Keväällä saatiin taas iloisia uutisia Varsinais-Suomen luonnolle: Valonia ja kahdeksan varsinaissuomalaista kuntaa saivat rahoitusta toiselle yhteishankkeelle Kunta-Helmi erityisavustushausta Helmi-elinympäristöjen kunnostamiseen ja hoitoon. Mukana ovat Kaarina, Lieto, Naantali, Paimio, Raisio, Salo, Somero ja Uusikaupunki. Kunta-Helmi-avustus toteuttaa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistä Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on pysäyttää luontokato vuoteen 2030.

Helmi-työtä kunnissa jo neljättä vuotta

Nyt rahoitusta saanut yhteishanke on jatkoa vuosien 2021–2022 aikana toteutetulle Varsinais-Suomen Helmikunnat -yhteishankkeelle, joka oli ensimmäinen laaja usean kunnan hanke luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Ensimmäisessä hankekokonaisuudessa mukana oli seitsemän kuntaa: Kaarina, Naantali, Paimio, Raisio, Salo, Turku ja Uusikaupunki. Hanke oli erinomainen esimerkki siitä, miten kuntien luonnonhoitotöitä edistetään yhteistyön avulla. Lisäksi useilla Varsinais-Suomen kunnalla oli omia Helmi-hankkeitaan.

Ensimmäisen yhteishankkeen aikana kunnissa kunnostettiin ja otettiin hoidon piiriin 23 perinnebiotooppia, 2 lintuvesikosteikkoa, 6 pähkinäpensaslehtoa, 3 jalopuumetsikköä sekä aloitettiin kahdella kohteella puron ja pienen joen rantavyöhykkeen kunnostus. Lisäksi laadittiin yli 20 luontoselvitystä ja/tai hoitosuunnitelmaa joko kuntien omana työnä tai konsultin toimesta. Kohteista ja toimenpiteistä voit lukea tarkemmin Helmikunnat-koosteesta, jossa toimia esitellään sekä karttanäkymässä että kuntakohtaisesti.

Tulevina vuosina hoitotoimenpiteitä tehdään 15 perinnebiotoopilla, yhdessä pähkinäpensaslehdossa, kolmella lintuvesikosteikolla ja yhdellä suokohteella. Lisäksi kunnostetaan kolme pienveden rantakohdetta ja kunnostuksia tehdään myös itse purouomissa. Erillisessä hankkeeseen sisälletyssä pienvesiosiossa taas kartoitetaan viiden kunnan alueelta erityisen arvokkaita pienvesikohteita, joista noin kymmenelle laaditaan kunnostus- ja suojelusuunnitelmat, joita kunnat ovat sitoutuneet toteuttamaan. Hankekokonaisuudessa kunnat toteuttavat konkreettisia luonnonhoitotöitä ja Valonia keskittyy hankehallintoon ja viestintään sekä avustaa aina tarvittaessa kuntia luonnonhoitotöiden toteuttamisessa. Lisäksi tavoitteena on saada Helmi-työtä ja tietoutta levitettyä laajasti kaikkiin Varsinais-Suomen kuntiin viestinnän ja koulutusten avulla.

Kunnostustoimia aloitettu jo erityisesti perinnebiotoopeilla

Useissa kohteissa kääräistiin hihat heti rahoituspäätöksen varmistuttua. Täksi kesäksi valmistuu peräti neljä uutta laidunaluetta Naantaliin, Raisioon ja Saloon, joista Salon Nakolinnaan on jo tuotu siellä kesän ajan laiduntavat neljäkymmentä lammasta. Monissa muissa kohteissa hoitotoimiin päästään vasta tarkempien inventointien ja hoitosuunnittelun jälkeen ensi vuonna. Tänä kesänä tarkempaa hoitosuunnitelmaa varten inventoidaan muun muassa Kaarinassa Järvelän kosteikon rantakasvillisuutta, Paimiossa tulevan laidunalueen kasvillisuutta ja puustoa sekä Raisiossa Järviniityn pähkinäpensaslehto. Aiemmin inventoiduille kohteille taas laaditaan tänä kesänä tarkempi hoitosuunnitelma – näitä kohteita ovat muun muassa Maunulan alueen perinnebiotoopit Liedossa.

Pienvesi-inventoinnit käynnistyneet paikkatietokartoituksilla

Elinympäristökunnostusten lisäksi hankkeessa tehdään pienvesi-inventointeja ja laaditaan kunnostussuunnitelmia Kaarinan, Naantalin, Salon, Someron ja Uudenkaupungin alueilla. Kevään aikana erilaisilla paikkatietomenetelmillä on tunnistettu kuntien arvokkaita ja kunnostuspotentiaalin omaavia pienvesiä. Lisäksi  yhdessä kuntien kanssa on tunnistettu pienvesiin kohdistuvia maankäyttöpaineita ja valikoitu maastossa kartoitettavia kohteita. Maastokartoitukset on jo aloitettu ja niitä jatketaan kesän ja syksyn ajan. Tavoitteena on löytää kuntien alueelta kaikki huomionarvoiset pienvedet; pienvedet, joilla on selkeitä luontoarvoja ja pienvedet, joissa on selvää kunnostuspotentiaalia.

Lisätietoja

Varsinais-Suomen Helmikunnat II -hankkeen nettisivut

Salossa valmistuu täksi kesäksi kaksi uutta laidunaluetta (Salon kaupungin tiedote 31.5.2023)

Katariina Yli-Heikkilä

ympäristöasiantuntija
katariina.yli-heikkila@valonia.fi
040 552 2369

Janne Tolonen

Janne työskenteli Valoniassa vesi- ja luontoasiantuntijana vuoden 2023 joulukuuhun saakka.

talo, aita, portti, ruoho, puu