Dodo ry, Kirkkopuiston Terassi, Valonia ja Turun kaupunki käynnistivät tänä kesänä yhteisen kaupunkiviljelyprojektin Kirkkopuiston Terassilla. Keskeisen sijainnin avulla tavoitellaan näkyvyyttä kaupunkiviljelylle. Projektilla halutaan innostaa kaupunkilaisia mukaan yhteiseen toimintaan ja samalla lisätä tietoutta luonnon monimuotoisuudesta. Monet viljelykasvit ovat hyödyllisiä pölyttäjille ja muille hyönteisille ja tämänkaltaisella viljelytoiminnalla voidaan lisätä kaupunkiympäristön monimuotoisuutta. Lisäksi viljely on mainio tapa oppia luonnon kiertokulusta ja se tuo ruoantuotannon lähemmäs kaupunkilaisia. Viljelylaatikoissa on kylttejä, joissa on tietoa kasveista ja viljelystä.

Ympäristöjärjestö Dodolla on paljon kokemusta kaupunkiviljelyprojekteista eri kaupungeissa ja järjestön Turun vapaaehtoiset ovat vastuussa viljelysten hoidosta. Myös muut halukkaat voivat edelleen ilmoittautua mukaan pitämään huolta Kirkopuiston Terassin viljelyksistä ilmoittautumislomakkeen kautta. Valonia on ideoinut kaupunkiviljelyn tapoja ja toteutusta erityisesti ympäristökasvatuksen näkökulmasta.

Hyötyviljely ja kaupunkiluonnon monimuotoisuus näkyväksi

Tiistaina 1.6. terassilla järjestettiin yhteiset istutustalkoot, jossa kaikki kiinnostuneet pääsivät työntämään kätensä multaan. Laatikoihin istutettiin muun muassa tomaatin, chilin, mansikan ja yrttien taimia. Perheen pienimmät saivat laittaa myös herneiden ja auringonkukkien siemeniä itämään. Dodon ja Turun ilmastotiimin asiantuntijat olivat paikalla vastaamassa kysymyksiin ja keskustelemassa aiheesta. Kesän aikana terassilla tullaan järjestämään vapaaehtoisten tapaamisia ja viljelykauden päätteeksi luvassa on kaikille avoin sadonkorjuutapahtuma.

Kaupunkiviljely kytkeytyy Turun kaupungin ilmastotyöhön ja luonnon monimuotoisuuden tavoitteisiin. Turussa asukkailla on jo usean vuoden ajan ollut mahdollisuus laatikkoviljelyyn, jossa asukkaat saavat omaan käyttöönsä viljelylaatikoita kaupungin alueella.

“Ilmastonmuutokseen varautumisessa voidaan hyödyntää luontopohjaisia ratkaisuja, jotka samalla tukevat luonnon monimuotoisuutta ja kaupunkilaisten osallistumista. Kaupunkiviljelyn ja vehreän kasvillisuuden lisääminen vaimentaa tiettyjä ilmastonmuutoksen haittoja, kuten lämpösaarekkeen voimistumista hellejaksoina. Viihtyisässä ja terveellisessä kaupungissa asukkaat myös liikkuvat mielellään kestävästi kävellen ja pyöräillen”, kertoo Niina Ruuska Turun kaupungin ilmastotiimistä.

 

lapsi kastelee kukkia
hyötykasveja
ihmiset tyhjentävät multasäkkejä

Silja Ngobese

projektiasiantuntija
silja.ngobese@valonia.fi
040 184 7083

Miriam Sewón

projektiasiantuntija
miriam.sewon@valonia.fi
040 1258 418