Multaa ja Mukuloita – kiertotalouden oppimispolut on varhaiskasvatukseen laadittu toimintamalli ruoan kiertotaloudesta. Malli tutustuttaa lapset leikin sekä lukuisten tehtävä- ja retkiesimerkkien avulla ruoan kasvattamisen eri vaiheisiin aina siemenestä ruoanvalmistukseen ja kompostoimiseen.

Kenelle?

Materiaali kehitettiin päiväkotiympäristössä, mutta se soveltuu erinomaisesti myös alakoulujen 1–2 -luokkien oppilaille. Opettajalle on koottu selkeät ohjeet, vuosikello ja valmiita tehtäväkortteja mallin toteutukseen. Jokainen tekee mallista toki omannäköisensä!

Toimintamallin sisältö

Vuosikellon muotoon koottu materiaali koostuu neljästä eri polusta, joissa käsitellään ruoan kiertokulkua ja kiertotaloutta eri näkökulmista. Tarkoituksena on konkretisoida ruoan elinkaarta ja sen merkitystä jokapäiväisessä arjessamme.

Oppimispolkujen sisällöt kytkeytyvät toisiinsa ja yhdessä toteutettuina antavatkin laajimman sisällön ruoan eri vaiheista. Polut toimivat myös itsenäisinä osioina ja niitä voi käyttää eri opetustuokioiden tukena.

Oppimispolkujen toteutus alkaa syksyllä, jolloin käynnistyy aiheeseen tutustuminen, alkukartoitukset ja matokompostorin hankkiminen. Toiminnan voi myös aloittaa vuoden alussa tai keväällä, kasvukauden alkaessa. Toimintamalli sisältää runsaasti tehtäväkortteja, joita on laadittu hankkeen aikana. Lisäksi toimintamallia on täydennetty muiden tahojen nettimateriaaleilla, jotka on linkitetty oppimispolkuihin.

Materiaalin käyttö on joustavaa ja sen voi toteuttaa päiväkodin tarpeiden ja resurssien mukaan. Tärkeintä on löytää elämyksiä kasvien kasvattamisesta, maaperän ja hyönteisten tärkeästä roolista kasvun onnistumisessa sekä löytää uusia makuja. Toivotamme antoisaa retkeä ruoan oppimispoluille!

Psst! Voit etsiä inspiraatiota myös instagramin #multaajamukuloita -tägäyksistä – muista myös lisätä omasi, mikäli päädyt ottamaan mallin käyttöön. Myös Valonian voi mieluusti tägätä mukaan eri somekanavissa!

Voit myös ladata PDF-tiedoston itsellesi esikatselun oikeasta yläkulmasta.

Oppimispolut ja tehtävät

Alla on eriteltynä toimintamallin neljä eri teemakokonaisuutta ja niihin liittyvät tehtävät.

Lataa tästä kaikki Multaa ja mukuloita -tehtäväkortit (PDF)

Ötökkäpolku opettaa lapsille, miten merkittävä rooli hyönteisillä on maailman ruoantuotannossa. Suosituimpia hyönteismaailman edustajia ovat ilman muuta olleet lierot. Matojen avulla lapset oppivat ravinteiden merkityksen ja sen, että maaperä pysyy terveenä ja elinkelpoisena ainoastaan matojen ja muiden maaperäeliöiden avulla. Liero Lipposen lierokortit sisältävät runsaasti leikkejä ja harjoitteita, joiden avulla voi tutustua matojen elämään. Hyönteisten houkuttelemiseksi voi myös rakentaa hyönteishotellin. Syksyllä voi tutustua toisiin maaperän hajottajiin, siiroihin, ja rakentaa niille siira-akvaarion.

Ötökkäpolun tehtäväkortit

Matokompostorin perustaminen

Matokompostorin_mullan vaihto

Matojen Ruokapäiväkirja

Ötökkäretket ja siirahotelli

Matikkamadot

Hyönteishotelli

Perhosbaari

Matomuistipeli

Hyönteisaskartelua luonnonmateriaaleista

Liero Lipposen pihapelikortit

Matolorut ja -laulut

Kasvattaminen aloitetaan maaliskuussa sisätiloissa. Lapset voivat yhdessä aikuisten kanssa valita mieluisat siemenet kasvatettavaksi ja vaikkapa suunnitella paperille unelmien puutarhakuvia. Viljelytehtävät opettavat lapsille, mitä kaikkea kasvisten kasvuun tarvitaan. Esimerkiksi kiinankaalin vesitestikortin tehtävä havainnollistaa, miten vesi kulkeutuu kasvin kaikkiin osiin.  Matokompostorin multa taas toimii erinomaisena lannoitteena. Kasvukausi huipentuu syksyn sadonkorjuujuhlaan, jolloin maistellaan kasvimaan antimia sekä leivotaan piirakoita ja muita herkkuja.

