Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva myöntää Työpaikkaliikkumisen Edelläkulkija -tunnustuksen vuosittain työpaikoille, jotka ovat esimerkillisellä tavalla edistäneet kestävää ja hyvinvointia lisäävää työ- ja työasiamatkaliikkumista. Tunnustus jaetaan alueellisesti ja tänä vuonna Varsinais-Suomessa palkinnon myöntämisestä vastasi Valonia. Tunnustukset jaettiin Euroopan Liikkujan viikolla, jota vietettiin 16.–22.9.

Tarkkoja valtakunnallisesti saneltuja kriteereitä tunnustuksen myöntämiselle ei ole, mutta keskeisiä asioita, joihin kiinnitetään huomiota saajaa valittaessa ovat työpaikalla tehdyt liikkumisen toimenpiteet, esimerkiksi panostukset pyöräilyinfraan, turvalliseen liikkumiseen ja latauspisteisiin, työsuhdematkaliput tai yhteiset liikkumisen kampanjat. Huomioon otetaan myös liikkumisen ja liikenteen tavoitteiden sitominen osaksi työnantajan muita tavoitteita ja strategioita – esimerkiksi yhteiskuntavastuuta tai henkilöstö- ja ympäristöstrategioita. Lisäksi toimenpiteiden vaikutuksien seuraaminen ja tulosten keruu on toivottavaa.

Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -logo, jossa on keltaisen ympyrän sisällä kävelevää ihmistä kuvaava ikoni ja ympärillä teksti Työmatkaliikkumisen edelläkulkija Tunnustus 2022

Turku Energia ja KUI Design ovat vuoden 2022 Varsinais-Suomen Edelläkulkijoita

Tänä vuonna tunnustus päätettiin jakaa kahdelle Varsinais-Suomalaiselle yritykselle: kuuden hengen mikroyritykselle KUI Designille ja yli 300 hengen työpaikalle Turku Energialle. KUI Design on muotoiluun ja suunnitteluun erikoistunut yritys, jolla on työhuone Aurajoen rannassa Manillan köysitehtaan tiloissa ja liiketilat ydinkeskustassa Kristiinankadulla. Myytävät tuotteet kulkevat näiden välillä helpoiten polkupyörällä. KUI:n työntekijöillä on käytössään sähköpyöriä sekä kuljetusvaunut, joita käytetään ympäri vuoden.

Pienessä yrityksessä kannustetaan liikenteen käyttämisen lisäksi pyöräilyyn, sillä se on kestävää sekä usein helpoin tapa liikkua ja kuljettaa tavaroita.

KUIn tavoitteena on tarjota kaikille työntekijöille työsuhdepyörät heti kun se on taloudellisesti mahdollista. Turku Energia puolestaan on tehnyt työmatkaliikkumisen edistämistä jo vuosia. Työsuhdematkalippu otettiin yrityksessä käyttöön vuonna 2007, ja vuoden 2022 alusta henkilöstön on ollut mahdollista hankkia itselleen työsuhdepyörä.

Etu onkin ollut suosittu ja jo nyt yli 50 Turku Energian työntekijää on valinnut itselleen työsuhdepyöräedun.

Valikoimassa on ollut niin tavallisia polkupyöriä kuin sähköavusteisia sekä tavarapyöriä. Turku Energia on myös säännöllisesti osallistunut erilaisiin kestävän liikkumisen kampanjoihin, kuten kilometrikisaan ja järjestänyt muun muassa pyöränhuoltopäivän ja pyöräretkiä. Uusimpana tekona on lentomatkojen kompensointi, jonka Turku Energia otti käyttöönsä osana Turun kaupungin ilmastosuunnitelmaa. Kompensaationa on tehty esimerkiksi puiden istutusta lentokentän ympäristöön, kaikkiaan 15 000 tainta.

Kestävää työmatkaliikkumista voidaan edistää kaikenlaisilla työpaikoilla

KUI Design ja Turku Energia ovat hyvin erilaisia toimijoita, mutta molemmat tekevät tahoillaan erinomaista työtä kestävän liikkumisen eteen. Turku Energian pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus tuottaa tulosta, kuten myös KUI Designin käytännönläheisyys.  Tämä on hyvä osoitus siitä, että yrityksen koolla ei ole väliä, vaan kaikki voivat tehdä omaan toimintaansa sopivia tekoja kestävän liikkumisen edistämiseksi. Kaikki lähtee perusperiaatteista: kävele, pyöräile ja bussaille aina kun se on mahdollista!

Tunnustuksen lisäksi KUI Design palkittiin lahjakortilla, jonka työpaikka voi käyttää yhteiskäyttöpyörän ostamiseen tai työpaikalla järjestettävään pyöränhuoltopäivään. Turku Energian uudelle pääkonttorille taas tehdään katselmus, jonka perusteella yritys saa kehitysehdotuksia ja uusia ideoita kestävän liikkumisen olosuhteiden parantamiseen. Kaikkien osallistuneiden työpaikkojen kesken arvotun kestävän työmatkaliikkumisen katselmuksen voitti Länsirannikon työterveys Oy.

Kolme henkilöä seisoo kelta-vihreäkuvioisen seinän edessä. Silmälasipäinen mies keskellä pitelee kehystettyä tunnustusta ja vaaleahiuksinen nainen oikealla kukkapuskaa.
Kaksi hymyilevää naista sisustusliikkeessä. Toinen pitelee kehystettyä todistusta ja toinen kukkapuskaa.

Marja Tommola

kestävän liikkumisen asiantuntija
marja.tommola@valonia.fi
040 8328 515

Olli Haapanen

projektiasiantuntija
olli.haapanen@valonia.fi
040 192 1525