Purot, lähteet ja muut pienvedet ovat valtakunnallisesti tarkasteltuna hälyttävän huonossa tilassa. Uusi opas tukee vesien tilasta huolestuneita asukkaita, viranomaisia ja yhdistyksiä käytännön työssä ja taustan ymmärtämisessä. Suojelutyön suunnittelussa on hyvä tuntea pienvesiin liittyvä lainsäädäntö, käsitteet ja määritelmät. Oppaan ohjeet auttavat myös tunnistamaan erilaiset pienvedet maastossa.

Kenelle

Uusi opas tukee vesien tilasta huolestuneita asukkaita, viranomaisia ja yhdistyksiä käytännön työssä ja taustan ymmärtämisessä. Runsailla kuvilla ja esimerkeillä varustettu opas sisältää tärkeää tietoa myös esimerkiksi maanomistajille.

Sisältö

  • Pienvesien ominaispiirteet ja tunnistaminen
  • Pienvedet lainsäädännössä
  • Pienvesien huomioiminen ympäristönkäytössä
  • Esimerkkejä aluehallintoviraston ja oikeuden päätöksistä

Liitteet:
Kunnostusoppaat ja muut oppaat
Pienvesien luonnontilaisuuden arviointilomakkeet

Lataa tästä

Pienvesiopas – Pienvesien tunnistaminen ja lainsäädäntö

Lisätiedot

Opas on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2015 julkaiseman pienvesien suojelu- ja kunnostusstrategian täytäntöönpanoa.

Oppaan tilaajana on toiminut Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja rahoittajana ympäristöministeriö. Oppaan ovat kirjoittaneet Janne Tolonen, Jarkko Leka ja Katariina Yli-Heikkilä Valoniasta, Liisa Hämäläinen SYKEstä sekä Lea Halonen Itä-Suomen yliopistosta.

Janne Tolonen

vesi- ja luontoasiantuntija
janne.tolonen@valonia.fi
050 518 7755

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369

Jarkko Leka

vesi- ja luontoasiantuntija
jarkko.leka@valonia.fi
040 197 2265