Valonia toteuttaa alueellista energianeuvontaa Varsinais-Suomen alueella Energiaviraston rahoituksella. Tavoitteena on edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian hyödyntämistä neuvonnan keinoin. Maksutonta energianeuvontaa tarjotaan kuluttajille, kunnille ja pk-yrityksille. Alueellinen energianeuvonta jatkuu vuoden 2025 toukokuun alkuun saakka.

Alueellinen energianeuvonta antaa tietoa:

 • kuluttajien arjen energiankäytöstä, lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta ja aurinkosähkön hankinnasta
 • kuntien ja pk-yritysten energiatehokkuussopimuksista
 • energiatehokkuuden parantamisesta, energiakatselmustoiminnasta ja uusiutuvan energian kuntakatselmuksista

Valonia järjestää toiminnan puitteissa mm. energiatilaisuuksia erilaisista teemoista. Olemme myös järjestäneet aurinkosähkön yhteishankintoja Mynämäellä, Somerolla ja Naantalissa. Energianeuvonnassa hyödynnetään pääosin Motivan energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian työkaluja ja materiaaleja.

Ajankohtaista energianeuvonnassa juuri nyt

Tietoa sähkösopimuksista, laskutuksesta ja usein kysyttyjä kysymyksiä

Sähkön hinta ja sähkösopimukset ovat kysytyimpiä aiheita energianeuvonnassa. Ennen kuin tartut puhelimeen, tutustu Energiaviraston kokoamaan tietopakettiin. Se sisältää ohjeita sähkönmyyjän vaihtoon, laskutukseen ja ongelmatilanteisiin. Samassa paikassa on myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sähkömarkkinoiden tilanteesta.

Tietoa kotitalouksille | Energiavirasto

ELY-keskuksen tuki öljylämmityksestä luopumiseen

Avustusta myönnetään 4 000 euroa kotitalouksille, jotka vaihtavat öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Muihin ei-fossiilisiin lämmitysmuotoihin avustusta myönnetään 2 500 euroa.

ELY-keskuksen öljylämmityksen vaihtajille tarjottavan avustuksen maksamisessa on tauko. Kansalliset määrärahat on käytetty, mutta avustukseen on varattu Suomen kestävän kasvun ohjelmassa EU:n elvytysvaroista vielä 65 miljoonaa euroa, joista riittää avustusta noin 15 000 kotitaloudelle. Jonossa olevien hakemusten päätöksentekoa voidaan jatkaa, kun EU:n elvytyspaketin määrärahat vapautuvat käyttöön.

Hakemuksia voi edelleen jättää ja niitä esikäsitellään Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa myös tauon aikana. Tavoitteena on, että avustuspäätösten tekeminen etenisi mahdollisimman ripeästi sen jälkeen, kun uudet määrärahat vapautuvat käyttöön.

Tarkemmin voit perehtyä teemaan tutustumalla 9.9.2020 järjestetyn webinaarin Öljytön lämmitys 2025 – avustukset tehokkaaseen käyttöön materiaaleihin:

ARA:n energia-avustus

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022. Öljylämmityksestä luopuminen on avustettava toimenpide, kun kokonaisratkaisulla saavutetaan avustuksen saamisen edellyttämä taso.

Hakuohjeet, ehdot ja lomakkeet löydät ARA:n palvelusta Energia-avustus asuinrakennuksen omistaville henkilöille (ara.fi)

Energia-avustuksen määräraha vuodelle 2022 on 40 miljoonaa euroa. Lähetettävät hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja avustusta jaetaan niin kauan kuin määrärahaa riittää. Viime vuoden määräraha loppui kesken ja vuoden 2021 aikana saapuneet energia-avustushakemukset siirtyvät automaattisesti käsiteltäväksi vuoden 2022 määrärahasta.

Aurinkosähköä kotiin -kampanja 2022 käynnistyi 4.3.

Aurinkosähköä kotiin on Motiva Oy:n valtakunnallinen kampanja, jonka tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoa aurinkosähköstä ja sen soveltuvuudesta kotitalouksille ja taloyhtiöille sekä tarjota vertailupalvelun avulla tietoa hankintakustannuksista ja palveluntarjoajista.

