Turun seudun jätevesiylivuotojen parempi hallinta -hankkeessa kehitettiin jätevesipumppaamojen ylivuotoriskien hallintaa Turun seudun puhdistamo Oy:n verkostoalueella, joka kattaa 14 varsinaissuomalaista kuntaa Saaristomeren valuma-alueella.

Hankkeessa kehitettiin jätevesipumppaamojen ylivuotoriskien hallintaa TSP Oy:n verkostoalueella laatimalla sen noin 570 jätevesipumppaamoille paikkatietomenetelmin paikallinen sekä ylivuotoreitin ympäristöriskianalyysi. Lisäksi kuvailtiin mahdollisten ylivuotojen aiheuttamia riskejä ekologisesti ja ympäristöterveyden kannalta herkille ympäristöille sekä viestittiin näistä kuntiin. Herkkiä ympäristöjä tarkastelussa ovat pohjavesialueet, vedenottamot ja vedenottovesistöt, vesistöt, kalastollisesti arvokkaat vesistöt, uimarannat ja luonnonsuojelualueet. Hanke tuotti kunnille paikkatiedon ja asiantuntija-arvioihin perustuvan arvion siitä, mihin kohdentaa ympäristönsuojelun kannalta merkitykselliset resurssit kustannustehokkaasti. 

Vesihuoltolaitokset ja päätöksentekijät saivat hankkeen myötä uutta, tutkittua tietoa viemäriverkoston alueella olevista ympäristöriskeistä ja mahdollisten ylivuotojen ympäristövaikutuksista. Suuri osa verkostoalueen jätevesipumppaamoista sijaitsee kahdella herkällä ympäristöllä tai niiden suojavyöhykkeellä. Ylivuotoreitin ympäristöriskiarviossa korostuu, että suuri osa verkostoalueen pumppaamoista on analyysin perusteella yhteydessä alapuoliseen vesistöön ja siten ympäristöriskiluku on korkeampi, kun otetaan huomioon ylivuotoreitin varrella olevat ympäristömuuttujat. Ylivuotojen vähentämiseksi tulee kohdistaa resursseja verkoston ylläpitoon ja kunnon parantamiseen. Erityisesti hulevesikuormitusta viemäriverkostossa pitää pienentää saneerauksien, mutta myös kaupunkisuunnittelun avulla. Hulevesistä johtuva kuormitus aiheuttaa ylivuotojen myötä myös taloudellisia kuluja kunnille.

Ylivuotojen hallinnan merkitys korostuu muuttuvassa ilmastossa, kun sään ääri-ilmiöiden ennustetaan lisääntyvän ja lisäävän riskejä viemäriverkostolle. Turun seudun alueella on varauduttava suunnitelmallisesti kehittämään viemäriverkostojen jätevesiylivuotojen ehkäisyä. Koko verkostoaluetta tarkastelevaa ympäristöriskianalyysiä voidaan hyödyntää, kun tarkastellaan mihin kustannustehokkaasti resursseja olisi kohdennettava, jotta ylivuodoista aiheutuvia ympäristöhaittoja pystyttäisiin vähentämään. Lisäksi aineistoa voidaan hyödyntää uusien pumppaamoiden sijoittelun suunnittelussa.

Hanketta koordinoi Valonia. Hanke toteutettiin yhteistyössä Turun seudun puhdistamo Oy:n, sen 14 osakaskunnan (Aura, Kaarina, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Pöytyä, Raisio, Rusko ja Turku) ja Paraisten kaupungin vesihuoltolaitoksen kanssa. Lisäksi hankkeessa on tiivisti mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus ja muut jätevesiylivuotoihin liittyvät valvontaviranomaiset. Hankkeeseen osallistui ostopalveluna Sweco Infra & Rail Oy. Hanke jatkoi vuonna 2017 tehtyä Turun seudun puhdistamo Oy:n viemäröintialueen Ylivuotojen parempi hallinta-hankkeen työtä.

 

 

 

Logot: Valonia, Turun seudun puhdistamo Oy, Pargas Parainen

Hankeaika

Hankkeen toteutettiin ajalla 1.4.2022–15.8.2023

Rahoitus

Hankkeen toteutuneet kustannukset olivat 63 611 €. Hanketta rahoitettiin ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 80 % avustusosuudella ja omarahoituksesta vastasivat Valonia, Turun seudun puhdistamo Oy ja Paraisten kaupunki. Hankkeen edistymistä valvoi Etelä-Savon ELY-keskus

Logot: ELY-keskus, Vesiensuojelun tehostamisohjelma

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369

Omar Badawieh

projektityöntekijä
omar.badawieh@valonia.fi
040 680 4467

Anna Sampo

viestintävastaava
anna.sampo@valonia.fi
040 197 2257