Turussa testataan uudenlaisia polttopuupalveluita, joiden avulla kuivaa, puhtaasti palavaa polttopuuta voi tilata toimittajalta suoraan sopivia määriä kerrallaan. Kaupunkialueella varastointitila on usein puutteellista, minkä vuoksi puut pääsevät kostumaan. Märkä puu tuottaa enemmän päästöjä ja palaa tehottomasti – kuivia klapeja tarvitsee myös määrällisesti vähemmän saman lämpöenergian tuottamiseen.

Portsassa klapiautopalvelulla oma reitti

Asukastyöpajassa syntynyt idea klapiautopalvelusta on edistynyt kokeiluvaiheeseen. Klapiauto-palvelun testaus Turun Portsassa alkoi torstaina 5.3. Auto kiertää alueella joka toinen viikko. Palvelun tavoitteena on tarjota mahdollisuus hankkia polttopuuta pieniäkin määriä säännöllisesti, jos itsellä ei ole käytettävissä puuvarastoa. Samalla kehitetään klapiyrittäjän palveluvalikoimaa.

Klapiautosta myytävät klapit ovat kotimaista lähipuuta ja tulevat suoraan yrittäjältä. Perusmitta on 33 cm, mutta tilauksesta saa muunkin kokoista puuta. Tässä palvelussa ei tehdä ennakkotilauksia, vaan klapeja voi ostaa haluamansa määrän. Klapiautosta voi ostaa myös kantamiseen ja säilytykseen sopivan 40 litran pahvilaatikon. Laatikon saa täyttää itse ja se on uudelleenkäytettävä. Halutessaan puita voi ostaa myös omaan kassiin, laatikkoon tai vaikka kottikärryyn.

Palvelu on käynnissä parhaillaan ja kierrokset jatkuvat joka toinen torstai.

Klapiauton reitti ja aikataulu

Tunnelmia klapiauton kierrokselta

Tuulinen ja pilvinen sää ei haitannut klapiauton asiakkaita Portsassa torstaina 2.4. Aikataulun mukaan kiertänyt palvelu sai asiakkaita koronaviruksesta huolimatta saman verran kuin edellisillä kerroilla. Kyseessä oli polttopuun jakelukokeilun kolmas kierros.

Pikahaastatteluiden mukaan asukkaat ovat tyytyväisiä tähän uuteen palveluun asuinalueellaan. Talveksi varatut isot puumäärät ovat loppuneet, joten mahdollisuus ostaa polttopuita myös pienessä erässä koettiin hyväksi. Jakeluväli, joka toinen viikko, on asukkaiden mielestä sopiva tällä hetkellä. Eräs asukas tosin pohti, että talvikaudella palvelun väli voisi olla yksi viikko, koska kotona ei ole säilytystilaa isommille puuerille.

Mukaansa voi ostaa halutun määrän puuta, ei kuitenkaan kuutiokaupalla. Peruserä on samankokoinen kuin yleisesti myynnissä oleva muovisäkillinen puita eli noin 40 litraa. Erä mitataan yrittäjän varta vasten tehdyllä kehysmitalla. Kuljetusvälineenä asiakkaalla voi olla vaikka suuri kassi tai laatikko – tällä kierroksella kaksi asiakasta käytti taloyhtiön kottikärryä. Tarjolla on myös ostettavia, uudelleenkäytettäviä laatikoita. Lisäksi asiakas voi lainata nokkakärryä puukuorman kotiin viemiseen.

Klapiyrittäjällä on käytössään hankkeen puolesta maksupääte, joten käteistä rahaa ei tarvita. Pikkukolikoillakin puita saa, sillä yksi erä maksaa seitsemän euroa.

Tieto klapiautokokeilusta tuntuu saavuttaneen alueen asukkaita hyvin. Kysyttäessä tiedon lähdettä jokainen mainitsi Portsan oman Facebook-ryhmän. Se on ollut kokeilun käynnistämisen kannalta hieno asia. Seisoessamme yhdellä pysähdyspaikalla leikkipuiston vieressä kysäisin kahdelta isältä, olisiko heillä tarvetta klapeille. Molemmat vastasivat, että käytössä on omaa metsää, joten palvelulle ei ole tarvetta. Siitä huolimatta hekin olivat saaneet tiedon palvelusta Facebook-ryhmän kautta.

Klapiauto kiertää vielä keväällä ainakin kaksi kierrosta. Kesällä jakelussa on tauko ja syksyllä kierrokset alkavat uudelleen. Aikataulua ja reittiä tarkistetaan kesän aikana ja mahdolliset uudet pysähdyspaikat kerrotaan, Portsan Facebook-ryhmässä ja Kuivaa asiaa -hankkeen sivuilla.

Klapeja suoraan kotiovelle

Muualla kuin Portsassa testataan PuuRinki Turku – palvelua, joka ei kierrä vakituista reittiä vaan jakaa klapeja ennakkotilausten perusteella. Koronavirusepidemian vuoksi PuuRinki Turku -palvelun aloittamisaikaa jouduttiin siirtämään maaliskuulta, uusi aloitusaika ja tilausinfo lisätään tälle sivulle myöhemmin.

Tilaukset tullaan tekemään PuuRinki Turku -Facebook-sivujen kautta (sivut tekeillä) tai soittamalla suoraan yrittäjälle (Arttu Anttila, 041 544 6652). Tilauksia otetaan vastaan Turussa noin kymmenen kilometrin säteellä keskustasta, pois lukien Portsan alue.

Ennakkotilausmallin palvelussa klapit tuodaan suoraan kotiin paperisäkeissä. Säkit soveltuvat myös puiden säilytykseen. Jakelu tehdään kahden viikon välein, jolloin voi tilata tuolla ajalla käytettävän määrän puita. Puiden mitta on 33 cm.

Kuvaukset palveluista, aikataulut, reitit ja tiedot yrittäjistä löydät tästä.

Puunpolton neuvontailtoja edelleen tarjolla

Valonia jatkaa puunpolttoiltojen järjestämistä vuonna 2020 yhteistyössä Turun kaupungin ja Warma-Uunit Oy:n kanssa. Mikäli yhdistyksesi tai muu ryhmä on kiinnostunut omasta tilaisuudesta, ota yhteyttä Valonian Liisa Harjulaan. Tilaisuus on järjestävälle taholle ja osallistujille maksuton.

Kokeilut ja neuvontaillat ovat osa Turun kaupungin, TTS Työtehoseuran ja HSY:n Kuivaa asiaa -yhteishanketta.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412