Kampanjan Tarjoukset-sivulla on julkaistu yritysten tarjouksia mallikohteista Avaimet käteen -paketteina omakotitaloihin ja taloyhtiöille.

Tutustu Aurinkosähköä kotiin kampanjaan Aurinkosähköä kotiin (aurinkosahkoakotiin.fi)

Hankkeen uutiset ja materiaalit

tapahtumat

muuta materiaalia ja lisätietoa

Asiaa energiasta – valtakunnallisen kuluttajien energianeuvonnan palvelu Facebookissa

Oletko kiinnostunut aurinkosähkön hankinnasta? Lisätietoa järjestelmän valinnasta ja Motivan kilpailuttamasta hankinnasta

Olisiko jo aika luopua öljylämmityksestä? Tutustu Ekokumppaneiden Pirkanmaalla toteuttamaan Pientalot öljystä uusiutuviin -kampanjaan, jossa tietoa mm. vaihtoehdoista, lämmitysjärjestelmän hankkimisesta ja kannattavuuslaskiri.

Taloyhtiöille tekoälyneuvontaa energia-asioista Motivan julkaisemassa Energia-assari -palvelussa. Tekoälybotti vastaa muun muassa lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, energia-avustuksiin ja energiatodistuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ohjaa kysyjät tarkemman tiedon lähteille www.motiva.fi/taloyhtiot

RSS Alueellinen energianeuvonta mediassa

 • Auranmaan Viikkolehti - näköislehti s. 12 13.9.2022
  puntaroida, kannattaisiko talo peräti irrottaa verkkoyhtiön sähköverkosta ja ryhtyä tuottamaan sähköä aggregaatilla. Auranmaan Viikkolehti pyysi Valonian energiaasiantuntija Miika Huhtalaa tutkimaan asiaa. Hän teki laskelman, jossa on 27000 kWh vuodessa kuluttava omakotitalo.
 • Uudenkaupungin Sanomat - näköislehti s. 5 13.9.2022
  Valonian energia asiantuntija Liisa Harjula antaa lukijoillemme sähkön säästövinkkejä. Harjula huomauttaa, että on nopeita keinoja vähentää kulutusta, mutta niiden lisäksi kannattaa suunnitella myös tulevaisuuden toimia, esimerkiksi sähköpattereiden uusimista. Sähkön kulutuksen
 • Aurinkopaneeleitten kysyntä räjähtänyt – Yrittäjä suosittelee miettimään ensimmäisenä hankintana... 9.9.2022
  Valonian energia asiantuntija Liisa Harjulalta vinkkejä, miten kotitalous voi säästää sähköä. Harjula huomauttaa, että on nopeita keinoja vähentää kulutusta, mutta niiden lisäksi kannattaa suunnitella myös tulevaisuuden toimia, esimerkiksi sähköpattereiden uusimista. Kulutuksen
 • Paikallislehti Somero - näköislehti s. 11 29.7.2022
  Liisa Harjula / Valonia ILMALÄMPÖPUMPPUJEN kysyntä on kasvanut huimasti muutaman vuoden aikana energian hintojen noustessa. Kysyntää on lisännyt myös niiden yleistynyt käyttö viilennyksessä. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (SULPU) mukaan ilmalämpöpumppujen asennusmäärä ylitti
 • Paikallislehti Somero - näköislehti s. 9 26.7.2022
  ? Ei, puhun sukututkimuksesta. Vuosien minun maailmastani Kiinnitä huomiota laatuun ja takuuseen aurinkosähkön hankinnassa Miika Huhtala / Valonia AURINKOPANEELIEN kysyntä on kasvanut kovasti viime vuosina. Kallistuneet energianhinnat houkuttelevat investoimaan omaan

Tämän hankkeen parissa työskentelevät asiantuntijat

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412

Miika Huhtala

energia-asiantuntija
miika.huhtala@valonia.fi
040 7290 020