, minkä lisäksi pienen kalan pakkaamista kehitetään myös suurkeittiöille sopivampaan muotoon.

Vajaasti hyödynnettyjen kotimaisten kalalajien käyttöä on näkyvästi pyrittykin viime vuosina lisäämään. Kauppoihin on tullut tarjolle muun muassa erilaisia särkikaloista valmistettuja säilykkeitä ja valmisaterioita. Esimerkiksi pizzoissa ja pastoissa yleisesti käytetty tonnikala on helppo korvata kotimaisella kalalla.

Kotimaisen kalan tarjonta esimerkiksi ravintoloissa ei kuitenkaan kasva, jos ei ole kysyntää. Voit itse vaikuttaa valitsemalla ympäristö- ja ilmastoystävällisen kalavaihtoehdon. Valitse siis kotimainen kala sekä ravintolassa että kaupan kalatiskillä ja pakastealtaalla.

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.