Taloyhtiöille suunnattu kevään 2023 toinen energiakävely toteutettiin Kaarinan keskustassa toukokuun puolessavälissä. Energiakävely on konsepti, jossa tutustutaan eri kohteissa toteutettuihin energiaratkaisuihin. Kävelyn aikana kohteiden edustajat kertovat yleisölle kokemuksiaan uusiutuvan energian ratkaisuista, keinoista säästää energiaa sekä energiatehokkuudesta. Kokemusten jakamisella halutaan edistää ratkaisujen käyttöönottoa ja uusiutuvan energian hyödyntämistä.

Kierroksen aikana tutustuttiin kolmeen kohteeseen ja niiden lämmitys- ja aurinkosähköratkaisuihin. Kävelyn oppaina toimivat Timo Laaksonen / Maininki Oy (Pehtorinkatu), Jari Hallivuori / Turku Energia (Laiduntie) sekä Juha Winberg / As Oy:n hallituksen pj. ja Joni Lindberg / Wentec (Länkikatu). Tälle sivulle on koottu kustakin kohteesta lyhyt yhteenveto.

Maalämpörengaslinja ja poistoilmalämpöpumppu

Kaarinan vuokratalot, Pehtorinkatu 2

Kolmen rakennuksen muodostama taloyhtiö on rakennettu vuosina 1972–1974 ja ne ovat kaukolämmössä. Taloihin on tehty vuosien kuluessa useita remontteja, mm. julkisivu- ja putkiremontit sekä rakennettu lisäkerros ja hissit. Kun lämmönjakokeskusten uusiminen tuli ajankohtaiseksi, mietittiin uudenlaista ratkaisua energiatehokkuuden parantamiseksi. Yhteistyössä Aalto yliopiston kanssa toteutettiin pilottihankkeena kolmen talon yhteinen matalalämpörengaslinja.

Energiaremontissa talojen lämmönjakoputket yhdistettiin samaan kiertoon niin, että vain yksi lämmönjakokeskus uusittiin ja laajennettiin. Samanaikaisesti taloihin asennettiin poistoilmalämpöpumput, joiden avulla ilmanvaihdon hukkalämpö siirretään uudelleen kiertoon. Ratkaisun avulla talojen ostoenergian määrää saatiin vähennettyä noin neljäsosa. Vastaava lämpöremontti on tehty Hovirinnan alueella myös toiseen taloyhtiöön osoitteessa Emännänkatu 1–7. Toteutettu energiaratkaisu sopii hyvin kyseiselle alueelle, sillä tonttien pienuus ei sovellu maalämpöratkaisuihin kaikissa kohteissa.

Joukko ihmisiä seisoo kerrostalon edustalla.

Aurinkosähkön ja paluulämmön talteenoton hybridijärjestelmä

Kaarinan vuokratalot, Laiduntie 1

Kahteen kerrostaloon asennettiin katon itä- ja länsilappeille aurinkopaneelit 2022. Kummankin talon järjestelmä on teholtaan noin 23 kWp, yhteensä 45,75 kWp. Ensimmäisen vuoden sähkön tuotanto on ollut yhteensä yli 35 000 kWh. Paneelit ovat kotimaiset Salo Solarin monopaneelit ja inverttereinä älykkäät SolarEdgen laitteet. Järjestelmän toimittaja on Turku Energia.

Kohteessa otetaan kaikki hyöty kaukolämmöstä käyttämällä lämpöpumpun energialähteenä lämpöverkon paluuveden lämpöä. Lämpöpumpun pyörittämiseen tarvittava sähkö saadaan noin kahdeksan kuukauden ajan omista aurinkopaneeleista.

Sateinen kesäpäivä, etualalla vihreää nurmea, taustalla punainen kerrostalo.

Kahden talon yhteinen aurinkosähköjärjestelmä

As. Oy Lailankartano, Länkikatu 4

Asunto-osakeyhtiö Lailankartano muodostuu kahdesta talosta, joista toisen etelään suuntautuville lappeille asennettiin aurinkosähköjärjestelmä marraskuussa 2022. Järjestelmän teho on 22,3 kWp ja yksittäisiä paneeleita on 60 kappaletta. Taloyhtiön arvion mukaan järjestelmä tuottaa kolmasosan vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa valmisteli hallitus, joka keskusteli usean eri toimittajan kanssa vaihtoehdoista ja tuotto-odotuksista. Kun yhteenveto tarjouksista ja takaisinmaksuajoista oli tehty, asia esiteltiin asukkaille. Infotilaisuus pidettiin ennen ylimääräistä yhtiökokousta, jotta kaikki saivat tarpeeksi tietoa sekä aikaa perehtyä asiaan. Etuna oli se, että kattoremontti oli tehty vuonna 2016.

Tuotettu aurinkosähkö pystytään hyödyntämään kiinteistösähkön lisäksi myös asunnoissa. Yhtiöllä on yksi sähkösopimus ja takamittarit, joista selviää osakkaiden kulutus. Tarvetta energiayhteisön perustamiselle ei siten ollut. Hyötykäytetty tuotanto pienentää sähkön keskihintaa, joka veloitetaan osakkailta. Verkkoon myyty tuotanto jaetaan osakkaille neliöiden mukaan, koska investointikustannus jaettiin neliöiden mukaan.

Taloyhtiöitä houkutellaan mukaan energiamurrokseen – seutukuntakierros luvassa syksyllä 2024

Toukokuussa alkaneen hankkeen voimin taloyhtiöitä houkutellaan tarttumaan energiamurroksen mahdollisuuksiin aktiivisemmin myös Varsinais-Suomessa. TEMU – Taloyhtiöiden energiamurros -hankkeessa edistetään Turun ammattikorkeakoulun johdolla paikalliseen energiantuotantoon siirtymistä ja vahvistetaan yritysten ja taloyhtiöiden osaamista energiajärjestelmien suunnittelussa ja hankinnassa. Hankkeen pilottikohteissa selvitetään muun muassa energian varastoinnin ja sähköautojen latauspisteiden mahdollisuuksia myös energiaturvallisuuden ja vähähiilisen liikkumisen näkökulmista. Syksyllä järjestetään taloyhtiöille suunnattu tapahtumasarja maakunnan kaikissa viidessä seutukunnassa. Lisää tietoa luvassa Valonian sivuilla lähempänä ajankohtaa!

Ihmisiä seisomassa talon edustalla, yksi esittelee sovellusta älypuhelimestaan.

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 1820 412