Valonia toteuttaa alueellista energianeuvontaa Varsinais-Suomen alueella Energiaviraston rahoituksella. Tavoitteena on edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian hyödyntämistä neuvonnan keinoin. Maksutonta energianeuvontaa tarjotaan kuluttajille, kunnille ja pk-yrityksille. Alueellinen energianeuvonta jatkuu vuoden 2025 toukokuun alkuun saakka.

Alueellinen energianeuvonta antaa tietoa:

 • kuluttajien arjen energiankäytöstä, lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta ja aurinkosähkön hankinnasta
 • kuntien ja pk-yritysten energiatehokkuussopimuksista
 • energiatehokkuuden parantamisesta, energiakatselmustoiminnasta ja uusiutuvan energian kuntakatselmuksista

Valonia järjestää toiminnan puitteissa mm. energiatilaisuuksia erilaisista teemoista. Olemme myös järjestäneet aurinkosähkön yhteishankintoja Mynämäellä, Somerolla ja Naantalissa. Energianeuvonnassa hyödynnetään pääosin Motivan energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian työkaluja ja materiaaleja.

Ajankohtaista energianeuvonnassa juuri nyt

Tietoa sähkösopimuksista, laskutuksesta ja usein kysyttyjä kysymyksiä

Sähkön hinta ja sähkösopimukset ovat kysytyimpiä aiheita energianeuvonnassa. Ennen kuin tartut puhelimeen, tutustu Energiaviraston kokoamaan tietopakettiin. Se sisältää ohjeita sähkönmyyjän vaihtoon, laskutukseen ja ongelmatilanteisiin. Samassa paikassa on myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sähkömarkkinoiden tilanteesta.

Tietoa kotitalouksille | Energiavirasto

Energiaviraston Kuluttajien puhelinneuvonta on avoinna maanantaista torstaihin klo 9-11: puh. 029 5050 250.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston UKK sähkösopimuksista ja laskuista julkaistu lokakuussa 2022

Usein kysyttyä sähköstä – Kilpailu- ja kuluttajavirasto (kkv.fi)

Kelaan voit ottaa yhteyttä, jos taloutesi varat eivät riitä sähkölaskun maksamiseen. Ilmoita tilanteesta myös sähkönmyyjälle ja verkkoyhtiölle.

ELY-keskuksen tuki öljylämmityksestä luopumiseen

Avustusta myönnetään 4 000 euroa kotitalouksille, jotka vaihtavat öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Muihin ei-fossiilisiin lämmitysmuotoihin avustusta myönnetään 2 500 euroa.

ELY-keskuksen öljylämmityksen vaihtajille tarjottavan avustuksen maksamisessa on tauko. Kansalliset määrärahat on käytetty, mutta avustukseen on varattu Suomen kestävän kasvun ohjelmassa EU:n elvytysvaroista vielä 65 miljoonaa euroa, joista riittää avustusta noin 15 000 kotitaloudelle. Jonossa olevien hakemusten päätöksentekoa voidaan jatkaa, kun EU:n elvytyspaketin määrärahat vapautuvat käyttöön.

Hakemuksia voi edelleen jättää ja niitä esikäsitellään Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa myös tauon aikana. Tavoitteena on, että avustuspäätösten tekeminen etenisi mahdollisimman ripeästi sen jälkeen, kun uudet määrärahat vapautuvat käyttöön.

Tarkemmin voit perehtyä teemaan tutustumalla 9.9.2020 järjestetyn webinaarin Öljytön lämmitys 2025 – avustukset tehokkaaseen käyttöön materiaaleihin:

ARA:n energia-avustus

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022. Öljylämmityksestä luopuminen on avustettava toimenpide, kun kokonaisratkaisulla saavutetaan avustuksen saamisen edellyttämä taso.

Hakuohjeet, ehdot ja lomakkeet löydät ARA:n palvelusta Energia-avustus asuinrakennuksen omistaville henkilöille (ara.fi)

Energia-avustuksen määräraha vuodelle 2022 on 40 miljoonaa euroa. Lähetettävät hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja avustusta jaetaan niin kauan kuin määrärahaa riittää. Viime vuoden määräraha loppui kesken ja vuoden 2021 aikana saapuneet energia-avustushakemukset siirtyvät automaattisesti käsiteltäväksi vuoden 2022 määrärahasta.

