Hankkeessa luodaan peruskouluille suunnattu ruoan kestävyyspolku. Ruokapolkuun kootaan peruskoulun eri vuosiluokille sopivia materiaalikokonaisuuksia, jotka rakentuvat eri ruokakasvatusteemojen ympärille. Tavoitteena on, että ruokakasvatus sekä suhde ruokaan ja luontoon kulkee mukana koko peruskoulun ajan. Ruokapolku antaa hyvän tietoperustan ruoan polusta pellolta pöytään. Ruokapolun aikana opitut taidot kasvattavat ruoan arvostusta ja antavat lapsille ja nuorille valmiudet tehdä kestäviä valintoja ruokaan liittyen.

Mitä syödään? -oppimipoluilla halutaan innostaa oppilaita ja lisätä kiinnostusta ruokateemaan uusilla tavoilla. Oppilaat pääsevät tutustumaan innovatiivisiin ruoantuotantomenetelmiin ja tulevaisuuden ratkaisuihin. Lisäksi ruokapolku vahvistaa lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaan liittyvästä elävästä kulttuuriperinnöstä, kuten tavoista ja taidoista. Näkökulmia kulttuuriperintöön saadaan esimerkiksi maatalouden roolista perinnemaisemien kuten ketojen, niittyjen ja hakamaiden muodostumisessa, kotimaisista perinnelajeista sekä luonnon eri antimien hyödyntämisestä (sienestys, marjastus, villiyrtit). Ruokasuhde ja luontosuhde tukevat toisiaan ja ruokapolun avulla ne kehittyvät yhdessä.

Lisäksi tavoitteena on antaa opettajille ja ruokapalveluiden edustajille paremmat valmiudet käsitellä ruokateemaa oppilaiden kanssa. Toimijoita herätetään pohtimaan esimerkiksi koulun ruokahankintoja ja reseptiikkaa antamalla tietoa kestävästä ruokajärjestelmästä ja paikallisista toimijoista.

Ruokapolku-materiaalipaketti ja elämykselliset oppimiskokemukset

Valonian sivuille tehdään Ruokapolku-materiaalipaketti, jota opettajat voivat hyödyntää soveltaen opetuksessa. Ruokapolussa hyödynnetään olemassa olevaa taustamateriaalia aiheen käsittelyyn ikätasoisesti eri teemoissa. Hankkeen aikana suunnitellaan kuhunkin teemaan tehtäväkortit sekä ohjeistus elämyksellisen opetuksen toteuttamiseen. Elämyksellisiä oppimiskokemuksia kokeillaan yhteistyökoulujen kanssa ja toteutuksessa hyödynnetään tarpeen mukaan eri aiheiden asiantuntijoita.

Ruokapolun materiaalit antavat hyvän tietoperustan ruokaketjusta aina maaperän ötököistä tulevaisuuden visioihin. Tavoitteena on, että opitut taidot kasvattavat ruoan arvostusta ja antavat lapsille ja nuorille valmiudet tehdä kestäviä valintoja ruokaan liittyen. Sopiviksi kokonaisuuksiksi ikätasoisesti palasteltuna oppilaat oppivat näkemään ruoantuotannon monet kytkökset ekologiseen kestävyyteen ja omiin kuluttamistottumuksiinsa.

Ruokapolkua kehitetään yhteistyössä yhteistyökoulujen oppilaiden ja opettajien kanssa. Välillisesti kohderyhmänä ovat myös koulutoimen edustajat, kuten sivistystoimen johtajat ja rehtorit.

Hankeaika

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023–28.2.2025

Rahoitus

Hanke on saanut rahoitusta Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristökasvatuksen ja -valistuksen avustushausta.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo, jossa lehtimäinen grafiikkalementti (vihreää, oranssia ja sinistä).

Ruokapolun teemat vuosiluokittain

1.–3. -luokkalaiset

  • Luonnon kiertokulku ja maaperän eliöiden merkitys
  • Mistä ruoka tulee? Mitä kaikkea ruoantuotantoon liittyy?

4.–6. -luokkalaiset

  • Kouluruoan monipuoliset raaka-aineet ja kasvisreseptit
  • Jokaisen oikeudet ja metsän antimet

7.–9. -luokkalaiset

  • Hävikkiruoka, maatalouden ja ruoan sivuvirrat
  • Tulevaisuuden ruoka – innovatiiviset tuotantomenetelmät ruoantuotannossa

Yhteistyökumppanit

KEKÄLE – Kestävät käytänteet lentoon kunnissa 

Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä viiden kunnan Kekäle-hankkeen kanssa. Kekäle on Raision kaupungin koordinoima, Opetushallituksen rahoittama kestävyyskasvatuksen hanke. Raision lisäksi hankkeessa ovat mukana Lieto, Nousiainen, Naantali ja Laitila. Hankeyhteistyön kautta Mitä syödään? Kestäviä ruokapolkuja koululaisille -hanke saa sekä jatkuvuutta että valmiin kokeiluporukan: ruokapolku suunnitellaan yhteistyössä Kekäle -hankkeen projektikoordinaattorin ja kuntien vastuuopettajien kanssa ja sitä kokeillaan Kekäle-kuntien kouluissa.

Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Hankkeessa tehdään myös yhteistyötä Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa, joka tuo hankkeeseen asiantuntemusta ja osaamista ruoan tulevaisuusnäkymistä ja muutoksesta ekologisen kestävyyden turvaamisessa ruoantuotannossa ja kulutuksessa.

Hankkeen uutiset ja materiaalit

Täällä ei ole vielä mitään.

tapahtumat

Täällä ei ole vielä mitään.

muuta materiaalia ja lisätietoa

Tämän hankkeen parissa työskentelevät asiantuntijat

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418

Anna Sampo

viestintävastaava
anna.sampo@valonia.fi
040 197 2257

Anni Lahtela

kehittämisasiantuntija
anni.lahtela@valonia.fi
040 6313 856