Luonnon monimuotoisuus ja ihmisen terveys kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa. Metsässä liikkuessa mieli rauhoittuu, verenpaine ja stressitaso laskevat. Uutta tietoa saadaan koko ajan lisää myös siitä, miten metsän mikrobit parantavat ihmisen vastuskykyä ja suojaavat sairauksilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi metsä on monen raaka-aineen aarreaitta. Pakuri on metsänomistajalle uusi ja innovatiivinen mahdollisuus saada metsästä hyvää tuottoa metsäluontoa vaarantamatta. Pakuri on kansanlääkinnässä vuosisatoja käytetty koivun kasvannainen, jota voidaan kasvattaa myös ymppäämällä pakuri-itiöitä koivun runkoon. Pakuri on kansainvälisesti kysytty raaka-aine, josta suomalaiset yritykset valmistavat korkean jalostusarvon tuotteita. Suomalaisella Kääpä Forestilla on jo maailman suurin pakurin viljelyverkosto.

Pakuri voidaan ympätä heikkolaatuiseen koivuun, ja se tuottaa moninkertaisesti kuitu- tai energiapuusta saatavaan hintaan verrattuna. Kääpä Forestin antaman tuottoarvion mukaan noin hehtaarin viljelmästä saadaan reilut 20 000 euroa 10 vuoden kuluttua ymppäyksestä. Viljelmältä saadaan mahdollisesti vielä toinenkin sato.

Pakuriviljelmä paitsi tuottaa myös parantaa metsän monimuotoisuutta. Luonnonmetsässä on lahopuuta noin 100 kuutiota hehtaarilla. Sama määrä syntyy noin hehtaarin pakuriviljelmästä, kun ympätyt koivut jätetään metsään lahoamaan. Kuolleet ja lahoavat puut ovat osa metsän elämää ja moni laji on niistä riippuvainen. Lahopuussa elävät myös kaarnakuoriaisten viholliset, joten metsän monipuolinen eliöstö on hyvä vakuutus tuholaisia vastaan. Monimuotoinen metsä on niin paljon muutakin kuin puuta.

Yhä useampi metsänomistaja tuntee huolta ja vastuuta monimuotoisen ja rikkaan metsäympäristön säilymisestä. Avohakattu metsä ei tee hyvää mielelle eikä terveydelle. Metsän jatkuva kasvatus pitää metsän metsänä ja haluttaessa myös puuntuotannossa ilman avohakkuita. Lue lisää jatkuvan kasvatuksen mahdollisuuksista ja vertaile metsänkäsittelytapojen vaikutuksia omaan metsääsi ja kukkaroosi osoitteessa silva.fi/metsälaskuri. Terveellisiä ja nautinnollisia metsähetkiä.

Vinkin laati Arja Alikoivisto
Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry

arja.alikoivisto@jatkuvakasvatus.fi

Talvisessa kuvassa koivunrunko, jossa mustaa pakurikääpää.