Tehtäväkortit:

Viljelyn aloittaminen
Kiinankaalin vesitesti
Pensselipölytys
Sienten kasvattaminen
Sadonkorjuujuhlat

Ruoan arvostaminen on olennainen osa ruokakasvatusta. Siihen liittyy laaja ja monipuolinen tutustuminen ruokaan; mistä ruoka tulee, ketkä kaikki ruokaa valmistavat ja mitä ruoan kasvattaminen vaatii. Toimintamalli kannustaa tutustumaan ruokaan kaikin aistein: haistelemalla, maistelemalla ja tunnustelemalla. Tavoitteena on rohkaista lapsia tutustumaan uusiin makuihin.

Ruokakasvatuspolun tehtäväkortit

Ruokahävikkimittaukset
Omenaretki ja omppupaistos
Ruokaretkiä lähiympäristöön
Ruokataidetta vihanneksista ja hedelmistä
Villiyrttiretket: yrttisuolapussi ja voikukkamehu

Muiden tahojen ruokakasvatustehtäviä:

Ruoan reitti -julisteet ja tehtävät (Ruokatieto)
Esim. lihan, kasvisten ja kalan reitti havainnollisina julisteina.

Kasvisaarteen arvoitus (Maa- ja kotitalousnaiset).
Väritystehtäviä ja vinkkivihko, jossa opastetaan miten kasviksiin voi tutustua eri aistien avulla.

Kierrätyspolussa voi keskittyä biojäteasioihin, mutta tarjolla on tehtäviä muidenkin materiaalien kierrätykseen. Tutustutaan ajatukseen kiertotaloudesta, joka on myös paljon muutakin muin pelkkää kierrätystä: esimerkiksi lelulainauksen myötä voi herätellä ajatuksia tavaroiden yhteiskäytöstä sen sijaan, että jokainen omistaisi oman tavaransa. Mitä kaikkea voisikaan yhteiskäyttää? Leluja voi lainata myös päiväkotien välillä.

Matokompostorin perustamisen yhteydessä on tärkeä tutustua kompostoinnin hoitoon. Samalla voidaan tutustua siihen, millaiset roskat maatuvat ja mitä niille muille kuuluu tehdä. Tämän jälkeen näkökulmaa voi laajentaa esimerkiksi lähimetsään ja järjestää siellä yhteiset siivoustalkoot.

Kierrätyspolun tehtäväkortit

Kompostitehtävä: mikä maatuu?
Kiertotalous tutuksi!

Muiden tahojen kierrätystehtäviä

Nökön matkassa -puuhakirja (HSY)
Jätejengi-käsinuket ja muut lainattavat neuvontamateriaalit (LSJH)
Kierrätystehtäviä (Kiertokapula)
Leluvaihto toisen päiväkodin kanssa (Circwaste-hanke/Porin kaupunki)

Lisätiedot

Materiaali on tuotettu Multaa ja Mukuloita -hankkeessa (hankeaika 1.9.2017-30.6.2019). Hankkeen päätoteuttajana oli Sateenkaari Koto ry ja hanketta pilotoitiin seitsemässä Sateenkaari Kodon päiväkodissa. Hankkeen asiantuntijoina toimivat Valonia, joka toimi myös hankkeen koordinaattorina ja materiaalipaketin kokoajana, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, Arkea Oy sekä Natur och Miljö.

Jos olet kiinnostunut hankkeen etenemisen ja toteuttamisen eri vaiheista kokonaisuudessaan, voit lukea hankkeen loppuraportin: Multaa ja Mukuloita loppuraportti 2019, pdf.

 

Jaana Itälä-Laine

Jaana jäi eläkkeelle Valonian erikoissuunnittelijan työstä syksyllä 2022.

Maiju Oikarinen

viestintävastaava
maiju.oikarinen@valonia.fi
0405299411

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418

Selaa tehtäväkortteja