Raisionjoella toteutettiin valtakunnallisesti merkittävä vesistökunnostushanke vuosina 2020−2023 Hankkeen myötä Raisionjoen virtaaman säännöstely päättyi, kun Raisionjoen vedenottoon liittyvät säännöstelypadot muutettiin kalatierakenteiksi ja luonnonmukaisiksi koskialueiksi. Kalojen vaellusyhteys avattiin mereltä joen latvaosiin asti. Kunnostustoimien myötä Raisionjoen ekologinen tila parani, joen virkistyskäyttömahdollisuudet kasvoivat ja jokimaisema kohentui tuntuvasti

Raisionjoen vesistö sijaitsee pääosin Raision ja Ruskon alueilla. Vesistön valuma-alueen pinta-ala on noin 132 neliökilometriä. Jokivesistö on ollut vuosikymmenten ajan Raision ja Naantalin kaupunkien raakavesilähde. Vedenotto päättyi vuonna 2011, jolloin Raisio ja Naantali siirtyivät Turun seudun veden tekopohjaveden käyttämiseen. Raisionjoen säännöstelypadot ja -altaat menettivät niiden alkuperäisen merkityksen raakaveden turvaamisessa ja se on mahdollistanut joen laajamittaisen kunnostushankkeen toteuttamisen.

Vuosien 2020–2023 aikana toteutettiin muutostyöt Huhkonkosken, Hintsan säännöstelypadon, myllypadon, Hintsa-Lähteenmäen säännöstelypadon, uuden pohjapadon ja Merttelän säännöstelypadon osalta. Teknisen kalatien ja luonnonmukaisen koskirakenteen yhdistelmät rakennettiin Huhkoon, Hintsaan ja Merttelään. Hintsa-Lähteenmäki ja uusi pohjapato toteutettiin luonnonmukaisina koskirakenteina. Hintsan patoaltaassa sijainnut myllypato purettiin kokonaan. Lisää kunnostustoimenpiteistä voit lukea alta.

Kunnostushankkeen rahoittivat Raision kaupunki ja Varsinais-Suomen ELY-keskus. Valonia toimi hankkeessa elinympäristöasiantuntijana. Pääurakoitsijana hankkeessa toimi Destia Oy ja Huhkonkoskessa Oteran Oy. Suunnittelijana toimi AFRY Oy.

Valonian logo
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo, jossa lehtimäinen grafiikkalementti (vihreää, oranssia ja sinistä).

Hankeaika

Hankkeen toteutusaika oli 1.10.202231.12.2023

Rahoitus

Hankkeen rahoittivat Raision kaupunki ja Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Kunnostuskohteet


Kunnostuskohteiden sijainnit kartalla

Raisionjoen vesistö kulkee alaosillaan Raisionjoen nimellä, Ruskon kunnan alueella Ruskonjokena sekä entisen Vahdon kunnan alueella Vahdonjokena.

Huhkonkoski


Huhkonkoski sijaitsee Raisionjoessa Huhkon kartanon tuntumassa, noin 3,5 kilometrin päässä jokisuusta.
Huhkonkoski oli vaelluseste merestä jokeen nouseville kaloille vuosisatojen ajan. Koskessa oli myllytoimintaa 1400-luvulta 1900-luvulle asti. Myöhemmin koskeen on rakennettu pato jyrkän kalliokönkään päälle sekä joen ylittävä moottoritien silta. Kallioköngäs ja pato muodostivat vaellusesteen ylävirtaan pyrkiville kaloille.

Mitä tehtiin?

Huhkonkosken vaelluseste ratkaistiin teknisen
ja luonnonmukaisen kalatien yhdistelmän rakentamisella. Kallion ja padon muodostama kuuden metrin putouskorkeus jaettiin kalatierakenteen ja kosken avulla noin 150 metrin matkalle kaltevuuden loiventamiseksi.

Kunnostusten hyödyt

Vuonna 2021 valmistuneen kalatien rakentamisen myötä kaloille avautui vaellusyhteys Raisionjoen ylemmille osuuksille. Koskirakenteen avulla muodostettiin tärkeää elinympäristöä kaloille, hyönteisille, kasveille ja linnuille.

Hintsan pato


Raisionjoen Hintsan pato sijaitsee Raision-Naantalin entisen vesilaitoksen tuntumassa Haunisissa. Padon avulla muodostettiin yläpuolinen patoallas, jonka vedenkorkeutta säännösteltiin kuntayhtymän raakavedenoton tarpeisiin. Säännöstelypato muodosti vaellusesteen vesieliöille, kuten kaloille.

