Valonia on mukana selvittämässä, millaiset uudet kunnille kohdistetut ohjauskeinot voisivat vauhdittaa kuntien ilmasto- ja kiertotaloustoimien edistymistä. Selvitys toteutetaan aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n toimesta ympäristöministeriölle. Valonian lisäksi mukana on myös Tyrsky-Konsultointi.

Kunnilla ja valtiolla monia keinoja ilmasto- ja kiertotaloustyön kirittämiseen

Kuntien työkaluihin ilmasto- ja kiertotaloustyössä kuuluvat muun muassa yhdyskuntasuunnittelu ja rakentaminen, koulutus, elinkeinopolitiikka, julkiset hankinnat ja omistajaohjaus. Kunnilla on myös hyvät edellytykset tarjota osallistumisen mahdollisuuksia kuntalaisille ja tuoda paikallisia toimijoita yhteen.

Valtiolla on pääasiassa neljänlaisia ohjauskeinoja. Normiohjaukseen voidaan lukea erilaiset rajoitukset ja kiintiöt, velvoitteet sekä kestävien ratkaisujen sääntelyesteiden raivaaminen. Taloudelliseen ohjaukseen kuuluvat muun muassa verot ja maksut, erilaiset tuet sekä kauppajärjestelmät. Informaatio-ohjaukseen voidaan laskea esimerkiksi viestintäkampanjat, kasvatus, neuvonta sekä sertifikaatit ja merkit. Valtio voi myös katalysoida toimijoiden yhteistyötä ja vapaaehtoisia toimia esimerkiksi erilaisin sopimuksin.

Selvityksellä selvyyttä nykytilanteeseen ja uusien lupaavien ohjauskeinojen potentiaaliin

Kuntien kestävyystyötä on tarpeen vauhdittaa entisestään ja nyt laadittavassa selvityksessä pyritään löytämään uusia ohjauskeinoja, jotka huomioivat kuntien erilaiset tilanteet ja kannustavat myös keskenään hyvin erikokoisia kuntia ilmasto- ja kiertotaloustoimiin. Kuntien välillä on paljon eroa siinä, mikä on niiden sitoutumis- ja valmiusaste ilmasto- ja kiertotaloustoimien toteuttamiseen.  Tarkastelujen pohjalta selvityksessä arvioidaan uusille lupaaville ohjausvälineille erilaisia toteutustapoja ja pohditaan eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Selvityksessä annetaan erityinen painoarvo keinojen muotoilulle ja niiden vuorovaikutteiselle työstämiselle.

Kuntien ilmasto- ja kiertotaloustoimien nykyisistä sekä parhaillaan suunnitteilla olevista ohjauskeinoista sekä ulkomailla käytössä olevista käytännöistä kootaan tilannekuva. Laajan asiantuntijajoukon kanssa käydään keskustelua parhaiden nykyisten sekä potentiaalisimpien uusien ohjauskeinojen tunnistamiseksi. Mukaan keskusteluihin kutsutaan sekä kuntien, valtiohallinnon että eri asiantuntijaorganisaatioiden edustajia. Ajankohtaista tietoa saadaan myös MDI:n vuosittaisesta kuntakyselystä.

Uudenlaisten ohjauskeinojen ja kannustimien muotoilu luodaan laajojen vuorovaikutteisten asiantuntija- ja kuntatyöpajojen avulla. Selvitysprosessin aikana kunnista luodaan kypsyysarviotaulukko, joka huomioi kuntien erilaiset valmiudet ja motivaatiot ja pyrkii hahmottamaan lupaavia ohjauskeinoja kullekin kuntatyypille sopivassa muodossa.

Valonia on mukana yhteistyössä paikallisen ja alueellisen ilmasto- ja kiertotaloustyön asiantuntijana. Valonian tehtävänä on huolehtia, että eri näkökulmat ja erilaisten kuntien tarpeet tulevat huomioiduksi ja että ohjauskeinot palvelevat kuntia ja vievät työtä oikeaan suuntaan.

Selvitys laaditaan syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana.

Anni Lahtela

kehittämisasiantuntija
anni.lahtela@valonia.fi
040 6313 856

Riikka Leskinen

toimialapäällikkö
riikka.leskinen@valonia.fi
044 907 5995