Valonia toteuttaa alueellista energianeuvontaa Varsinais-Suomen alueella Energiaviraston rahoituksella. Tavoitteena on edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian hyödyntämistä neuvonnan keinoin. Maksutonta energianeuvontaa tarjotaan kuluttajille, kunnille ja pk-yrityksille. Alueellinen energianeuvonta jatkuu vuoden 2025 toukokuun alkuun saakka.

Alueellinen energianeuvonta antaa tietoa:

 • kuluttajien arjen energiankäytöstä, lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta ja aurinkosähkön hankinnasta
 • kuntien ja pk-yritysten energiatehokkuussopimuksista
 • energiatehokkuuden parantamisesta, energiakatselmustoiminnasta ja uusiutuvan energian kuntakatselmuksista

Valonia järjestää toiminnan puitteissa mm. energiatilaisuuksia erilaisista teemoista. Olemme myös järjestäneet aurinkosähkön yhteishankintoja Mynämäellä, Somerolla ja Naantalissa. Energianeuvonnassa hyödynnetään pääosin Motivan energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian työkaluja ja materiaaleja.

Ajankohtaista energianeuvonnassa juuri nyt

Astetta alemmas -kampanjassa uutta materiaalia

Paranna energiatehokkuutta, vähennä ostoenergian tarvetta ja hyödynnä uusiutuvaa energiaa. Sähkönsäästökampanjan seuraavana vaiheena on ryhtyä miettimään, millaisin toimin energiatehokkuutta voidaan parantaa pitkällä aikavälillä. Etsi ideoita energiakestävämpään kotiin www.astettaalemmas.fi/energiaremontit.

Tietoa sähkösopimuksista, laskutuksesta ja usein kysyttyjä kysymyksiä

Sähkön hinta ja sähkösopimukset ovat kysytyimpiä aiheita energianeuvonnassa. Ennen kuin tartut puhelimeen, tutustu Energiaviraston kokoamaan tietopakettiin. Se sisältää ohjeita sähkönmyyjän vaihtoon, laskutukseen ja ongelmatilanteisiin. Samassa paikassa on myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sähkömarkkinoiden tilanteesta.

Tietoa kotitalouksille | Energiavirasto

Energiaviraston Kuluttajien puhelinneuvonta on avoinna maanantaista torstaihin klo 9-11: puh. 029 5050 250.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston UKK sähkösopimuksista ja laskuista julkaistu lokakuussa 2022

Usein kysyttyä sähköstä – Kilpailu- ja kuluttajavirasto (kkv.fi)

Kelaan voit ottaa yhteyttä, jos taloutesi varat eivät riitä sähkölaskun maksamiseen. Ilmoita tilanteesta myös sähkönmyyjälle ja verkkoyhtiölle.

ELY-keskuksen tuki öljylämmityksestä luopumiseen

Avustusta myönnetään 4 000 euroa kotitalouksille, jotka vaihtavat öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Muihin ei-fossiilisiin lämmitysmuotoihin avustusta myönnetään 2 500 euroa.

ELY-keskuksen öljylämmityksen vaihtajille tarjottavan avustuksen maksamisessa on tauko. Kansalliset määrärahat on käytetty, mutta avustukseen on varattu Suomen kestävän kasvun ohjelmassa EU:n elvytysvaroista vielä 65 miljoonaa euroa, joista riittää avustusta noin 15 000 kotitaloudelle. Jonossa olevien hakemusten päätöksentekoa voidaan jatkaa, kun EU:n elvytyspaketin määrärahat vapautuvat käyttöön.

Hakemuksia voi edelleen jättää ja niitä esikäsitellään Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa myös tauon aikana. Tavoitteena on, että avustuspäätösten tekeminen etenisi mahdollisimman ripeästi sen jälkeen, kun uudet määrärahat vapautuvat käyttöön.

Tarkemmin voit perehtyä teemaan tutustumalla 9.9.2020 järjestetyn webinaarin Öljytön lämmitys 2025 – avustukset tehokkaaseen käyttöön materiaaleihin:

ARA:n energia-avustus

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022. Öljylämmityksestä luopuminen on avustettava toimenpide, kun kokonaisratkaisulla saavutetaan avustuksen saamisen edellyttämä taso.

