Naantalin asuntomessut keräsivät tänä kesänä 116 000 kävijää Naantalin Luonnonmaalle, Lounatuulen messualueelle. Messuilla luonto, erityisesti metsä ja puu, olivat vahvasti läsnä niin alueella kuin kohteiden pintamateriaaleissa. Myös aurinkoenergian hyödyntäminen näkyi. 

Alueelle saapuessa huomio kiinnittyi nopeasti uudelle asuinalueelle poikkeuksellisen metsäiseen maastoon. Kallioiseen metsään rakentuneet, pääosin tummin ja puunsävyisin julkisivuin verhoillut talot mukautuvat pääosin varsin hyvin maisemaan. Pihoihin ja niiden väliin on jätetty paljon puita ja nurmialueiden sijaan talojen pihat on päällystetty metsäkuntalla. Suunnittelua, kaavoitusta ja toteutusta on ohjannut Naantalin kaupungin visio ja kaava, ja siinä on kiinnitetty poikkeuksellisen paljon huomiota metsäluonnon mahdollisimman vähäiseen muokkaamiseen.  

Alueella esillä uusia energia- ja jätehuoltoratkaisuja  

Messualueelta löytyy oma aurinkovoimala ja älymuuntamo. Alue ulottuu Matalahden rantaan, johon on rakennettu pienvenesatama ja yhteiskäyttösaunoja. Rantalaitureiden yhteyteen rakennettu katos koostuu kaksipuolisista aurinkopaneeleista. Naantalin Energian toteuttaman aurinkoenergiapuiston arvioitu sähköntuotanto on vuositasolla 88 000 kWh, joka vastaa noin 35 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta. Älymuuntamon kautta paneelien tuottama energia siirtyy jakeluverkkoon. Muuntamon akuston avulla energiaa voidaan myös varastoida ja hyödyntää tasamaan huippukuormia. Naantalin Energian aurinkoenergiapuiston lisäksi noin puolen asuintaloista katolle on asennettu aurinkopaneeleja, jotka tuottavat sähköä asukkaiden omaan käyttöön. 

Kohteista kestävyysratkaisultaan mielenkiintoisimpana näyttäytyi TA-Yhtiöiden vuokra-asuntokohde. Hyvin käytetyt neliöt yhdistettyinä talotekniikkaan, maalämpöön, aurinkoenergiaan ja sen akustoon tekevät kohteesta miltei energiaomavaraisen. Energiaratkaisut on toteutettu yhdessä Naantalin Energian ja Turun AMKn kanssa osana Kestävä alueellinen energiantuotanto -hanketta. Asuntokohtaisten saunojen sijaan kohteessa yhteiskäyttöinen puulämmitteinen pihasauna. 

Myös alueen jätehuoltoon on haettu uudenlaista ratkaisua korttelikeräyksen muodossa. Lounais-Suomen Jätehuollon korttelikeräyspisteeseen on keskitetty kierrätysjakeet – lasi, metalli, pahvi, biojäte, muovi – ja polttokelpoinen jäte. Piste sijaitsee alueen keskellä, ohikulkureitillä miltä tahansa alueen tontilta poistuessa.  

Hajautettu yhdyskuntarakenne ohjaa autokeskeiseen arkeen

Asuntomessut tuovat esiin omakotiasumisen trendejä ja luovat ihanteita. Naantalin messuilla korostunut luonnonläheisyys ilmentää myös asumisessa kasvavaa ja erittäin tervetullutta kestävyystrendiä. Alueella on suunnittelun ja rakentamisen yhteydessä otettu useita askeleita kohti kestävämpää aluesuunnittelua ja asumista, mutta lopulta alueen ilmastokuormaan vaikuttavat myös asukkaiden arjen valinnat.

Kestävyys- ja ilmastotavoitteiden kannalta pohdintaa herättää alueen sijainti ja liikenneyhteydet. Omakotialueiden suunnittelu nojaa edelleen vahvasti autokeskeiseen yhdyskuntarakenteeseen, ja oletus oman auton omistamisesta näkyy myös messukohteiden autokatosten määrässä. Autokannan sähköistymisen ohella kestävyystavoitteet edellyttävät kuitenkin myös muita liikkumisen ja logistiikan ratkaisuja. 

Matkaa Naantalin keskustaan alueelta on noin viisi kilometriä. Kävelyn ja pyöräilyn väyliä on parannettu huomattavasti ja nämä toivottavasti tulevat olemaan aktiivisessa käytössä. Kehittyvällä Luonnonmaalla myös joukkoliikenteen mahdollisuudet toivottavasti paranevat jatkossa esimerkiksi Turun seudun joukkoliikenne Fölin kutsubussipalveluita ja -reittejä kehittämällä. Myös Raision vuoden 1997 asuntomessualueen, Katteluksen saavutettavuus perustui aluksi hyvin vahvasti yksityisautoiluun. Joukkoliikenneyhteydet olivat vähäiset ja vuorot harvassa. Fölin myötä vuorotarjonta on alueella parantunut huomattavasti ja päivittäiset matkat on mahdollista tehdä ilman omaa autoa. Lounatuulessa onkin nyt mahdollisuus suunnitella joukkoliikenteen käyttö mahdolliseksi jo alusta alkaen esimerkiksi hyödyntämällä liikkumistarpeeseen ja digitaalisiin sovelluksiin perustuvia kutsuliikenneratkaisuja.

Lounatuulen alueelle sopisi myös kokeiltavaksi lähijakelupiste, joka on tavaroiden ja pakettien eräänlainen välivarasto. Pisteeseen voi jättää toisen henkilön noudettavaksi tavaroita joustavin aikatauluin. Pisteestä voi myös olla lainattavissa alueen yhteisiä, harvemmin tarvittavia työkaluja tai harrastusvälineitä. Lähijakelupiste voi toimia esimerkiksi yhteistilassa tai erillisissä koodilukollisissa ja ennakkoon varattavissa älylokerikoissa. Näin sitä voivat hyödyntää sekä alueen asukkaat, vierasvenesataman käyttäjät että saunatilojen vuokraajat. Lähilogistiikan uudet ratkaisut ovat omiaan vähentämään turhia ajokilometrejä sekä ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä.

Anna von Zweygbergk

Anna työskenteli Valoniassa ilmastoasiantuntijana huhtikuuhun 2023 asti.

Paula Väisänen

kestävän liikkumisen asiantuntija
paula.vaisanen@valonia.fi
044 907 5986

Talon ulkokeittiö ja terassi sekä metsäinen takapiha
Eri jätejakeiden lajitteluastioita
Värikkäitä niittykukkia, hyönteishotellimökki ja lentävää hyönteistä esittävä taideteos
asuntomessualueen ranta. Kuvassa vettä ja laituri, jolla aurinkopaneelikatoksia.
metsää, taustalla asuntomessukohteita