Valonia toteuttaa alueellista energianeuvontaa Varsinais-Suomen alueella. Energiavirasto kilpailutti keväällä 2019 maakunnittain toimijan, joka edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian hyödyntämistä neuvonnan keinoin neljän vuoden ajan. Valonia tarjosi vastaavalla rahoituksella neuvontaa myös vuonna 2018. Maksutonta energianeuvontaa tarjotaan kuluttajille, kunnille ja pk-yrityksille.

Alueellinen energianeuvonta antaa tietoa:

 • kuluttajien arjen energiankäytöstä, lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta ja aurinkosähkön hankinnasta
 • kuntien ja pk-yritysten energiatehokkuussopimuksista
 • energiatehokkuuden parantamisesta, energiakatselmustoiminnasta ja uusiutuvan energian kuntakatselmuksista

Valonia järjestää toiminnan puitteissa mm. energiatilaisuuksia erilaisista teemoista. Olemme myös järjestäneet aurinkosähkön yhteishankintoja Mynämäellä, Somerolla ja Naantalissa. Energianeuvonnassa hyödynnetään pääosin Motivan energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian työkaluja ja materiaaleja.

Ajankohtaista energianeuvonnassa juuri nyt

ELY-keskuksen tuki öljylämmityksestä luopumiseen

Avustusta myönnetään 4 000 euroa kotitalouksille, jotka vaihtavat öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Muihin ei-fossiilisiin lämmitysmuotoihin avustusta myönnetään 2 500 euroa.

ELY-keskuksen öljylämmityksen vaihtajille tarjottavan avustuksen maksamisessa on tauko. Kansalliset määrärahat on käytetty, mutta avustukseen on varattu Suomen kestävän kasvun ohjelmassa EU:n elvytysvaroista vielä 65 miljoonaa euroa, joista riittää avustusta noin 15 000 kotitaloudelle. Jonossa olevien hakemusten päätöksentekoa voidaan jatkaa, kun EU:n elvytyspaketin määrärahat vapautuvat käyttöön.

Hakemuksia voi edelleen jättää ja niitä esikäsitellään Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa myös tauon aikana. Tavoitteena on, että avustuspäätösten tekeminen etenisi mahdollisimman ripeästi sen jälkeen, kun uudet määrärahat vapautuvat käyttöön.

Tarkemmin voit perehtyä teemaan tutustumalla 9.9.2020 järjestetyn webinaarin Öljytön lämmitys 2025 – avustukset tehokkaaseen käyttöön materiaaleihin:

ARA:n energia-avustus

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022. Öljylämmityksestä luopuminen on avustettava toimenpide, kun kokonaisratkaisulla saavutetaan avustuksen saamisen edellyttämä taso.

Hakuohjeet, ehdot ja lomakkeet löydät ARA:n palvelusta Energia-avustus asuinrakennuksen omistaville henkilöille (ara.fi)

Energia-avustuksen määräraha vuodelle 2022 on 40 miljoonaa euroa. Lähetettävät hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja avustusta jaetaan niin kauan kuin määrärahaa riittää. Viime vuoden määräraha loppui kesken ja vuoden 2021 aikana saapuneet energia-avustushakemukset siirtyvät automaattisesti käsiteltäväksi vuoden 2022 määrärahasta.

Aurinkosähköä kotiin -kampanja 2022 käynnistyi 4.3.

Aurinkosähköä kotiin on Motiva Oy:n valtakunnallinen kampanja, jonka tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoa aurinkosähköstä ja sen soveltuvuudesta kotitalouksille ja taloyhtiöille sekä tarjota vertailupalvelun avulla tietoa hankintakustannuksista ja palveluntarjoajista.

Kampanjan Tarjoukset-sivulla on julkaistu yritysten tarjouksia mallikohteista Avaimet käteen -paketteina omakotitaloihin ja taloyhtiöille.

Tutustu Aurinkosähköä kotiin kampanjaan Aurinkosähköä kotiin (aurinkosahkoakotiin.fi)

Hankkeen uutiset ja materiaalit

tapahtumat

muuta materiaalia ja lisätietoa

Asiaa energiasta – valtakunnallisen kuluttajien energianeuvonnan palvelu Facebookissa

Oletko kiinnostunut aurinkosähkön hankinnasta? Lisätietoa järjestelmän valinnasta ja Motivan kilpailuttamasta hankinnasta

Olisiko jo aika luopua öljylämmityksestä? Tutustu Ekokumppaneiden Pirkanmaalla toteuttamaan Pientalot öljystä uusiutuviin -kampanjaan, jossa tietoa mm. vaihtoehdoista, lämmitysjärjestelmän hankkimisesta ja kannattavuuslaskiri.

Taloyhtiöille tekoälyneuvontaa energia-asioista Motivan julkaisemassa Energia-assari -palvelussa. Tekoälybotti vastaa muun muassa lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, energia-avustuksiin ja energiatodistuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ohjaa kysyjät tarkemman tiedon lähteille www.motiva.fi/taloyhtiot

RSS Alueellinen energianeuvonta mediassa

 • Perniönseudun Lehti - näköislehti s. 14 14.4.2022
  keskiviikkona kuuntelemaan Valonian ja vanhustyön keskusliiton rakennusmestari Jani Malmisen omakotitalojen energiaasioihin liittyvää luentoa. Ääneen pääsevät myös Salon kaupungin rakennus ja ympäristövalvonnan johtaja Janne Ranki, Valonian energia asiantuntija Liisa Harjula
 • Kierrätyskeskus ylitti kaikki odotukset Laitilassa – Laitilan kaupunki 12.4.2022
  ja Jätehuolto Helistölä osallistuvat Laitilan Energiapäivään 23.4.2022. Messuilla kaupungin osastolla esitellään kierrätyskeskustoimintaa. Kaupungin osastolla on myös energia asiantuntija Liisa Harjula keskustelemassa ja antamassa neuvontaa erilaisiin energiavalintoihin ja
 • Porin kaupunki Elinvoima ja ympäristölautakunta Pöytäkirja 31.03.2022 3/2022 38 (56) Tämä... 6.4.2022
  edustajia kaikkiaan neljästätoista eri taloyhtiöstä Porista ja Ulvilasta. Taloyhtiöille järjestettiin myös helmi huhtikuussa webinaarisarja yhteistyössä Valonian ja Kiinteistöliitto Lounais Suomen kanssa. Webinaareja oli kaikkiaan neljä ja aiheina muun muassa
 • Salon Seudun Sanomat - näköislehti s. 20 2.4.2022
  ja käyttötottumuksia sekä korjausrakentamiselle saatavilla olevat avustukset, Valonian energia asiantuntija Liisa Harjula Kaukolämpö lämmitysmuodoksi, Salon Kaukolämpö Oy Salon valtuustosali Tammessa luennoi Valonian kanssa rakennusmestari Jani Malminen Vanhustyön
 • Perniönseudun Lehti - näköislehti s. 13 31.3.2022
  ja käyttötottumuksia sekä korjausrakentamiselle saatavilla olevat avustukset, Valonian energia asiantuntija Liisa Harjula Kaukolämpö lämmitysmuodoksi, Salon Kaukolämpö Oy Salon valtuustosali Tammessa luennoi Valonian kanssa rakennusmestari Jani Malminen Vanhustyön

Tämän hankkeen parissa työskentelevät asiantuntijat

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Miika Huhtala

energia-asiantuntija
miika.huhtala@valonia.fi
040 7290 020