Kesälomakausi on jälleen alkanut, ja monet suunnittelevatkin lomamatkojaan kuumeisesti.  Varsinais-Suomessa Saaristomeri tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden lähimatkailuun, jolla voi kokea saariston kansallismaisemia sekä saaristolaistunnelmaa. Todelliseen saaristolaishenkeen kuuluu toki veneily, mutta saariston voi kiertää myös maitse kulkemalla saariston rengastietä. Saaristoa kiertämään kannattaa ehdottomasti lähteä pyörällä, jonka selästä voi kokea ympäröivän kesäisen luonnon koko komeudessaan.

Pyöräilyn olosuhteita on parannettu viime vuosina osana rengastien kehittämissuunnitelmaa. Aiemmin erityisen haasteellisena pidettyä sorapintaista ns. polkutietä on parannettu leventämällä ja asfaltoimalla. Pyöräilijä pääsee nyt Turusta Nauvon lossille asti pyöräteitä pitkin. Reitin väylien laatua parannetaan myös uusilla päällysteillä sekä niittämällä kasvillisuutta teiden reunoilta rehevimpinä kesäkuukausina. Lisäksi pyöräilyn viitoituksia uusitaan parhaillaan. Osaan lauttarannoista on tulossa myös pyörän pikahuoltopisteet, joista löytyy pumppu ja perustyökalut.

Pyöräilyn reittimerkkejä ollaan suunnittelemassa ja toteuttamassa myös rannikkoa pitkin koko Itämeren kiertävälle Eurovelo 10 -reitille. Jos vähempikin polkeminen riittää, saariston rengastietä on mahdollista kiertää yhdistelemällä matkaketjuun eri kulkuvälineitä. Esimerkiksi Turun Aurajoesta Nauvoon kulkevaan vesibussiin saa polkupyörät mukaan. Myös Saaristobussissa on mahdollista kuljettaa polkupyöriä, jos auton rahtitilaan mahtuu. Saaristossa matkustavan kannattaa muutenkin varautua muuttuviin olosuhteisiin varaamalla hyvin aikaa. Myös liikenteessä on syytä muistaa, että liikenneturvallisuus on yhteispeliä ja kapeilla tieosuuksilla on edelleen toisinaan ahdasta. Pyöräilijän onkin parasta päästää lauttarannassa aina autoletka edelle, jolloin itse voi polkaista matkaan kaikessa rauhassa.

Olli Haapanen

projektiasiantuntija
olli.haapanen@valonia.fi
040 192 1525