Suomalainen kulutuksen hiilijalanjälki on tuoreiden tutkimustietojen mukaan pienentynyt merkittävästi, sillä vielä vuonna 2000 suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki oli 14 tonnia CO2e, kun vuonna 2021 se oli laskenut 7,7 tonniin CO2e. Kahdenkymmenen vuoden aikana jalanjälki on lähes puolittunut erityisesti sähkön ja lämmön tuotannon puhdistumisen sekä energiatehokkuuden paranemisen myötä. Hyviä uutisia todella tarvitaan ja pienentynyt hiilijalanjälki toivottavasti kannustaa edelleen jatkamaan toimissa jalanjäljen pienentämiseksi.

Siinä, missä tuotantotavat muuttuvat puhtaammiksi, on kulutus etenkin tavaroiden osalta kuitenkin jatkanut huolestuttavasti kasvamistaan. Suomalaisten ylikulutuspäivää vietetään tänä vuonna 12.4. – tuona päivänä olemme kuluttaneet laskennallisesti oman osuutemme maapallon luonnonvaroista. Tavaroiden, palveluiden sekä liikkumisen osuus hiilijalanjäljestä on jopa 48 %. On tärkeää muistaa, että suuri osa kuluttamiemme tavaroiden päästöistä syntyy ulkomailla, eikä niiden suoria ympäristövaikutuksia näy omassa arjessa kuin vasta muuttuneen ilmaston myötä.

Edelleen onkin tarpeen muistaa tutut vinkit kuluttamiseen: hanki harkiten vain sellaista, mitä todella tarvitset. Älä haksahda aggressiivisesti markkinoivien halpatuotantoyritysten ansaan – valitse kestäviä ja monikäyttöisiä tuotteita, jotta niitä tarvitsee hankkia harvemmin. Selvitä, olisiko tavara löydettävissä käytettynä. Muista myös huolehtia tavaroiden pitkäikäisyydestä huoltamalla ja korjaamalla niitä. Kannattaa selvittää jo ostohetkellä, miten tavara tulee huoltaa tai korjata.

Mieti, mitä voisit lainata ostamisen sijaan. Ja vastaavasti: olisiko sinulla tavaroita, joita voisi jakaa myös muiden käyttöön? Vertaisvuokrausalustoja alkaa olla mukavasti tarjolla. Älä anna muille tavaraa lahjaksi, ellet tiedä varmasti heidän tarvitsevan kyseistä tuotetta.

On arvioitu, että globaalisti keskimääräisen hiilijalanjäljen tulisi olla 2,5 tonnia CO2e vuonna 2030, jotta voidaan katsoa olevamme kestävällä polulla. Vielä siis on tekemistä, mutta rohkaisevaa kuitenkin on se, että merkittävätkin muutokset ovat mahdollisia.

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö
riikka.leskinen@valonia.fi
044 907 5995