Näin piha- ja puutarhakauden käynnistyttyä on hyvä tarkastella omaa pihaa myös sade-, eli hulevesien näkökulmasta. Harvemmin tulee ajatelleeksi, että omalla pihalla voi tehdä paljonkin rankkasadetulvien ehkäisemiseksi ja vesistöjen tilan parantamiseksi. Miltä kuulostaisi vaikkapa oma sadepuutarha?

Rakennetussa ympäristössä on runsaasti vettä läpäisemättömiä pintoja, kuten katot, tiet ja pysäköintialueet, jotka estävät sadevesien imeytymisen maaperään. Kun hulevesivalunnat ja veden virtaukset voimistuvat, ne huuhtovat samalla mukanaan vesistöihin runsaasti epäpuhtauksia, kuten raskasmetalleja, öljyä, mikromuoveja ja ravinteita. Toisinaan hulevedet aiheuttavat myös tulvimista alavirran puoleisilla, tulvaherkillä alueilla. Suomessa kiinteistönomistaja on vastuussa oman kiinteistönsä hulevesien hallinnasta ja asukkaita ohjeistetaankin imeyttämään, viivyttämään ja varastoimaan hulevesiä kiinteistön alueella.

Veden liikkeitä omalla kiinteistöllä on hyvä pitää säännöllisesti silmällä ja tarvittaessa huoltaa räystäskourut ja salaojat rakennusten kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi. Hulevesiä voidaan kuitenkin hallita lukuisilla muillakin keinoilla – perinteisin esimerkki vesienhallinnasta lienee sadevesitynnyri, johon kertynyttä vettä voi hyödyntää kasteluvetenä puutarhassa. Muita keinoja ovat esimerkiksi sadepuutarhat, muuta pihamaata alempana olevat viherpainanteet, pihalammet ja -altaat sekä erilaiset vettä läpäisevät pinnat tai vaikkapa viherkatot sekä -seinät.

Sadepuutarha on pihalla oleva painanne, joka varastoi, haihduttaa, imeyttää ja suodattaa sadevesiä kasvillisuuden avulla. Parhaiten sadepuutarhaan sopivat kasvit, jotka kestävät sekä kuivuutta että suuria vesimääriä kerrallaan, esimerkiksi koivu tai vaahtera, perennoista kuunliljat tai kurjenmiekka. Monet koriste- ja luonnonkasvit houkuttelevat puutarhaan myös perhosia ja pölyttäjiä. Välttämällä torjunta- ja pesuaineiden käyttöä pihalla varmistat, ettei epäpuhtauksia valu vesien mukana maaperään ja vesistöihin.

Kun suosit monipuolista kasvipeitteisyyttä ja vesielementtejä oman kodin tai mökin ympäristössä, voit edistää pihan viihtyisyyttä, omaa hyvinvointiasi sekä vesistöjen ja luonnon tilaa samalla, kun hoidat kiinteistönomistajan velvollisuutta hulevesien hallitsemiseksi. Rankkasadetulvien aiheuttamat vahingot ovat myös yhteiskunnallisesti erittäin kalliita, joten samalla tulet tehneesi palveluksen yhteisen hyvän puolesta.

Eemeli Huhta

saaristomerityön asiantuntija
eemeli.huhta@valonia.fi
040 575 2667