Suomen luonnossa esiintyy yli 24 000 hyönteislajia, 5500 sienilajia ja 4200 erilaista kasvia. Lajitietoa kerätään Suomessa pääasiassa harrastajien voimin. Kansalaisten luontohavainnot tarjoavat tutkimukselle arvokasta tietoa lajien määrän ja levinneisyyden muutoksista, sillä tutkijoilla ja ammattilaisilla ei ole mahdollisuutta havainnoida lajeja tässä laajuudessa. Lajihavainnot antavat tärkeää tietoa muun muassa luonnon monimuotoisuuden ja luontokadon etenemisen seurannassa ja lajien suojelun kannalta.

Sen lisäksi, että lajitiedon keruu on yleishyödyllistä toimintaa, on se samalla oiva kannustin luonnossa liikkumiseen ja oman lajintuntemuksen laajentamiseen. 25.3. käynnistyi uusi 100 lajia -haaste, jossa tavoitteena on havainnoida ainakin sata eri kasvi-, hyönteis- tai sienilajia vuoden aikana. Haasteeseen voi osallistua joko yhden tai useamman eliöryhmän osalta. Voit lähteä mukaan rekisteröitymällä kampanjan verkkosivuilla (100lajia.luomus.fi). Tulospalvelussa voit tallentaa havaintosi ja seurata sekä omaa että muiden edistymistä ja lajihavaintojen määrää.

Haaste sopii myös kokemattomammalle luontoharrastajalle, sillä havainnoinnin tueksi tarjolla on kuvitetut tunnistuslistat, joihin on koottu 150 helposti tunnistettavaa lajia kustakin eliöryhmästä. Kokeneempi konkari voi kirjata haasteessa havaintoja muistakin lajeista. Lajihavaintoja voi tallentaa myös Suomen Lajitietokeskuksen laji.fi-portaaliin tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden saataville. Havainnointitiedon keräämisen ja lajien tunnistamisessa mainiona apuna toimii myös iNaturalist-mobiilisovellus, joka tunnistaa monet lajit puhelimella napatun valokuvan perusteella.

100 lajia -haaste auttaa oivaltamaan lajien runsasta kirjoa lähiluonnossa ja syventää ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta. Lajibongaaminen on erityisen hauskaa yhdessä – haasta mukaan työporukka tai lähtekää tutkimaan lähiluontoa perheen kesken. Tutkimusten mukaan lapsuuden aikaiset luontokokemukset vaikuttavat merkittävästi siihen, millaiseksi oma luontosuhde muodostuu. Monipuolinen lajituntemus on keskeinen osa vahvaa luontosuhdetta. Se taas luo hyvän pohjan vastuulliselle ja kestävälle elämäntavalle ja kannustaa huolehtimaan luonnon hyvinvoinnista.

Anna Sampo

viestintävastaava
anna.sampo@valonia.fi
040 197 2257