Mitä tehtiin?

Raisionjoen kunnostushankkeessa Hintsan säännöstelypato muutettiin teknisen kalatien ja luonnonmukaisen kosken rakentamisella kiinteäksi rakenteeksi, jonka avulla vesieliöt voivat vaeltaa ylävirtaan. Tekninen kalatierakenne hoitaa myös luonnonmukaisesti Hintsan patoaltaan vedenpinnan korkeuden säätelyn.

Hintsan kalatien ja koskirakenteen pituus on noin 100 metriä ja rakenteessa on putouskorkeutta yhteensä noin kahdeksan metriä.

Kunnostusten hyödyt

Koskirakenne toimii monipuolisesti joen eliöstön elinympäristönä.

Myllypato


Hintsan ja Hintsa-Lähteenmäen patojen välissä sijaitsi noin kolmen metrin korkuinen betonista rakennettu myllypato, joka muodosti vaellusesteen vesieliöille ja padon yläpuolelle seisovan veden altaan.

Mitä tehtiin?

Myllypato purettiin kokonaan kesällä 2022. Puretun myllypadon yläpuoliselta jokiosuudelta paljastui vedenpinnan laskun myötä ylävirrassa näkyvä koskialue, joka jatkuu lähes Hintsa-Lähteenmäen entiselle padolle asti.

Kunnostusten hyödyt

Padon purkamisen paljastama noin 150 metrin pituinen koskialue muodostaa tärkeää elinympäristöä Raisionjoen eliöstölle, kuten kaloille, hyönteisille, kasveille ja linnuille. Patoallas muuttui jälleen virtaavaksi vedeksi.

Hintsa-Lähteenmäen pato


Hintsa-Lähteenmäen koski sijaitsee Raision-Naantalin entisen vesilaitoksen pohjoispuolella noin viiden kilometrin päässä merestä. Kosken pituus on noin 90 metriä ja sen putouskorkeus on noin neljä metriä. Hintsa-Lähteenmäen padon rakentamisella muodostettiin yläpuolinen patoallas ja padon avulla säännösteltiin altaan pinnankorkeutta.

Mitä tehtiin?

Hintsa-Lähteenmäen koskirakenteen rakennustyöt toteutettiin vuonna 2023. Vaellusesteen muodostanut säännöstelypato muutettiin kokonaan luonnonmukaiseksi koskirakenteeksi.Säännöstelypadosta jäi jäljelle joen itärannan betonimuuri. Muut patorakenteet purettiin ja putouskorkeus jaettiin luonnonmukaisen koskirakenteen avulla koko kosken pituudelle.

Kunnostusten hyödyt

Koskirakenne muodostaa tärkeää elinympäristöä joen eliöstölle ja mahdollistaa kalojen vaeltamisen ylävirtaan.

Uusi pohjapato


Hintsa-Lähteenmäen padon yläpuolelle rakennettiin uusi luonnonmukainen pohjapato, jonka avulla ylläpidetään patoaltaan vedenpinnan korkeutta Hintsa-Lähteenmäen padon purkamisen jälkeen. Pohjapato rakennettiin pääosin vuoden 2022 aikana.

Patorakenne on luonnonmukainen koskirakenne, jossa on putouskorkeutta noin kaksi metriä. Koskirakenne muodostaa tärkeää elinympäristöä vesieliöille.

Merttelän pato


Merttelän pato sijaitsee Ruskolla Ruskonjoen varressa noin 15 kilometrin päässä merestä. Merttelään rakennetun säännöstelypadon avulla muodostettiin patoallas ja säännösteltiin altaan vedenkorkeutta vedenoton tarpeisiin.

Merttelän säännöstelypato muutettiin Raisionjoen kunnostushankkeessa tekniseksi kalatieksi ja luonnonmukaiseksi koskirakenteeksi. Säännöstelyrakenteet purettiin kokonaan ja sen tilalle rakennettiin betoni- ja kivirakenteinen kalatie. Teknisen osuuden alapuolelle rakennettiin koskirakenne, joka muodostaa tärkeää elinympäristöä. Rakennustyöt toteutettiin vuonna 2023. Kalatien ja koskirakenteen pituus on noin 150 metriä, ja rakenteessa on putouskorkeutta noin kuusi metriä.

Jussi Aaltonen

Jussi työskenteli Valoniassa vesistöasiantuntijana helmikuuhun 2024 saakka.

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.