Mitäpä, jos muutamat eläimet voisivat kertoa meille ihmisille, mikä heille on tärkeää? Auttaisiko se meitä hahmottamaan hiukan paremmin luonnon monimuotoisuuden merkitystä? Kokeillaan pienellä haastattelu-ajatusleikillä, jota voi lueskella vaikka perheen pienempien kanssa.

Miksi päätit tulla tälle pihalle ruokailemaan, Maija Mustarastas?

“Ensinnäkin tällä pihalla muhevaa multaa, josta löydän runsaasti matoja. Tuonnekin puiden ja pensaiden varjostamaan nurkkaan on jäänyt edellisen syksyn lehtiä, risuja ja monenlaisia kuolleita kasveja – niiden alta löydän varmasti syötävää poikasilleni. Toiseksi täällä on paljon erilaisia puita, joiden katveessa voin rauhassa etsiä ruokaa haukkojen katseilta piilossa. Ja puihin pääsen poikasieni kanssa pakoon kissoja, jotka ajoittain täällä meitä vaanivat. Kaverini Keijo Käpytikka on myös kehunut, että tämän pihan lahopuista hän on löytänyt monta herkkuateriaa.”

Ja tuolta näyttää Riitta Rusakko pomppivan tännepäin. Mitä mieltä Riitta olet tästä pihasta?

“Tykkään tulla tänne syömään, koska täältä saan monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Herkullisia kasvilajeja on paljon: esimerkiksi voikukat ovat hyviä, eikä niitä tahdo joka pihalta löytyä. Lisäksi täällä puut varjostavat juuri sopivasti, että kasvit pysyvät mehevinä kuivinakin aikoina ja talon väki jaksaa vain harvoin päristellä ruohonleikkurilla. Tuolla pöheikköisen pensaston katveessa saatan joskus hiukan levähtää aterian jälkeen.”

Ja kysytäänpä vielä Mirva Mehiläiseltä, mikä hänet tänne houkutteli.

“Tottahan me mehiläiset arvostamme suuresti paikkoja, joista löytyy eri aikoina kukkivia mesikasveja. Olemmekin perustaneet yhdyskunnan ihan tuohon viereen, koska tällä pihalla riittää meille ruokaa koko kesäksi ja saamme ruokavarastot täyteen tulevaa talvea varten. Katsohan nyt sinäkin tuota kaunista kukkakirjoa! On apiloita, mesiköitä, keltamaitetta, vadelmaa, ajuruohoa ja kehäkukkaa. Täällä niiden annetaan kasvaa, toisin kuin tuossa läheisellä lyhyeksi leikatulla nurmikkoalueella. Kaiken kukkuraksi tällä pihalla kasvaa hedelmäpuita ja pajuja, joista saamme mettä keväällä ja alkukesästä, kun kukkia on vähemmän.”

Millaisia muutoksia voisit suunnitella omaan pihapiiriisi, jos katselisit sitä luonnoneläinten vinkkelistä?

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265