Hakuohjeet, ehdot ja lomakkeet löydät ARA:n palvelusta Energia-avustus asuinrakennuksen omistaville henkilöille (ara.fi)

Energia-avustuksen määräraha vuodelle 2022 on 40 miljoonaa euroa. Lähetettävät hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja avustusta jaetaan niin kauan kuin määrärahaa riittää. Viime vuoden määräraha loppui kesken ja vuoden 2021 aikana saapuneet energia-avustushakemukset siirtyvät automaattisesti käsiteltäväksi vuoden 2022 määrärahasta.

Hankkeen uutiset ja materiaalit

tapahtumat

muuta materiaalia ja lisätietoa

Asiaa energiasta – valtakunnallisen kuluttajien energianeuvonnan palvelu Facebookissa

Oletko kiinnostunut aurinkosähkön hankinnasta? Lisätietoa järjestelmän valinnasta ja Motivan kilpailuttamasta hankinnasta

Olisiko jo aika luopua öljylämmityksestä? Tutustu Ekokumppaneiden Pirkanmaalla toteuttamaan Pientalot öljystä uusiutuviin -kampanjaan, jossa tietoa mm. vaihtoehdoista, lämmitysjärjestelmän hankkimisesta ja kannattavuuslaskiri.

Taloyhtiöille tekoälyneuvontaa energia-asioista Motivan julkaisemassa Energia-assari -palvelussa. Tekoälybotti vastaa muun muassa lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, energia-avustuksiin ja energiatodistuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ohjaa kysyjät tarkemman tiedon lähteille www.motiva.fi/taloyhtiot

RSS Alueellinen energianeuvonta mediassa

 • Laitilan Sanomat 14.4.2023, p. 4 13.4.2023
  K A S U O M I Toimijat: Laitilan kaupunki, LaitilaPyhärannan yrittäjäyhdistys, Uudenkaupungin kauppakamariosasto, Ukipolis Oy, Vakka Suomen Voima Oy, Valonia, Winnova o TEEMOINA ENERGIA JA TULEVAISUUS Puhujina mm. Timo Aro ja Tarja Meristö Katso koko ohjelma
 • Vakka-Suomen Sanomat 2.3.2023, p. 9 1.3.2023
  Harri Salo, myyntijohtaja, Turku Energia Oy Sähkönkäyttö, säästö ja tuet Ronja Ryyppö, energia-asiantuntija, Valonia Käyttäjien kokemuksia muuttuneessa sähkömarkkinassa Vesa Sinisalo, sähkön käyttökokemuksia omakotitalossa Pekka Myllymäki, yrittäjien kokemuksia Valtakunnallisen
 • Auranmaan Viikkolehti 14.2.2023, p. 9 13.2.2023
  kolmeen asti. Salmi jakoi Kosken osastolla niittykukkasiemeniä sekä lounaslahjakortteja niille, joita Koski alkoi enemmänkin kiinnostaa. n Liisa Harjula Valoniasta ja Jari Valtonen Industria Oy:sta rupattelivat Marttilan osastolla tulisijojen puhtaasta käytöstä. n Messuilla
 • Åbo Underrättelser 14.2.2023, p. 19 13.2.2023
  INREDNINGEN DÅ? Flera besökare saknade mera inredning på mässan. husbyggande från bankerna, säger Nurmio. PÅ ENERGITORGETS scen berättade energisakkunniga Liisa Harjula från Valonia om konkreta tips för hur hushållen kan spara el – utan att för den skull tumma särskilt mycket på
 • Åbo Underrättelser 14.2.2023, p. 18 13.2.2023
  att så frön hos besökarna. MIKAEL HEINRICHS FULL RULLE. Mässbesökarna verkar ha hittat till Åbo mässcentrum igen. TOMT. Valonia experten Liisa Harjulas energispartips gick ut mest för tomma stolar under lördagsförmiddagen. MER POPULÄRT. Feng shui intresserade däremot många fler

Tämän hankkeen parissa työskentelevät asiantuntijat

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Ronja Ryyppö

energia-asiantuntija
ronja.ryyppo@valonia.fi
040 7290 020