Lisää luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristöön ja yhteisiä osallistumisen paikkoja!
Urban Biodiversity Parks as co-creative platforms for enhancing biodiversity, learning and community involvement in urban ecological regeneration (Urban Biodiversity Parks) -hankkeessa Turun Skanssin alueelle perustetaan laajassa yhteistyössä Euroopan ensimmäinen biodiversiteettipuisto ja mallia levitetään myös muille alueille. 

Hankkeessa kehitetään biodiversiteettipuistoja alustoina, joilla lisätään luonnon monimuotoisuutta ja siihen liittyvää osaamista, osallisuutta sekä tietoisuutta aiheesta. Toimenpiteitä suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa, jotta monimuotoisen luonnon lisääminen integroituu osaksi yhdyskuntarakennetta.

Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan muun muassa seuraavia toimia:

  • Erilaisia luonnonhoidon menetelmiä ja osallistavaa luonnonhoitoa
  • Kokemuksellista oppimisympäristöä ja materiaaleja eri kohderyhmille
  • Työkaluja asukasosallisuuden, asuinalueiden uudistamisen ja yhteisöllisyyden lisäämisen tueksi
  • Yritysten (esim. rakennusliikkeet, konsultit, konserniyhtiöt) osaamista ja valmiuksia ottaa huomioon luonnon monimuotoisuus toiminnassaan
  • Biodiversiteettipuistoihin liittyvää ekologisen kompensaation mallia
  • Monimuotoisuuden lisäämistä taloyhtiöiden piha-alueiden suunnittelussa

Biodiversiteettipuiston konsepti – Skanssin biodiversiteettipuisto

Biodiversiteettipuistot ovat uudenlainen lähestymistapa vastata luonnon köyhtymiseen ja lisätä monimuotoisuutta kaupunkien viheralueilla. Ne eroavat perinteisistä luonnonsuojelualueista siten, että luontoa ei vain suojella, vaan myös lisätään aktiivisesti ja suunnitellusti. Tämä lähestymistapa soveltuu alueille, jotka eivät voi kehittyä monimuotoisuudeltaan merkittäviksi edes keskipitkällä aikavälillä. Tällaiset alueet ovat yleensä ihmisen voimakkaasti muokkaamia ja heikentämiä. Biodiversiteettipuistot ovat myös virkistysalueita ja oppimisympäristöjä asukkaille ja vierailijoille.

Skanssin biodiversiteettipuistolle on tehty suunnitelma vuonna 2022 yhteistyössä kaupunkilaisten, yhdistysten, tutkijoiden ja Turun kaupungin suunnittelijoiden kanssa. Alueelle on hahmoteltu 21 luonnonhoidon vyöhykettä.

Lue lisää ja tutustu Skanssin biodiversiteettipuiston suunnitelmaan | Turku.fi

Logokollaasi: European Urban Initiative, Turku, LUKE, Turun yliopisto, Turun AMK, Valonia, VASO, Villi vyöhyke, Blokgarden

Hankeaika

Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024–30.8.2027.

Rahoitus

Hanke on saanut rahoitusta European Urban InitiativeInnovative Actions (EUI-IA) -rahoitusohjelmasta.

Euroopan unioinin osarahoittama -logo

Valonia vastaa biodiversiteettipuiston kokemuksellisen oppimisympäristön kehittämisestä yhdessä Turun kaupungin, Turun suomalaisen yhteiskoulun lukion, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön, Villi Vyöhykkeen ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeessa kehitetään oppimisympäristöä ja osallistavaa luonnonhoitoa erilaisten ryhmien kanssa, mukaan lukien perusopetuksen, ammatillisen opetuksen ja korkeakouluopetuksen oppilaat ja opettajat sekä kuntien viranhaltijat. Skanssin biodiversiteettipuistossa kehitetään sekä konkreettista että virtuaalista oppimisympäristöä ja materiaaleja lähiympäristöstä. Oppilaat ja asukkaat voivat osallistua aktiivisesti toimintaan, esimerkiksi luontotiedon kartoitukseen, linnunpönttöjen ja hyönteishotellien rakentamiseen, istuttamiseen ja alueiden perustamiseen.

Valonian asiantuntijat osallistuvat lisäksi muihin hankkeen toimenpiteisiin, ja tärkeänä roolina on levittää hankkeen tuloksia ja kertyvää osaamista myös muihin Varsinais-Suomen kuntiin.

Hankekumppanit

Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Villi Vyöhyke ry, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, Blokgarden Oy ja Valonia.

Hankkeen uutiset ja materiaalit

Täällä ei ole vielä mitään.

tapahtumat

muuta materiaalia ja lisätietoa

Tämän hankkeen parissa työskentelevät asiantuntijat

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265

Anna Sampo

viestintävastaava
anna.sampo@valonia.fi
040 197 2257