Ilmalämpöpumppujen kysyntä on kasvanut huimasti muutaman vuoden aikana energian hintojen noustessa. Kysyntää on lisännyt myös niiden yleistynyt käyttö viilennyksessä. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (SULPU) mukaan ilmalämpöpumppujen asennusmäärä ylitti viime vuonna jo 100 000 kappaleen rajan. Myös jäähdytyksen yleistyminen kerrostaloissa lisäsi kysyntää. Tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi peräti 120 prosenttia.

Ilmalämpöpumppu vähentää kustannuksia, kun käytät sitä ohjeiden mukaan ja huolehdit säännöllisestä puhdistuksesta ja huollosta. Huoltamattoman laitteen lämmitys- ja viilennysteho laskevat, sähkönkulutus kasvaa ja elinikä lyhenee. Ilmalämpöpumppujen tekniikka on vuosien varrella parantunut. Vanhoilla laitteilla käyttöikä on noin 10 vuotta, mutta markkinoilla olevien uusien laitteiden noin 15 vuotta.

Ilmalämpöpumpun huolto vie aikaasi vartin verran. Aloita huoltotyö sisäyksikön puhdistamisella. Sammuta sisäyksikkö ja irrota ulkoyksikkö sähköpistokkeesta puhdistamisen ajaksi. Sisäyksikön karkeasuodattimet puhdistetaan imuroimalla. Jos peset suodattimet vedellä ja miedolla pesuaineella, anna osien kuivua ennen takaisin laittoa. Suodattimet on hyvä puhdistaa noin kuukauden välein. Siitepölyaikaan tai lemmikkikodissa voi olla tiheämpi puhdistustarve. Muista myös vaihtaa suodattimet silloin tällöin, suosituksen löydät ohjekirjasta.

Ulkoyksikön puhdistamiseen riittää säännöllinen puiden lehtien, risujen ja muiden näkyvien roskien poistaminen. Viimeistään nyt on hyvä tarkastaa viilennyskäytössä syntyvän kondenssiveden poiston toiminta. Jos kondenssiveden poisto on talvella tukkeutunut, viilennyskäytön kondenssivesi voi aiheuttaa vesivahingon. Jos ulkoyksikön ritilän sisäpuolelle kulkeutuu usein roskia, voit asentaa sen ympärille suojakotelon.

Oman ilmalämpöpumppusi huolto-ohjeet löytyvät laitevalmistajan nettisivuilta. Voit katsella myös aiheesta tehtyjä videoita, noudata kuitenkin aina oman laitemerkkisi ohjeita.

Pitkän käyttöiän ja hyvän hyötysuhteen varmistamiseksi tilaa ammattilaiselta perushuolto muutaman vuoden välein. Ammattilainen puhdistaa sisäyksikön lämmönsiirtokennoston ja puhaltimen toiminnan sekä kylmäaineen määrän. Tilaa huolto yritykseltä, jolla on Tukesin myöntämä kylmälaiteliiketodistus.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412