Aurinkosähköä kotiin -kampanja 2022 käynnistyi 4.3.

Aurinkosähköä kotiin on Motiva Oy:n valtakunnallinen kampanja, jonka tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoa aurinkosähköstä ja sen soveltuvuudesta kotitalouksille ja taloyhtiöille sekä tarjota vertailupalvelun avulla tietoa hankintakustannuksista ja palveluntarjoajista.

Kampanjan Tarjoukset-sivulla on julkaistu yritysten tarjouksia mallikohteista Avaimet käteen -paketteina omakotitaloihin ja taloyhtiöille.

Tutustu Aurinkosähköä kotiin kampanjaan Aurinkosähköä kotiin (aurinkosahkoakotiin.fi)

Hankkeen uutiset ja materiaalit

tapahtumat

muuta materiaalia ja lisätietoa

Asiaa energiasta – valtakunnallisen kuluttajien energianeuvonnan palvelu Facebookissa

Oletko kiinnostunut aurinkosähkön hankinnasta? Lisätietoa järjestelmän valinnasta ja Motivan kilpailuttamasta hankinnasta

Olisiko jo aika luopua öljylämmityksestä? Tutustu Ekokumppaneiden Pirkanmaalla toteuttamaan Pientalot öljystä uusiutuviin -kampanjaan, jossa tietoa mm. vaihtoehdoista, lämmitysjärjestelmän hankkimisesta ja kannattavuuslaskiri.

Taloyhtiöille tekoälyneuvontaa energia-asioista Motivan julkaisemassa Energia-assari -palvelussa. Tekoälybotti vastaa muun muassa lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, energia-avustuksiin ja energiatodistuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ohjaa kysyjät tarkemman tiedon lähteille www.motiva.fi/taloyhtiot

RSS Alueellinen energianeuvonta mediassa

 • Turun Sanomat - näköislehti s. 17 10.1.2023
  . Energiatorin ohjelmalavalla esiintyy muun muassa Research Scientist Nelli Putkonen VTT:ltä ja energia asiantuntija Liisa Harjula Valonialta. Putkonen avaa puheenvuorossaan energiakriisin taustoja sekä sähkömarkkinoiden toimintaa ja Harjula antaa puolueetonta energianeuvontaa
 • Rakenna & Sisusta tapahtuma aloittaa messukevään uudistuneena | Turun Messukeskus Oy/Turun Messu... 8.1.2023
  hillitsemiseksi. Energiatorin ohjelmalavalla esiintyy muun muassa Research Scientist Nelli Putkonen VTT:ltä ja energia asiantuntija Liisa Harjula Valonialta. Nelli avaa puheenvuorossaan energiakriisin taustoja ja sähkömarkkinoiden toimintaa ja Liisa antaa puolueetonta ja
 • Uudenkaupungin Sanomat - näköislehti s. 15 24.12.2022
  EKOVINKKI Vietetään astetta rennompi joulu opeteltu ja Fingridin mukaan siinä on syysmarraskuun aikana onnistuttu viime vuoden vastaavan ajan kulutukseen verrattuna. Vaikka olemme olleet hyviä oppilaita sähkönsäästökampanjassa, myös jouluna on syytä kiinnittää huomiota kodin
 • Ekovinkki: Vietetään astetta rennompi joulu 19.12.2022
  Tänä syksynä on opeteltu säästämään sähköä, ja Fingridin mukaan siinä on syys–marraskuun aikana onnistuttu viime vuoden vastaavan ajan kulutukseen verrattuna. Vaikka olemme olleet hyviä oppilaita sähkönsäästökampanjassa, myös jouluna on syytä kiinnittää huomiota kodin suuriin
 • Turun Tienoo - näköislehti s. 2 15.12.2022
  tänä vuonna. Viime vuoteen verrattuna Jotta.energiaa riittää meille kaikille. Wwww.astettaalemmas.fi ASTETTA v ALEMMAS O VALONIA suurten erikoiskuljetusten määrä on kasvanut peräti 65 prosenttia. Fintrafficin tieliikennekeskus ja kuljetusyritysten edunvalvoja Suomen Kuljetus ja

Tämän hankkeen parissa työskentelevät asiantuntijat

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Miika Huhtala

energia-asiantuntija
miika.huhtala@valonia.fi
040 7290 020